kedd, január 17, 2012

Harci rókadal

Remélem, sem Orbán, sem a beszédírója nem La Fontaine meséiből írta a disszertációját. A Darányi Ignác-terv ismertetésekor így tréfált: “a róka sohasem mondja meg egyenesen, hogy a sajtot szeretné kiénekelni a szánkból”. Az van, hogy nem a róka énekelt, hanem megénekeltette a hollót. Úgy, mint most Orbánt a világ. Addig dicsérgeti a saját elképesztő rendszerét, amíg ki nem esik az a föltűnően lukacsos és büdös dolog a szájából. 
Nagyjából a rókaéneklés szintjén hiteles, bár pszichiátriai értelemben sokkal súlyosabb, hogy már megint háborúzik, és a beszédből az derül ki, hogy elsősorban a kurucinfot olvasgatja. Ott napi főtéma, hogy a bizonyos erők - konkrétan és praktikusan a zsidók - szemet vetettek a termőföldünkre pláne az ivóvízünkre, és máris csapatokat állomásoztatnak itt, ésatöbbi. Vagyis Orbán már megint a Jobbiknak lengeti a zászlót. Más értelme nem volt a földmíves-vakításnak. Azt maguntól is tudjuk ugyanis, mert már rájöttünk, hogy sokkal jobban járunk, ha nem a boltban vesszük meg, hanem a kertünkben termesztjük a paradicsomot meg a krumplit. Ezért kár volt darányizni.
Én például csicsókát termesztek, és önellátó vagyok dióban is. Ha Orbán befejezi művét és együtt éhezünk, adok neki is, persze. Nem kell kiénekelni belőlem.


Romhányi József
A róka és a holló
Téma és variációk

 .

6 megjegyzés:

kyba írta...

Mifelénk a Kis-Dunán nagyon finom tiszta, selymes, ivóvíz van. Nem kell kiénekelni, adunk belőle , mert van bőven.

Névtelen írta...

http://www.youtube.com/watch?v=rnmR6fRObGI

joti írta...

Sokan – nem minden alap nélkül – azzal vádolják Orbánt, hogy visszahozza az ötvenes éveket: államosít, centralizál, személyesen felügyel mindent, kiiktatja az ellenzéket stb.
De íme, a nagy különbség: Nem mondja azt, hogy a vas és acél országa vagyunk. Csökkent valamit ennek értékéből, hogy „mezőgazdasági ország voltunkat” a „földmíves-vakítás” keretében tartotta fontosnak hangsúlyozni.

joti írta...

Aesopus zoológiai ismeretei hiányosak voltak: a róka egereket, madarakat és rovarokat eszik, tejterméket viszont nem fogyaszt. De a főként dögevő holló szájába se tudom, hogy került a sajt. Romhányi versei viszont ettől még zavartalanul remekművek.
A Darányi-tervnek köszönhetően nyilván több tojást fognak tojni a tyúkok, a háztáji gazdaságok – kiváltva ezzel a holland virágimport nagy részét – virágozni fognak. A sertésállományt meg kell sokszorozni, mivel a kerítésekhez nagy mennyiségben lesz szükség kolbászra. Fenékig fog érni a fejfel és hegyeinkben tej- és mézfolyók fognak fakadni.
Jaj, de szép unortodox világunk lesz! Mindenki bennünket irigyel majd, és a recept iránt fog érdeklődni!
Csak addig bírjuk ki valahogyan!

joti írta...

Elnézést! A tejfelt sikerült fejfelnek írni, és a helyesírás ellenőrzőnek a fejfel is értelmes. :)

Kuksi írta...

Orbán valahogy mindig pórul jár, amikor a "klasszikus műveltségét" fitogtatja... :)

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések