hétfő, szeptember 19, 2011

Orbán látókörben?

April H. Foley
amerikai nagykövet asszonnyal
(balra) és Aliza Bin-Noun
izraeli nagykövet asszonnyal
a jókedvű Orbán Viktor (2008)

Nem tudom, hogy Polt Péter legfőbb ügyész és Schiffer András az LMP frakcióvezetője - úgy is mint jogász - olvasott-e erről a Wikileaks-szivárgásról: 
“April H. Foley, az USA budapesti nagykövetének bizalmas minősítésű táviratai szerint Orbán Viktor kétszer is beszámolt diplomatáknak az UD-féle megfigyelési ügyről: olyan, a MOL-OMV részvényháborúhoz kapcsolódó részleteket is "kifecsegett", ami a magyar országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának zárt ülésén hangzott el. A HVG ehhez hozzáttette: az ülésen Orbán személyesen részt sem vett.”
Azért kérdezem, mert ha a hír igaz, megalapozottság esetén alighanem elkerülhetetlen, hogy Schiffer András a legfőbb ügyészhez forduljon - föltéve, hogy ő nem indít hivatalból nyomozást. 
Mert miről is van itt szó? Orbán Viktor tudott olyan dolgokról, amelyekről csak úgy tudhatott, ha valaki egy parlamenti bizottság zárt ülésén elhangzottakat neki elárulta. Majd a megszerzett információkat eldumcsizta egy idegen hatalom nagykövetének. Ha jól értem, rendkívül bizalmas információkat, netán államtitkokat. Úgy tűnik: egy vélhetően az energiapolitikában stratégiai értelemben mindenképpen érdekelt idegen hatalom képviselőjével fecserészett egy stratégiainak tekinthető részvényháború nyilván titkos, vagy bizalmas részleteiről.
A dolog nem csak bűnügyi értelemben figyelemre méltó, hanem mentálisan is: vajon mi visz rá egy tizenöt évesnél idősebb politikust arra, hogy egy nagykövettel olyasmiről beszélgessen, amiről egy államférfi még otthon, a feleségével sem beszélgethet? Az, hogy kérdezik? Nem ez az első eset, hiszen ugyanígy fölfoghatatlan, hogy egy fölnőtt férfi miért közöl olyasmit az USA nagykövetével, miszerint: "Megtanultam, hogy amikor esélyed van megölni riválisodat, akkor nem gondolkozol, hanem megteszed" .
Úgy hírlik, Mesterházy Attila is kapott kérdést. De kicsit államférfiasabban, diplomatikusabban válaszolt: többet tud az ügyről, mint ami az újságokban olvasható, "és az egész nagyon rossz; olyan rossz, hogy nem is akarok róla többet tudni".
Ha párhuzamot vonunk a Sukoró-üggyel... De ne is vonjunk párhuzamot. Bízzuk ezt Schiffer Andrásra és Polt Péterre. Ők mindig tudják, mi a dolguk.

 .

4 megjegyzés:

Kováts Kristóf (kovapapa) írta...

Hát, Polt biztosan tudja, mi a dolga. Az a dolga, amit a megbízója, kinevezője, tartótisztje neki feladatként kiad.
Mi a kérdés, Iván?

Nem tudatlanságból használom az igazi nevem, amúgy!

Névtelen írta...

Nem kell itt Schifferre várni! Tessék feljelenteni Orbán Viktort! Bárki, aki Magyarországon van, lelkiismerete van, hazaszeretete van, esetleg előnyös, ha jogász, de ha nem, akkor is.

droxin írta...

én csak azt nem értem, hogy a fidesz, egy demokratikus konzervativ párt-miért nem váltja le Orbán Viktort??és akkor vele menne a dilettáns Matolcsy is!!

Névtelen írta...

droxin, hát azért mert a fidesz már rég nem demokratikus konzervativ párt.befelé meg sosem volt demokratikus,orbán nem is tudja mi az.

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések