vasárnap, május 18, 2014

Az újulat eltávolítása


A magyarok iránti tiszteletet növeli-e, ha az országló, másodszor kétharmados párt EP-választási főcsapás iránynak jelöli meg a magyar akác megvédését, miközben kiderül, hogy Kövér László már 2002-ben szabályosan kiátkozta az akácot, majd “A Kormány 125/2012. (VI. 26.) Korm. rendelete a fás szárú növények védelmérõl szóló 346/2008. (XII. 30.) Korm. rendelet módosításáról” című rendeletével (bocsánat a mondatért!) maga hozott hosszú távon halálos ítéletet a magyar, vagyis a fehér akác ellen. Ez azért fontos, mert az óriáskönnyes akácsiratás egyik legmeghatóbb motívuma a jómagyar akácméz, mint hungarikum féltése - hiszen a legjobb tavaszi méhlegelő a fehér akác. (A méhek mindig ott gyűjtenek, ahol a legtöbb nektárt találják, és az akác ebben csakugyan a legjobb a magyar vidéken.)
A kormányrendelet egyebek mellett megparancsolja, hogy például a fasorokban (akácos út!) “(3) Fás szárú növény pótlása nem történhet az 1. mellékletben felsorolt fajok egyedeivel.”
(2) A Korm. rendelet 2. §-a a következõ (4) bekezdéssel egészül ki:
„(4) Ha a pótlás az 1. mellékletben szereplõ inváziós fás szárú növény kivételként meghatározott kertészeti változataival történik, az ingatlan tulajdonosa, vagyonkezelõje, vagy az ingatlanon lévõ fás szárú növényekkel bármely jogviszony alapján rendelkezni jogosult használója (a továbbiakban együtt: használó) köteles gondoskodni a fás szárú növény továbbterjedésének megakadályozása érdekében az újulat eltávolításáról.”
Ebben a borzalmas szövegben szinte poétikus az “újulat eltávolítása”, vagyis kiirtása.
„(2) A közterületen lévõ fasor fahiányainak pótlása csak az adott fasor vonalába történõ telepítéssel, a fasorra jellemzõ faj, fajta felhasználásával történhet, ha annak környezeti feltételei adottak.
(3) Fás szárú növény pótlása nem történhet az 1. mellékletben felsorolt fajok egyedeivel.”
És mit tesz Isten: a mellékletben első helyen szerepel a fehér akác (Robinia pseudoacacia).
És a rendeletet ki más írta alá, mint Orbán Viktor miniszterelnök, a Brüsszeli Győző, a hungarikumok oltalmazója, Európa Példaképe?
Még a héten is hallottam, hogy Orbán valamelyik magyar hangja a magyar akácért szájkaratézott a tévében.
Az a baj, hogy pár hete én is beugrottam az akácozásnak, magam is elkezdtem aggódni, pláne azért, mert mindigis a kedvenc fám volt. Mert a lelkem mélyén magyar paraszt vagyok. Mint kiderült: még Kövér Lászlónál is parasztabb. Sok-sok tucat képet készítettem fákról a belvárosokban is. Az utak mentén pedig arról, hogy egyáltalán nem igaz, miszerint az akác kiirtja az aljnövényzetet. A nyilván EU-s kérésre született orbáni rendelet nem arról szól, hogy az akácot ki kell irtani, de ha a rendeletet betartjuk, az az akác, amit a mi népünk úgy szeret, szépen lassan ki fog halni például a belterületekről. (De mivel úgysem tartjuk be, ettől mostanában nem kell tartani.)
Orbán Viktor a EU parlamenti kampány előtt, amikor kijelölték a csapásirányt, nem tudott a saját kormánya rendeletéről? Az emberei se? Nem lenne érdemes egy kutatóintézetet alapítani arra, hogy mi minden lelhető a Magyar Közlönyben az elmúlt négy évből? Most, utólag megjött az esze, mert megint lehet ebből harcolnivaló, hogy hungarikumozni kell akác-ügyben.
És mindennek fényében mi volt ez a bohóckodás, amiről egy hete se a hirado.hu számolt be: “ A miniszterelnök kegyelmet kért a magyar akácoknak, és José Manuel Barroso ezt meg is adta" - fogalmazott Szijjártó Péter, aki hamarosan külügyminiszter lesz.”

Nehéz tisztelni a magyar népet, ha a saját zavarodott vezetői is hülyének nézik.




2 megjegyzés:

párizsi lány írta...

Remek a cikk, grt Iván! Csak megint nem értek valamit, mégpedig azt, hogy a VIII.ált.-ban tanultuk még annó, hogy az akác megköti a futóhomokot, azért találni az Alföldön akácerdőket.Természeti katasztrófát akar az EU itt okozni?Igaz, ha a magyar akácméz kiszorul a piacról, akkor behozzák a gagyi mézeket az EU-s tagországokból, vagy még messzebbről. Nem szól ez másról, csak üzletről.Már ami az EU-nak üzlet, nem nekünk. Ilyet csak alkoholista, vagy drogos találhat ki, normális, felnőtt ember nem

Andrassew Iván írta...

A méhek akkor is nagyon sok mézet gyűjtenének, ha nem nyílna az akác. Ha van nektár, ők dolgoznak. Csak akkor, amikor van akácvirág, az mindent elnyom, annyira bőséges legelő.

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések