kedd, január 22, 2013

Jobb helyeken


Úgy tűnik, valaki végre fölismerte, hogy ha betiltani (még) nem is lehet a náci pártokat egész Európában, tagjaik jobb helyekről való kitiltása lehetséges. Miközben itthon szinte reménytelenül küzdünk a Jobbik betiltásáért, Gaudi-Nagy Tamás jobbikos képviselő esetleg nem kívánatos személyiség lehet az Európa Tanácsban. Miután - fölötte cinikus módon, ami egy francia képviselőnek is föltűnt  - éppen a jogi- és emberi jogi bizottságba jelölték,  Fiamma Nirenstein olasz néppárti képviselő hivatalosan kezdeményezte a magyar (Jobbik) és a görög (Arany Hajnal) küldöttség egyes tagjai akkreditációjának felülvizsgálatát. Arra hivatkozott, hogy ez ellentétes lehet az Európa Tanács alapító okiratában foglalt értékekkel; a többi között az emberi jogok tiszteletben tartásával és előmozdításával, a demokráciával és a toleranciával. "Ha valaki nem ért egyet azokkal az elvekkel, amelyeket az az intézmény képvisel, ha nem felel meg az azt irányító alapvető demokratikus elveknek, akkor nem vehet részt annak munkájában" - szögezte le sajtótájékoztatóján a Toscanából származó képviselő.
Harminc társa már támogatja a kifogást. 
Gaudi-Nagy persze sietett kijelenteni, hogy szerinte a kezdeményezés visszaélés a joggal, és kategorikusan visszautasította, hogy ő vagy a Jobbik neonáci lenne. Ja és persze ellene, ezáltal a Jobbik és egész Magyarország ellen indított támadásnak tekinti azt, ami történt.
Abban egyáltalán nem téved, hogy ez a támadás ellene és a Jobbik ellen irányul, de jó, ha tudja: túl sokan gondoljuk Európában, hogy a Jobbik náci párt. Abban igaza van, hogy kikéri magának a “neonáci” minősítést, hiszen csakugyan teljesen fölösleges ott az a “neo”. Másrész viszont nagyot téved, ha azt képzeli hogy ő lenne Magyarország. Éppen fordítva: Fiamma Nirenstein akciója arra hívja föl a figyelmet, nem csak mi, magyarok gondoljuk úgy, hogy Magyarországot meg kellene tisztítani a Jobbik nevű náci párttól - amelynek puszta léte is a joggal való visszaélés -, hiszen különben egyre gyakrabban szégyenülünk majd meg. És ez a legkisebb bajunk Gaudi-Nagy pártjával.

 .

1 megjegyzés:

ajsa írta...

Kissé antagonisztikus jelenség egy EU ellenes EP képviselő... Vagy a kognitív disszonancia jobb kifejezés?

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések