kedd, július 10, 2012

Kérdezem én szeretettel és tisztelettel cigány testvéreimtől

Szabolcs Bagoly Szabo írja a Facebookon az amenca.org oldalon: "Irigylem a melegeket...
Minden évbe hallatnak magukról az ország Fővárosában. Teszik ezt nagy tömegben a vezetőkkel tudatva azt, hogy számolni kell velük. Nem köti őket össze a vér, rokonság, nem beszélgetnek annyit mint mi a csoportjaikban (már ha van nekik) mit hogyan csináljanak.Csak kitalálják a legegyszerűbb dolgot amit tehetnek és demonstrálnak a jogaikért. Meg mutatják, hogy sokan vannak és egyet akarnak."

Kérdezem én szeretettel és tisztelettel cigány testvéreimtől: miért is nem lehet egy olyan cigányparádét szervezni, mondjuk őszre, mint amilyenre a melegek képesek? Miért is nem lehet az, hogy például a különféle mozgalmak és szervezetek egy-egy platós kamionon - vagy szekéren, mert ez mindegy - mutassák meg magukat? Vagy ne is mutassák? Nem lehet esetleg azt mondani, hogy semmi politika, csak úgy vonulunk egyet, hogy kilátszódjunk a nyomorúságból? Miért is nem lehet összehozni a sokezer cigány művészt, akik zenélhetnének, táncolhatnának, énekelhetnének nem csak a cigányok örömére? Miért nem lehet megmutatni azt a csodálatos életerőt, ami bennetek van? Hogy kevesen jönnének? Voltam én már olyan melegparádén, ahol többen vonultunk mi, heterók, mint a melegek. Miért is nem bíztok abban, hogy mi is ott lennénk? Azok akik szeretnek és tisztelnek titeket, sokszor jobban, mint ti, magatokat, akik tudják, hogy nélkületek mennyivel sivárabb lenne ez az ország, akik felelősséget éreznek a sorsotokért. Nem lehetne csak úgy, bulizni egyet? Közösen, szépen, békésen, egy-két órára boldogan, hogy egyszer más is sugározzon, mint a keserű nyomorúság. Ez nagyobb erőt mutatna, mint bármilyen politikai fölvonulás.
Miért más országban? Mire vártok? Miért nem hiszitek el, hogy vagytok olyan fontosak, mint a melegek? Cigányok százezrei között nincs száz, aki elkezdi? Csak ennyi: el kell kezdeni. "Szeptember ...-én cigányparádé!" Ennyi. Ha száz ember lesz ott, akkor száz. Jövőre majd ezer.
Szervezzétek meg! 4700 tag van az amenca.org oldalon! Egészen biztos, hogy segítene nektek a Milla, a melegek, mindenki. Az én 8000 "ismerősöm" kilencven százaléka is. Segít a Klubrádió, a Népszava. Biztos, hogy a Facebookon található magyar és külföldi antirasszista oldalak is beszállnak. Ez lehetne az amenca.org legnagyobb akciója, és értelmet is adna mindennek - annak a sok vitának is - ami eddig volt.
Jegyezzetek meg valamit: aki azzal kezdi, hogy "úgyse lehet", az lelkében már régen gádzsó. A sápadt arcú magyarok - ritka kivétellel - mindent ezzel a dumával utasítanak vissza. És még valamit: akinek feltételei - pláne politikai feltételei - vannak, azoktól tisztelettel el kell köszönni. Aki azt hozza elő, hogy csak akkor megy, ha a másikat kitiltják, attól is - lehetőleg örökre. Ezek a gádzsópolitika alapelemei, és ezért nem megy itt senki, semmire. Ezért tapicskoljuk itt évek óta egyhelyben a szart, ezért lehet itt állatként kezelni a cigányokat, a melegeket, bárkit. Egy nagy, színes, méltóságos fölvonulás tartást adna a cigányoknak. 
Igen, számolni kell azzal, hogy a nácik is ott lehetnek. De ők mindig kevesebben lesznek, mint ti, és azok, akik mellétek állnak. Az emberek alapjában jók és tisztességesek, csak alkalmat is kell adni nekik arra, hogy ezt megmutassák.
 .

4 megjegyzés:

kelgyo írta...

Remek kérdés. Igazából nem értem, miért csak most kerül szóba. Merem remélni, hogy a Kanadából hazatérők az ott tapasztaltak ismeretében kicsit bátrabbak lesznek, és egyrészt hallatják a hangjukat, másrészt azon lesznek, hogy megosszák kinti - az itteninél sokkal elfogadóbb társadalomról szóló - tapasztalataikat, és rányitják az övéik szemét, hogy bizony a vezetőjük hazugsággal járult a hazazsuppolásukhoz.

Rebeka írta...

Szerintem érdemes volna megmutatkoznia a cigányságnak. Bizton sokan csatlakoznánk hozzájuk. Sokunk ereiben csörgedezik roma vér! Az anyai nagyanyám például cigány anyától és magyar apától származott. Az anyu apja meg egy igazi sváb ember volt. A nagymamán aki igazi szépség volt még némileg látszott a cigány származás, barna bőr és gyönyörű barna szem, de az anyu aranyszöke, fehér bőrű kék szemű lett. Apám magyar származású (kék szem sötét hullámos haj fehér bőr), mi pedig (négyen) fehér bőrűek, kék, zöld, szürke szeműek szőke és világosbarna hajúak lettünk. Kívülről egyáltalán nem látszik rajtunk az eredetünk, de a vérünkben ott van! A muzikalitás a kalandvágy. Azt gondolom, hogy sokan vagyunk ilyenek, bennünk van a cigányvér, ami szerintem nem baj! A magyarok közel 30 %-a velem együtt nyugodtan felvonulhatna (ez csak egy általam saccolt arány). Persze aki szégyenli a származását, az soha nem csatlakozik semmilyen csapathoz sem! A szolidarítás azonban nem igazán bőrfüggő!

Unknown írta...

Nagyszerű ötlet Iván ! Br csak megtörténne.

Unknown írta...

Nagyszerű ötlet Iván ! Bár csak megvalósulna.

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések