szombat, január 28, 2012

Elutazóban

Valamikor, a szocializmus idején a barátaimmal volt egy titkos szavunk. Ha valaki külföldre ment és ott is maradt, akkor nem azt mondtuk, hogy disszidált, hanem azt, hogy “elutazott”. Azt hiszem, azért nem voltunk hajlandók a “disszidálás” szót használni, mert az sértette az emberi jogainkat. Mi az, hogy valaki nem élhet ott, ahol akar, és ha elszökik, elkobozzák mindenét, még a polgárságát is?
Ez most csak azért jutott eszembe, mert azon gondolkoztam, hogyan jelöljük ezután azokat, akik mostanában külföldre költöznek. Persze először csak ideiglenesen, tanulni, dolgozni, szerencsét próbálni, aztán valahogy ott ragadnak. Most még senki nem mondja rájuk, hogy disszidálnak, talán a vagyonukat se kobozzák el, és az állampolgárságuk is megmarad. Elutaznak. Az is lehet, hogy életük végére, nyugdíjasként majd hazajönnek, mert itt még akkor is olcsóbb lesz élni, mint bárhol máshol, a fejlettnek mondható világban. Állítólag egy Matolcsy nevű ember a héten azt mondta, hogy itt valami 47 ezerből szépen meg lehet élni.
Ez nem csak azért jutott eszembe, mert nem tud nem eszembe jutni, hiszen bárhova megyek, bárkivel beszélek, folyamatosan arról van szó, hogy ki hova menekülne innen. A fiataloknál a lehető legtermészetesebb beszédtéma, de most már ott tartunk, hogy az idősebbek is azt latolgatják, hogy eladnak mindent, fölszámolják az adósságterhes életüket, és elmennek innen a francba. Mert elegük van. Hogy miből? Mindenből. A sok hülyeségből.
Olvasom például, hogy a Központi Statisztikai Hivatal előzetes adatok szerint 2011 első tizenegy hónapjában 80 560 gyerek született, ami 2,8 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A halálozások száma 117 039 volt, ami 1,2 százalékos csökkenést jelent a 2010. január-novemberi időszakhoz képest. Mivel a születésszám csökkenése nagyobb mértékű volt, mint a halálozásoké, ezért a természetes fogyás üteme kismértékben növekedett és 2011 első tizenegy hónapjában 36 479 főt tett ki, ami 871 fővel több az egy évvel korábbinál.
Már csak az a kérdés, hogy azokat is beleszámítják-e, akik elutaztak, de még nem adták föl magyarországi mivoltukat. Telephelyüket, hogy így mondjam.
Mert azért azt tudni kell, hogy minden elutazóval, ha az fiatal, érősen öregszik a társadalom. Ezért olyan veszélyes ez a folyamat. Az, hogy aki csak teheti, pakolgat. Aki marad, annak a föltűnően együttérző Orbán azt tanácsolja, hogy a kertjében termelje meg a krumplit meg a paradicsomot.
Persze van remény. “Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter határozottan kiállt az egykulcsos adó mellett az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottságának rendkívüli ülésén. Az arányos, egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetésének egyértelmű pozitív hatásai vannak a költségvetési bevételekre, a foglalkoztatásra, a gazdaság kifehérítésére, és talán a népesedési helyzeten is javított” - mondta.
Vagy mi vagyunk hülyék, vagy Matolcsy nem nézett bele a statisztikai adatokba. Az teljesen biztos, hogy az elutazókat nem számította be.
Elég fura, mert más ellentmondás is van. Azt tudjuk, hogy úgy maradnának itthon az emberek, ha lenne rendesen megfizetett munka, remény a nyugdíjra, meg ilyesmik. Matolcsy szerint bíztató a helyzet: szerinte 42 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma. 
Ezzel szemben “az LMP véleménye az, hogy elbukott a kormány munkanélküliség ellen indított háborúja, mert a KSH adatai alapján jelenleg kevesebben dolgoznak Magyarországon, mint egy évvel korábban” - vagyis hamarosan nem egymillió, hanem egymillió egyszázezer munkahelyet kell Matolcsynak összekapni a következő, már csak nyolc évben, ha Orbán ígéretét be akarja tartani.
Mit tegyen az, aki megrémül ettől a sok hülyeségtől? Attól, hogy még számolni se lehet, mert minden annyi, ahonnan nézzük. Értelmetlen ez a mondat? Hát persze. Valamit gyorsan rendbe kellene rakni, és nincs már idő. Talán el kellene beszélgetni a derék Matolcsyval. Lehet húzni az időt, lehet bízni valamiben, de nem hiszem, hogy marad még nyolc év a közbizakodásra.
Csak addig ne utazzon mindenki, akinek van még lába.

.

8 megjegyzés:

dr Gy. dr Fűegér írta...

Ne utazzon el mindenki, akinek van lába, írod. Miért ne? Ezt az országot elhagyni most már bőven nem csak anyagi, hanem esztétikai és morális kérdés is. Minden újabb nap, amit itt töltesz legitimálja ezt az embertelen rablóbandát. Ehhez senki nem adhatja a nevét.

Oláh Ottó írta...

Feleségemmel 15 évvel ezelőtt mi is külföldre mentünk egy kicsit szerencsét próbálni, nem volt semmi ingatlan vagy ingó vagyonunk amit hátrahagytunk. Gyerekeink már itt születtek, minden éveben hazalátogatunk, és minden évben egyre kevesebb esélyét látjuk hogy egyszer hazaköltözzünk. Sok magyar házaspárral összejárunk, szinte mindenki hasonló cipőben jár.

hammerstein@lajt.hu írta...

Én tényleg segitek csomagolni, IVÁN. Ne szégyenlősködjék. Még pénzt ia adok. De sokáig ne jöjjön vissza!! Sőt, ha lehet, maraggyik'!!

kelgyo írta...

Nehéz gondolatok.
Reálisak.
Lesujtók.
Sokunkat érint.
Mélyen.

joti írta...

Olvasva „hammerstein” hozzászólását rájöttem, milyen karakterű emberek vonultak Széles és Bayer, illetve a „nem leszünk gyarmat” felirat mögött.
Ilyenek! Talán ő volt az egyik az Árpádsávos zászlók lobogtatói közül, vagy éppen a harsányan kórusban zsidózók egyike, egyszóval Orbán hátországának egy oszlopos tagja.

kelgyo írta...

Joti: "Helyes a bőgés, oroszlán." Ez így van. És jellemző a névtelenség, az önmagát nem vállalás is.
Tudja, hogy vitatható a felfogása, és elteszi a valódi arcát jobb időkre. Igazi köpönyegforgató. Anus arc ... (Nem, nem téves a J kezdőbetű elhagyása ...)

joti írta...

Kelgyo:
Az anusra van egy jó német szó:
Arschloch, amit előszeretettel használnak a hammerstein típusú emberek jelzőjeként.
Ami viszont a névtelenséget illeti, a kelgyo és a joti is az. De az írás minősége ettől független.

kelgyo írta...

Jogos. Bár, a magam részéről a nickem alapján bárki egyértelműen be tud azonosítani ...

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések