szerda, január 30, 2013

Hájas lúdtalpasok

Az origo.hu képe

Hoffmann Rózsa szerint "alulképzett újságírók" korábban "csacsi kérdéseket tettek fel neki", ezért nagyon óvatosan fogalmazok. A minden tudást és erkölcsöt megtestesítő Államtitkár Asszony azt is mondta: "...eddig hájas, lúdtalpas gyerekeket neveltek”. Ennek a mindennapi testnevelés órák bevezetésével vége. 
Hogy alulképzettségemet palástoljam, az interneten megkerestem  a lúdtalp leírását. Ebből kiderül, hogy a nevezett betegséggel járó deformitások és panaszok az újszülött kortól kezdve az élet bármely szakaszában előfordulhatnak. A lúdtalp gyakorlatilag népbetegség. Például kicsi gyerekkorban az esetek egy részében “a talpi boltozat nem alakul ki és a türelmetlen szülők is hozzájárulnak a kóros helyzet fennmaradásához. Nem várják meg, hogy a csecsemő csúszással, mászással maga fejlessze izomzatát és szellemi fejlődésének megfelelő mozgási készséggel, önként álljon és járjon. A külső segítséggel kierőszakolt állás, járás túlterhelést okoz, amely a deformitás fennmaradását eredményezi.”
Hogy a Hoffmann Asszony korlátlan uralma alatt álló korosztályról se feledkezzünk meg: “Pubertáskori lúdtalp: A láb teherviselő képessége csökken, a megterhelés nő, a lábra hirtelen növekedés következtében sokszor a felnőtt ember súlyának megfelelő teher nehezedik. Az izomzat hamar kifárad, görcsösen megfeszül. Kifejlődik a gyulladásos vagy merev lúdtalp.”
Nem folytatom az idézgetést, de illő tisztelettel jegyzem meg: ha egy tanárasszony államtitkári széket kap, és vállalja, hogy végrehajtja miniszterelnökének forradalmi testnevelési terveit, legalább ne csacsiságokkal hencegjen.
És még valamit: a keresztény-nemzeti középosztályban nevelkedtem, ahol régebben nem volt divat, hogy egy úriasszony gúnyolódva lehájasozzon olyan gyerekeket, akiknek túlnyomó többsége nem tehet arról, ha kicsit túlsúlyos, ám szenved ettől. Akkor is illetlen ez, ha egyszer az azóta egyre aranyosabban pocisodó élsportoló miniszterelnöke emberek egy csoportjára az mondta: “nincs közöttük kövér, az a halálom”. Ehhez nem kell egy tyúkeszű lúdénál magasabb fölülképzettség, csak elemi intelligencia és tapintat. 
Talán csacsiskásan, de óvatosan fogalmaztam.

 .

1 megjegyzés:

mrs gyrmur írta...

Az ötötdikes gyerekem hátizsákja van kb. 8 kg, a gyerek 30. Épp hanyatt nem esik. Még nem lúdtalpas, de gyógytesire járnia kell a gerince miatt, amivel tavaly még nem volt gond. És a remek ötlet miatt, az ötödikesnek csak 1 nap nincs hat órája. A héten 3 alkalommal vannak kinn a testnevelésórán, mert nincs hely a tornateremben. Milyen óra nem lesz megtartva az ötödikeseknek jövőre, hogy megtarthassák a napi tesiórát és még jusson idő az ideológiai nevelésre is az etika vagy hittan oktatásra?

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések