csütörtök, január 05, 2012

Abrosz és bazseva

Valamikor a hetvenes években, amikor csak üzemi újságíró lehettem, egy karácsonyi munkásőr vacsora után a gyár gondnoka elmesélte nekem - persze úgy, hogy nem írhatom meg, ami teljesen fölösleges kérés volt, mert nem volt hova megírni -, hogy a vacsora után az egyik parancsnokfeleség lebukott. Magára, a kabátja alá tekerte a damaszt abroszt, de alul kilógott, a portás letekerte róla. Eltűnt evőeszköz, hamutartó is. 
Most meg azt olvasom - még van hova megírni - , hogy Orbán Viktor személyes Facebook-oldalán közölte egy olvasó a hírt, miszerint “Az Operaház vezetője, Ókovács Szilveszter elmondása alapján a tegnapi este folyamán az épületből sajnálatos módon eltűnt néhány kristály hamutartó, egy-két réz korlátgömb és rendezetlen maradt a büfében pár tízezer forintnyi fogyasztás is.”
Természetesen ezt én nem hiszem el. Bár, ami az emberi természetet illeti: belefér a képbe.
Az is, amiről hitelesnek tűnő források számolnak be: a 13 milliós költségből nem nagyon jutott a zenészeknek. Ingyen kellett játszaniuk az ünnepségen, még az egyébként szokásos szolgálati, vagy ügyeleti, díjat sem kapják meg. Aki pedig ezellen szólt, annak befenyegettek: ki lesz rúgva!
Sőt, állítólag a nagy műsor után ezeknek a magasan kvalifikált, egyetemet, Zeneakadémiát végzett művészeknek csoportokra osztva a büféasztalok mellet kellett "zenét szolgáltatni", magyarul: bazseválni.
Ezt se hiszem el, de ha igaz, akkor mindjárt bemutatót kaptak arról, hogy működik az új alaptörvény, sőt az új Munka Törvénykönyve is.
Ezek a hírek azért tragikusak, mert csakugyan beleférnek a képbe. Ha nem igazak, akkor is azért terjednek gyorsan, mert tudjuk, tapasztaljuk, évszázadok óta, hogy a gátlástalan hatalmak kiszolgálói maguk is gátlástalan emberek, akik ráadásul fölkentség-tudatban élnek. A forradalmi munkás-paraszt munkásőrök ugyanúgy, mint a mostani fülkeforradalmi hatalom sleppjei elhitették magukkal, hogy a nép érdekeit szolgálják, ezért több jár nekik. Nem csak abrosz, hamutartó, rézgömb, bazseva, hanem minden. Szégyentelenül. Mindenekelőtt egy jó nagy bebetonozó aranyozott rézgömb alaptörvény.

 .

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

A Titanic c. film képe jut eszembe: az úri közönség tömi a zsebeit, a fedélzeten a zenekar a végsőkig húzza. Talán csak annyi a különbség, hogy a mi kapitányunk nem sos jeleket küld, hanem felszólitja a körülöttünk lévő hajókat, hogy hagyjanak minket békén!
LB

Névtelen írta...

Hoax, vagy nem hoax? - az itt a kérdés

kelgyo írta...

És mi van, ha igaz, Iván? Miért is ne? Mert a képbe tényleg belefér, sőt az ő képükre is ráfér. Cáfolatot egyet sem olvastam (igaz, nem is kerestem :P )

RÁBA GYÖRGY írta...

Iván, akkoriban én pincér voltam. Tudod jól. Ez így volt, s nem vagyok meglepve, ha így is van.

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések