szerda, július 25, 2012

A fölháborodott MSZP frakciónak egy Közgép-hirdetés ügyében

"Felháborodott az MSZP, hogy a párt lapjának tekintett Népszava megállapodott a Fidesz-közeli cégként elkönyvelt Közgép Zrt.-vel, és lehozta a milliárdos közbeszerzéseket zsinórban nyerő építőipari cég reklámját.
A hvg.hu-nak több MSZP-s forrás is azt mondta, a párt parlamenti frakciójában nagy a felháborodás a keddi hirdetés miatt, többen az elnökséghez fordultak azt kérve, hogy ne hagyják következmények nélkül a hirdetés megjelenését."

Miről is beszélünk? A Népszava olyan fizetett, hazug írást jelentetett meg, amelyik Simicska Lajost vagy a Közgép zéertét a haza megmentőjének, a nemzeti boldogság letéteményének magasztalta? Vagy az történt, hogy egy sokat támadott cég reklámkampányba kezdett, aminek az az egyik, a művelt világban elfogadott módja, hogy hirdetéseket tesz közzé arra alkalmas helyeken? 
Joga van egy lapnak olyan hirdetést visszautasítani, amelyik sem nem emberellenes, sem nem valósít meg bűncselekményt?

Anélkül, hogy akár csak érintőlegesen is vázolnám a Magyar Szocialista Párt és vezetőségének a Népszavával kapcsolatban viselt dolgait, hiszen ez legföljebb egy dokumentumkötetben foglalható össze, tisztelettel értesítem - csakis a magam nevében - a Magyar Szocialista Párt névtelenségükben is rettentően fölháborodott frakciójának tagjait a következőkről:

Miközben gyakorlatilag éjjel-nappal dolgozom, az utóbbi hónapokban kikapcsolták nálam a gázt, az internetet és a kábeltévét, valamint a telefonomat - vagyis a munkaeszközeimet -, mert nem tudtam fizetni a számlákat. Többször előfordult, hogy a közművek kikapcsolását csak sürgős baráti kölcsönökkel tudtam elkerülni.
Az utóbbi két hónapban kétszer kellett azt hazudnom a gyerekemnek, hogy beteg vagyok, ezért nem tudom elhozni a hét végén, noha az volt az igazság, hogy nem tudtam volna neki enni adni. Tehetséges vízilabdázó, de ezen a nyáron szégyenszemre nem tudtam hozzájárulni a sporttáborozásához, mint ahogy gyerektartást sem tudok idejében fizetni.
Az utóbbi héten a szó szoros értelmében szalonnán, kenyéren és hagymán éltem, mert másra nem jutott. Megtehettem, mert szabadságot vettem ki, hiszen nem tudtam fizetni a munkába járás költségeit. (Ma az 2002-es bérem 60 százalékát kapom és ebben nincs benne a tíz éves infláció.)
Három hete nem tudom megvenni a cukorbetegségem karbantartásához szükséges gyógyszert.
Ezzel szemben az utóbbi héten legalább három halálos és tucatnyi rendkívül ocsmány fenyegetést kaptam, mert a Magyar Szocialista Párthoz köthető lapnál dolgozom, és az arcommal és a nevemmel vállalom föl baloldali mivoltomat.
Illő tisztelettel értesítem a Magyar Szocialista Párt fölháborodott frakcióját, hogy teljes mértékben egyetértek Németh Péterrel abban, hogy elfogadta a Közgép hirdetését. Nem is tehetett mást, hiszen nem a Magyar Szocialista Párt fölháborodott frakciójának, hanem neki kell szembenéznie azzal, hogy évek óta így élnek a munkatársai, mint ahogy azzal is, hogy ezt évek óta, minden részletes tájékoztatás dacára leszarja a Magyar Szocialista Párt. 
(Továbbá illik itt megjegyezni – és ezt nem tőle tudom -, hogy Németh Péter mindig utoljára veszi föl a fizetését, ha jut neki.)
Illő tisztelettel kikérem magamnak, hogy a Magyar Szocialista Párt fölháborodott frakciója - amely a Népszava jelenlegi helyzetéért éppen úgy felelős, mint a párt elnöksége - az elnökséghez fordult és egyáltalán kérhet olyasmit, hogy "ne hagyják következmények nélkül" a hirdetés megjelenését.
Hacsak nem az a következmény, hogy végre egyszer szembenéznek azzal, hogy az utóbbi tíz évben miféle sajtópolitikát folytattak, és azzal is, hogy meddig tartható fönn a nekik kiszolgáltatott baloldali újságírók elkötelezettségével való visszaélés cinikus gyakorlata. 

Andrassew Iván
publicisztika rovatvezető
Népszava

 .

16 megjegyzés:

Csanádi Dávid Flanagan írta...

Nekem sajnos nem távoli, hanem túl közeli a naplód...

woody írta...

Teljes mértékben egyetértek veled Iván, szoci létemre és szégyellem magam. A csendes türelmességedet külön.

Névtelen írta...

Megyóhoz kéne fordulni, ő mondta, hogy akinek média kell az vegyen magának. Ezek szerint a szociknak nem is köll a média. Egyáltalán kell valakinek ez a média?

andai György írta...

írnám, h gratulálok iván, írásod remek. de inkább elkeserít és fölháborít, h a népszavánál dolgozó megannyi barátom ilyen elképesztő, méltatlan, megalázó körülmények közt él.(milyen cukorgyógyszert kapsz? nekem van egy kis fölöslegem. ha érdekel, kérlek privátban válaszolj)

Feri írta...

Iván, ezt nyugodtan töröld! becsúszott egy apró hiba, a tíz éves infláció valójában húsz éves...

Lojzi írta...

Nem nagyon értem ezt a gazdasági modellt.

Szerintem az újságokat az ún. olvasóknak kellene eltartani.
Akit pedig ők nem tartanak el, annak nem a parlamenti frakciókhoz kellene segélyért folyamodnia, hanem teszemazt el kellene mennie dolgozni.

Olyan munkakörbe, amire van igény és fizetőképes kereslet.

Andrassew Iván írta...

Bocs, helyesen: 2002-es. Javítottam.

Andrassew Iván írta...

Lojzi drága, tisztelettel kérlek: menj te a picsába.

Névtelen írta...

Szégyen és gyalázat, hogy egy parlamenti demokráciában egy országos napilap (mint ahogy egy rádió- és egy tévéadó is) a megélhetéséért küzd, mert a potenciális hirdetők nem mernek nála hirdetni. (A kormány "rossz néven venné") Ugyanilyen szégyen, hogy az egyik legjobb és legismertebb publicista lakásában - bár éjjel-nappal dolgozik - az utóbbi hónapokban kikapcsolták a gázt, az internetet és a kábeltévét, valamint a telefont - vagyis a munkaeszközeit -, mert nem tudta fizetni a számlákat, és "az utóbbi héten a szó szoros értelmében szalonnán, kenyéren és hagymán élt, mert másra nem jutott". Így aztán nem csoda, ha az Európai Bizottság egyik jogsértési eljárást a másik után indítja a magyar kormány ellen.

Blog34blog írta...

Kegyetlenül szomorú a történet személyes és politikai oldala is.

Piszkosul magyar

Gyula írta...

Tisztelt Andrassew Iván Úr!

Tisztelet az egyre ritkább őszinte, tisztességes, de elvhű baloldali értelmiségnek!
Gratulálok bátorságához – sajna, ma is bátorság kell az őszinteséghez és az igazmondás felvállalásához!
Egyben őszintén sajnálom a mindennapos küzdelmeiért amiben még az sem lehet vigasz, hogy
a Népszavánál nyilván nem csak Ön van ilyen kiszolgáltatott helyzetben.
Szívből kívánom, hogy a legrégibb, évszázados (139 éves) múlttal rendelkező baloldali napilap újra megtalálja
azt az utat amelyre eredendően hivatott!

Tisztelt Andrassew úr! Biztos nem vagyunk politikailag teljesen azonos állásponton,
de Ön kezet nyújtott a tisztességesen gondolkozóknak – politikai hovatartozástól függetlenül –
amit én örömmel elfogadok!
Üdvözlettel: Deák Gyula

Csanádi Dávid Flanagan írta...

Iván, bocsáss, meg, de helyesbítenem kell:

Lojzi drága, tanuld meg értelmezni az olvasott szöveget, tájékozódj, majd pedig, ahogy ezen blog tulajdonosa, én is tisztelettel kérlek: menj te a picsába.

Névtelen írta...

Kedves Iván!

Köszönjük, hogy eddig is kitartottál. Az MSZP hozzáállása felháborító.
Várjuk további írásaidat!

Üdvözlettel: Andi

Ui: Sajnos nem vagy egyedül. Túl sokan élünk ma kenyéren és a szalonnán ebben az országban...

Mikegorgon írta...

Mit csinált a Tücsök nyáron?
Csak muzsikált hét határon.
Aztán jött a tél a nyárra,
S fölkopott a koma álla.

Szomszédjában élt a Hangya,
Éhen ahhoz ment panaszra,
S arra kérte, egy kevéske
Búzát adjon neki télre.

Búzát? Szólt a Hangya sógor.
Már ez aztán sok a jóból!
Tél elején sincs búzád már?
Hát a nyáron mit csináltál?

Mit csináltam? Kérem szépen,
Muzsikáltam - szólt szerényen
Tücsök mester. - Aki kérte,
Nótát húztam a fülébe!

Nótát húztál, ebugatta?
No, hát akkor - szólt a Hangya
Járd el hozzá most a táncot!
Jó mulatságot kívánok!

Glück Balázs írta...

Kedves Iván
Őszintén szólva a gazdaságú témájú cikkeiből kitűnő amatörizmus, az izzadságszagú jobboldal ekéző kritika, és az indokolatlan és mantra szerű antiszemitázás miatt nálam ön a vállalhatatlan kategóriában van. Őszintén szólva remélem hogy egyszer mindezekért a dolgokért, súlyukhoz mérten elnyeri a megérdemelt "jutalmát" is. Meggyőződésem hogy azok az emberek akik a saját életükben sikertelenek hiteltelenek maradnak a mások kritizálásában is hisz az élet éppen nem őket igazolja. Mindezek ellenére....irónia nélkül mondom hogy nincs az jól ha egy többgyermekes ember ilyen helyzetben van, és ha boldog életet nem is, azt őszintén kívánom hogy baloldali, ellenzéki újságírónak ne az anyagiak miatt legyen nehéz az élete, és remélem hogy a gyerek is el tud majd menni abba a táborba......

Névtelen írta...

Persze, hogy az háborodik fel, aki hagyta a saját médiumát ide süllyedni.
Iván, mint ADI egyik legjobb barátja, aki nem mellesleg nem bal oldali, kívánom, hogy elkerüljön az éhezésnek még a szele is ezután.

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések