hétfő, szeptember 19, 2011

Kurtapolgárság

Jómódú polgárok
egykori asztaltársasága
Hódmezővásárhelyen

A jövő évi költségvetés számai még a laikusoknak is nyilvánvalóvá teszik, hogy a szegényebbek jövedelemcsökkentésben részesülnek, miközben két százalékkal növekszik az áfa - vagyis a megmaradt fizetésből többet kell adnunk az államnak, minden egyes vásárlással. Vagyis az egykulcsos személyi jövedelemadó árát jövőre fizetjük meg igazán. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy a gazdaság szereplői megpróbálják majd az új terheket az árakban tovább adni. Rákényszerülnek a “kaparásra”, ha életben akarnak maradni.
A kaparás és az adórendszer összefüggéseire maga Orbán Viktor hívta föl a figyelmet titkos kötcsei beszédében, néhány napja. Ebből most a Heti Válasz szivárogtat:
„A polgári oldal nem sorakozott fel eléggé az arányos adózás mögé" - szögezte le Orbán, aki az intézkedést a „jobboldali kurzus alapjának" nevezte. Szerinte a „kaparj, kurta" ősi igazságában megfogalmazott elementáris társadalmi felhajtóerő nélkül az ország nem jut egyről a kettőre. Az igazságtalanságra vonatkozó bírálatokra a kormányfő úgy válaszolt: „Az arányos adózásban, aki tízszer többet keres, tízszer többet adózik. Miért kellene őt tizenötszörös adóval sújtani?"
Orbán bánata, miszerint a polgári oldal nem sorakozott fel, talán azzal lehet összefüggésben, hogy a magyar polgári oldal túlnyomó többsége szinte ugyanolyan problémákkal küzd, mint a nem polgári oldal - hogy ezek kicsodák, azt lassan tisztázni kellene. Mert, ha Orbán azt hiszi, hogy az orvosok, a tanárok, a hivatalnokok - gondolom ez lehet a polgári oldal - kisebb gondokkal küzdenek naponta, mint mondjuk a szakmunkások, a földművesek vagy éppen a rendőrök, akkor alighanem téved. Tudomásul kellene venni, hogy lehet valaki egyszerre például orvos és panelproli, és ráadásul számolni kellene azzal, hogy a panelproliság érzése válság idején igen erős szorongásos rohamokban feszül rá az orvosi státusszal járó polgári büszkeségre. A napi gondokkal járó elemi félelmek nem engedik az önfeledt fölsorakozást, bármennyire is bánatos a polgárember attól, hogy Orbán bánatos.
Politikai hiba erre a helyzetre ráhúzni a kifejezetten sértő, cinikus, gúnyos “kaparj kurta” népi szólást, ami ugye pontosabban úgy hangzik, hogy “kaparj kurta, neked is lesz”, és valójában arra utal - mint arra Murádin László nyelvész is fölhívja a figyelmet -, hogy a kurta háziállatot társai nem engedték hozzájutni a bőven kiszórt élelemhez. A kurtának kaparnia kellett, ha nem akart éhezni.
Nesze neked polgári oldal! Nesze jobboldali kurzusalap!
Orbánnak az a megjegyzése, miszerint „Az arányos adózásban, aki tízszer többet keres, tízszer többet adózik. Miért kellene őt tizenötszörös adóval sújtani?" teljesen jogos. Nem is azt találja a nép igazságtalannak, ha valaki magas szakértelemmel, sok tapasztalattal, felelősséges munkával tízszer többet keres mint az átlag, és nem sújtják progresszív adóval. Hanem azt, amikor harmincszor, ötvenszer, százszor, netán ezerszer. De még ezt is tudomásul lehetne venni akár polgári, akár proletár nagyvonalúsággal, ha nem lenne válság, és nem azok fizetnék a számlát, akiknek már nincs mit és nincs miből kaparni.
Tudom, hogy macerás a társadalmi hatásokat vizsgálgatni, lehet kétharmadból anélkül is intézkedni, de aztán nem kell bánatosan csodálkozni.

 .

2 megjegyzés:

kelgyo írta...

Hát, akkor kurták! Fel! Kaparni! Míg van mit!
Mert már a kaparni való is egyre kevesebb, és egyre több a kurta.
A körmünk szerencsére nő, és a kaparástól nemhogy kopna, de egyre élesebbé lesz. És ne tessen feledni: a sok éles köröm előbb-utóbb veszélyes lesz némely nyakakra.

shaihulud írta...

csak nehogy időközben belerokkanjunk vagy beledögöljünk a nagy kaparásba...

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések