vasárnap, június 24, 2012

Kecskenép

Esztendőnként elérkezik a nap, amikor elolvashatom, hogy most aztán már kellene tenni valamit a parlagfűvel, mert minden ötödik ember életét tönkreteszi. A hó végéig ki kell irtani tövestül, mindenki köteles. Nem csak a kertekből, hanem a földbirtokokról is, amelyek öt százalékán parlagfüvet termesztenek. Erre törvény van, és rettenetesen nagyon büntetik azokat, akik nem tartják be. Egyáltalán nem meglepő módon ennek alig van hatása, hiszen minden évben ugyanakkora a baj: kétmillió magyar kezd el tüsszögni. Nagy részük annyira beteg lesz, hogy dolgozni se tud.
És minden évben eszembe jut, hogy az a kétmillió ember miért hagyja magát, miért nem indít mozgalmat, miért nem kezdik el a járőrözést, miért nem jelzik térképes honlapokon, hogy az országban hol találtak fertőzést, miért nem teszik föl az internetre a felelősök nevét, miért nem kényszerítik az önkormányzatokat beavatkozásra. A kétmillióból legalább egymillió cselekvőképes ember. Eszükbe se jut, hogy tehetnének valamit magukért.
Még azt se lehet mondani, hogy birkanép, mert a birka se legeli ezt az önhibáján kívül szörnyeteg növényt. Hanem, ha kecskenép lennénk! Pintér tábornok kedvenc állata zabálja a parlagfüvet! Hallgassunk végre bölcs tanácsára, és vegyünk egyet. Legalább.

 .

6 megjegyzés:

ajsa írta...

Nem biztos, hogy jó ötlet, hogy pont a parlagfű-allergiások járják a határt parlagfüvet keresve...

Andrassew Iván írta...

Amíg nem virágzik, addig nyugodtan tépegethetik azok is, akik a virágporára allergiásak. Amúgy többnyire teljesen egészséges emberek. De tépegetni se kell, csak sétálni, fényképezni, följegyezni a pontos helyet például egy szinte minden telefonon megtalálható GPS-sel, és bejelenteni. A hatóság meg értesítse a tulajdonost, hogy van három napja a kaszálásra. Aztán büntessen.

kelgyo írta...

A birka is szereti a parlagfüvet, sőt, nagyon valószínű, hogy pont azért terjedt el ilyen iszonyú mértékben, mert megcsappant a hazai birkaállomány (is).
Azt se árt tudni, hogy a parlagfű allergia oka nem elsősorban a parlagfűben keresendő, hanem az elmúlt évtizedekben katasztrofálisan megsokszorozódott környezeti ártalmak. A parlagfű normálisan éppen hogy gyógyhatású növény lenne. Ki ne hallott volna még az ambróziáról, ami azonos a parlagfűvel? :)
Ez persze ma már nem teszi szükségtelenné az irtását. Ezt is sikerült jól elkalapálni.

Andrassew Iván írta...

Kelgyó, ebben most alighanem tévedsz, mert a görögök istenei nem ismerhették a parlagfüvet, hiszen azt Észak-Amerikából hordtuk be. (Na jó, Zeusz nyilván Amerikát is uralta, csak nekünk nem mondta meg, hogy az van.)És a birka tényleg nem szereti.

Sparhelt írta...

Magyarországon remek ötleteink vannak arra, hogy mit csináljon más a szabadidejében. Például alapítson parlagfűgárdát és masírozzanak félelmet keltve a bevándorló növényekben, miközben térképen jelölgessék azt, hogy hol kellene megint másnak kiirtani a gazt. Amúgy a kecske remek lehetőség, eltekintve attól, hogy tarra rág mindent és nyáron még talán ehet valami zöldfélét, de télen felkopik az álla..

BIRKA írta...

HI
Már látom a csodálatos jövöt, a politikai
MEGMONDÓEMBEREKNEK a növényzet és a környezetvédelem lesz az egyetlen problémája.....De szép is lenne

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések