kedd, június 26, 2012

Aknamezőn

A hét végén néztem a televízióban, ahogy a Balatonban fölrobbantottak valami aknát. Föl is hívták a figyelmet, hogy nagyon kell vigyázni, mert tele van a tó, és ezek élesek, érintésre robbanhatnak. Ahányszor ilyen hírt hallok, átszalad rajtam, hogy a háború egyik legundorítóbb következménye, hogy még évtizedekig pusztítanak a gyilkos szerszámok. Generációk sora fölnőtt már a Második Világháború óta, és még mindig tart.
Aztán olvastam Orbán Viktor rendőrtisztek előtt mondott beszédét: “Önök egy ezeréves állam folytatására, a magyar állam fenntartására vállalkoztak. Idegen kultúrák, idegen nyelvek, idegen népek és hatalmak között, gyakorta szorításában, mi, magyarok csak akkor maradhatunk meg, mi, magyarok csak akkor élhetünk szabadságban és jólétben, ha lesz, ha van saját, erős államunk”.
Nem lehetne úgy építeni azt az erős államot, hogy nem teszünk megjegyzéseket idegen népekre és hatalmakra? Nem lehetne úgy beszélni fegyveresek és fegyverek közelében, hogy ne utaljunk arra, hogy az “idegen népek” ellenségek? Hol van ma a fegyveres ellenség, amelyik veszélyezteti a mi ezeréves államunkat? Nem lehetne valahogy közmegegyezéssel kiirtani a politikusi beszédből ezt a “szorongatottságot”, amiből egy szó nem igaz. Pláne hogy éppen az ellenkezője igaz: Orbán Viktor és emberei provokálják folyamatosan a szomszéd népeket, a birodalmakat mindenféle eszelős baromsággal. 
Meg tudja valaki magyarázni, hogy mi értelme volt például ezer érzelem-aknát elhelyezni Kövér Lászlónak a beteges Nyírő-hadműveletben? Ráadásul egy “idegen nép” szorításában maradt, egyre zavarosabb státuszú magyarok közé is jókora aknákat rejtve? 
Nem lehetne végre örülni a hihetetlenül hosszú békének, és az “idegen népekkel” együtt imádkozni érte?

 .

4 megjegyzés:

FoxAlfa írta...

Vajon hogy lehet egy - akár ezeréves - államot is, de FOLYTATNI??? Államot lehet építeni, lerombolni (horribile dictu - bár vannak kis hazánkban erre utaló jelek...), valahol képviselni, és így tovább. De folytatni... A megszokott, és egyre erőszakosabbá váló, kardcsörtető, bombasztikus hablaty.

Vajon ki, vagy milyen agytröszt írja ennek az illetőnek a szövegeit?
(FoxAlfa)

Ja, Iván, rég szólalt meg már a "zsidókedvelő" barátod... Csak nem vesztetek össze valamiért? (irónia)

Andrassew Iván írta...

Mindig hozzászól, de annyira szalonképtelen, hogy sajnos moderálni kell. Nem akarom az ocsmány dumájával terhelni az oldalakat.

párizsi lány írta...

Ismét tetszik a cikk Iván.Viszont megint nem értek valamit. Mi az, hogy zsidókedvelŐ?Van katolikuskedvelő is? Vagy marxistakedvelő is? Visszatérve a cikkre, úgy tűnik a békéért megint meg kell harcolni.Ez talán hosszabb lesz, mint a béke időszaka?

Kaszandrosz írta...

Talán az emberkedvelő kifejezés - humanista - lenne a legmegfelelőbb. Viszont innen logikusan következik, hogy aki bárkit is kirekeszt az ember kategóriából, az nem lehet humanista. Félreértések elkerülése végett: ez nem FoxAlfára vonatkozik, hanem arra az egyedre, aki után érdeklődik, még ha ironikusan is. Ami Orbánt és népi zenekarát illeti, van, aki David Ojsztrahtól is csak az Akácos utat kérné. Istenem, nem ismeri a Sors szimfóniát. Pedig előbb-utóbb azt is el kell játszani. AZ idegen népekre pedig pont a kedves szerző az egyik legjobb példa. A Beethoven család Belgiumból származik, onnan mentek Németországba. Az ifjú úr később Bécsben tanult, és volt, hogy Magyarországra udvarolt. Követendő példa lehetne...

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések