péntek, szeptember 02, 2011

Hoffmann és a Jóisten


Az origo képe

Mindenekelőtt le kell szögeznem: kevés embert tisztelek annyira, mint mint Böjte Csaba ferences szerzetest, aki gyerekek ezreit menti meg a nyomorúságtól. Erdélyi származásúként pedig mélyen átérzem, milyen fontos az, hogy a nehéz sorsú csíksomlyói magyar gyerekek népviseletben mehessenek templomba, ünnepélyekre.
"Csaba testvér imáit talán nem hallgatja meg a Jóisten? - kérdezi Hoffmann Rózsa a magyar gyerekektől - Dehogynem! Csak éppen most Titeket szólít meg: tegyetek jót! Támogassátok fejenként legalább 100-100 forinttal csíksomlyói nehéz sorsú társaitokat! Hogy az ünnepnapok alkalmával felvehessék a Tőletek ajándékba kapott székely ruhákat!" - olvasható a kormany.hu-n. 
Botrány, hogy egy magyar államtitkár Isten médiumaként szól a gyerekekhez. Alighanem ez Európában példátlan. 
Azt el tudom képzelni, hogy egy államtitkár - vallásának tanítását is követve - fölhívja a figyelmet arra, hogy nemes dolog alamizsnát adni a rászorulóknak. Az irgalmasságot is tanulni kell, és - bár vannak erős kétségeim - talán nem baj, ha a gazdagabb gyerekek néha-néha szervezetten adnak valamicskét a szegényebbeknek. De Istenre csak otthon, a pártjában meg a barátai előtt hivatkozhat egy államtitkár. Pláne olyan, aki kormánytagként bűnrészes olyan egyházak üldözésében, kirekesztésében, amelyek gyerekek ezrein segítenek.
Meg sem említeném, ha Hoffman Rózsa nem azt hozná föl, miszerint a csíksomlyói gyerekek “örömét csak az árnyékolja be, hogy a ruhájuk, a cipőjük ahány, annyiféle...” -, hogy talán Hoffmann Rózsa nem tudja, hogy Magyarországon gyerekek - vagyis szülők - ezreinek komoly gondot okoz, hogy nincs megfelelő cipő az iskolába járáshoz? Ruhájuk sincs, rendes. Nem ünnepi, hanem hétköznapi. Tanszerre való sincs. Családok ezreinél majd a fűtés is gondot okoz, mert kikapcsolják a gázt, a villanyt. 
Talán ezt is tudatni kellene a gyerekekkel, hátha ők megértik. De méginkább a kereszténydemokratákkal, a fideszesekkel, a templomi kurzusájtatoskodókkal, akik csakugyan tehetnének valamit. Sőt, személyesen a templomban is lehet erről szépeket mondani Istenre való hivatkozással. Ott akár államtitkárként is.

 .

4 megjegyzés:

kelgyo írta...

Igen. Akkor az ügy kapcsán nem csak nekem jutott eszembe ugyanez. Azoknak a gyerekeknek pl. ki gyűjt, akiket azért nem engedtek be az iskolai évnyitóra a tanárok és az igazgató, mert nem tudtak felvenni rendes ruhát?
És, hát, ha csak az ünneplő lenne a probléma, nem fájna a fejünk. Örülök, hogy a csíki gyerekeknek ez a legnagyobb problémája.
Rossz májú vagyok? Lehet. Idegenszívű magyartalan vagyok? Lehet. Ha ez a szemlélet a kritérium, vállalom.

katinka1941 írta...

Nem most hallottam először, hogy Orbán Viktor az ország szakrális vezetője. Először elvétve, aztán egyre gyakrabban. Ennek megfelelően viselkedik, ilyen szólamokat hangoztat, és most már nemcsak ő, hanem kormányának hűséges tagjai is.
Hová vezet ez az út? Én nem tudok erre válaszolni, legfeljebb félni.
Sváby Kati

kelgyo írta...

Katinka: készülnek a koronázás hangulatára. Istenem! Csak a Duna be ne fagyjon! ...

anonymand írta...

Tisztelt kelgye!

Dózsa Györgyét újramelegítve, a trónt pedig felajánlanám, hasonló előkészítés után, a közgazdászok ászának, a király Matolcsynak.

Tisztelettel:
anonymand

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések