szerda, március 10, 2010

A későbbiekben

Mi történt Orbán Viktorral? Hogyan juthatott abba a szégyenletes állapotba, hogy gyakorlatilag az összes eddigi harsogó adócsökkentési ígéretét visszavonta? Mert ugye eddig, mintha azt sugallta volna, hogy amennyiben hatalomra kerül, legott csökkenti az adókat, mert az a gazdaság élénkítésének, a válság leküzdésének egyetlen valóban hatékony eszköze. Amikor fölvetődött, hogy na jó, de akkor miből fizeti az államszámlákat, nagyon viccesen azt mondta: az egy magyar betegség, hogy állandóan ezt firtatják. Most meg azt tudja csak ígérni, hogy ha pártja kormányra kerül, akkor a vállalatok adóterheit négy, a lakosságét hat év alatt a régiós versenytársak szintjére csökkenti. Aztán, majd a "későbbiekben" valamivel az alá megy.
Az történhetett, hogy Demján Sándor és a vezető vállalkozók előtt nem mert hülyeségeket hazudozni? Mert talán nyílt színen kinevették volna?
Mindig nagy ámulattal figyelem, amikor egy olyan ember, akit négy évre választanak, hat évre ígérget - vagy éppen tízre, mert ugye addigra gondol megteremteni egymillió munkahelyet. Ezt bárki meg tudja ígérni. Én például teljesen alkalmatlan vagyok miniszterelnöknek, de itt és most megesküszöm, hogy ha mégis inkább engem választanak, négy, pláne hat év múlva csökkentem az adókat. Bármilyen buta is vagyok pénzügyekben, a nyilvánvalóan várható gazdasági föllendülést, egy normális szinten működő államháztartás lehetőségeit megfelelő szakemberekkel ki tudom használni.
Vélhetően az történt, hogy Orbán fölébredt. El kellett pöttyenteni ezt a mondatot, hogy legyen mire hivatkozni, amikor majd ősszel a bal- és pláne a szélsőjobb számon kéri a nyolc év alatt összehordott hagymázas marhaságokat.
Kíváncsi vagyok, mikor jelenti be, hogy "kétszer mondom: lesz gázáremelés". Mert ugye, mintha meg lett volna ígérve, hogy az is csökkenni fog. Legalábbis a Fidesz itt erősen csúfolta a szocialistákat, mert képtelenek voltak a csökkentésre.
Csak csöndesen jelzem, hogy a jobbikos csőcseléket, de még a parlamentbe delegált díszcsűrhéjét se lehet majd valóságos és azonnali adócsökkentés és más jóléti intézkedések nélkül megzabolázni. Ja, hogy ezekre nincs mód, mert vannak gazdasági realitások? Ezen bizony előbb kellett volna gondolkozni.

 

Nincsenek megjegyzések:

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések