hétfő, május 30, 2011

Ej ráérünk?

Így írnak a hírportálok: “Kovács Balázs lett a befutó Zuglóban”, “Ismét tarolt a Fidesz”, “Újabb kormánypárti győzelem Zuglóban”, “Megint fideszes nyert Zuglóban”, “Az idei ötödik kormánypárti győzelem a fővárosban”, “Ismét a Fidesz nyert Zuglóban, az MSZP-t az LMP is megelőzte.”.. -
A vasárnapi zuglói választás eredményét nagyjából előre lehetett tudni.
Pedig a megkeseredett zuglói baloldaliak előre figyelmeztettek, hogy a szocialista jelölt, akit a szocialista belső embereként tartanak számon - és szerintük azelőtt meg Hagyó embere volt - nyilvánvalóan teljesen esélytelen, mégis őt indította az MSZP. Sőt - mesélik -, hogy az emeszpések nem is olyan régen, ahelyett, hogy legalább puhatolóztak volna, azt üzenték az elempéseknek, hogy alaposan elporolják őket a választáson.
Pedig nyilvánvaló volt: a fideszes jelöltet csak LMP-MSzP összefogással lehetett volna legyőzni, de még csak kísérlet sem történt arra, hogy ez létrejöjjön. Vagyis praktikusan, az erőviszonyokat figyelembe véve, az MSzP az LMP jelöltjét támogassa - akár feltétel nélkül. Már csak azért is, mert mindenféle fölmérés nélkül is tudni lehetett, hogy Zuglóban az LMP jelöltje lényegesen népszerűbb, mint az MSzP embere.
Ha a “dobogós” eredményeket nézzük, azt látjuk, hogy a második helyen az LMP jelöltje, Várnai László végzett 24,4 százalékkal, míg a harmadik a szocialista Imre Gergely lett 21,7 százalékkal. Nem kell fejszámoló-művésznek lenni ahhoz, hogy ha a kettőt összeadjuk, akkor az több, mint  44,9 százalák - vagyis együtt talán legyőzhették volna Kovács Balázst. 
Vagy éppen meg kellett volna tekinteni a plakátokat. Minden sértegetés nélkül: aki ránézett az MSzP plakátjára, az egy dologban volt biztos: nem azt a pártot választja, mert az megint az ellenszenves bénaságával tűnt ki az özönből.
Lehet persze legyinteni, lehet azt mondani, hogy mit nekünk  egy önkormányzati képviselői hely, meg azt is lehet harsogni, hogy ej ráérünk arra még. Csak azt nem lehet, hogy egy tomboló diktatúrában a reménykedés minden alapját elvesszük az emberektől, akik pontosan tudják, hogy most kell összefogni ahhoz, hogy a következő választáson rutin legyen az együttműködés. A konok dilettantizmusra nincs mentség. És ez természetesen az LMP-re is vonatkozik.

 .

7 megjegyzés:

kelgyo írta...

Az összefogás hiánya már sokszor visszaütött.
Most is.
Plakát.
Sajna a rossz kommunikáció se újdonság, pedig abban is van tapasztalat, hogy ebbe bele is lehet bukni.

ElPocoLoco írta...

Az mszp igenis tett ajánlatot az lmp-nek, amit viszont az nem fogadott el. Ha elfogadja, kimondja saját feleslegességét, hiszen a zugló az mszp a legrosszabb vonalát követi (Tóth Csaba).

zupasta írta...

Az LMP - érthetően - nem fog visszalépni az MSZP-nek, sem pedig erről tárgyalásokba nem fog belemenni, az ugyanis az ő hitelességület rombolná. Bár ők is sokszor mondanak-tesznek olyasmit, ami szintén a demokratikus összefogás ellen megy, de ez betudható a poliitkai amatőrizmusuknak. Márcsak mert az elmúlt egy év alatt ezekben is fejlődtek, elég például Karácsony Gergely tavalyi és mostani mondatait összehasonlítani.

Az egyetlen megoldás ebben az esetben tényleg az MSZP feltétel nélküli visszalépése lett volna, ám azzal a szocik a Schiffer kontra Gyurcsány per két résztvevője közül az előbbit támogatták volna, ami szintén elég furán jött volna le. Hiszen Gyurcsány egyelőre még az MSZP meghatározó embere, egy visszalépéssel pedig épp a pártelnökség lökött volna egy nagyot a pártszakadáson.

peti péter írta...

az LMP sajtáj meghívója:
"Példaértékű LMP-s siker Zuglóban

Várnai László, az LMP jelöltje huszonnégy százalékos eredménnyel a második helyen végzett Budapest XIV. kerület 3. számú önkormányzati választókerületében megtartott időközi választáson. Az LMP országos választmánya gratulál a jelöltnek és a zuglói csapatnak az eredményhez, amelyet több szempontból is példaértékűnek tart.

Egyrészt most fordult első ízben időközi választáson, hogy az ellenzéki jelöltek közül LMP jelöltje kapta a legtöbb szavazatot. Tudatában vagyunk annak, hogy az LMP országos hálózata ma még nem elég erős ahhoz, hogy ezt az eredményt az ország minden pontján meg tudjuk ismételni, ám a választók növekvő bizalma egyértelműen érezhető abból, hogy a zuglói választókerületben az LMP volt az egyetlen párt, amelyik növelte a támogatottságát a tavaly októberi önkormányzati választás óta.

Másrészt az eredmény igazolja az LMP korábbi döntését, hogy nem kívánt az MSZP-vel közös jelöltet állítani. A közös indulás minden bizonnyal nem hozott volna ellenzéki győzelmet, hiszen az LMP és az MSZP szavazótáborát nem lehet egyszerűen összeadni. Az MSZP halálos ölésében nem derült volna ki, hogy melyik ellenzéki párt rendelkezik nagyobb választói támogatással.

Az LMP továbbra is kész arra, hogy akár a parlamentben, akár az önkormányzatokban együttműködjön a demokratikus ellenzéki pártokkal, de továbbra is önállóan kíván alternatívát nyújtani az állampolgári részvételt, a társadalmi igazságosságot és fenntartható fejlődést fontosnak tartó állampolgárok számára."

MSZP halálos ölelése...

Unknown írta...

Komment helyett:http://taralee11.blogspot.com/2011/05/egy-eves-szep-uj-vilag.html

Pu'Show írta...

Kedves Iván!

Számomra csak az a kérdés, ki kössön választási koalíciót és kivel? Hol van a koalíciót kötendő pártok identitástudata, öndefiníciója? Aztán, ha ez lenne, további kérdésként merülne fel kebelemben, hogy mi mentén köthetnének választási koalíciót?
Mindaddig, míg az LMP - és MSZP között csak ott mutatkozik meg a konszenzus, hogy egyként "Gyurcsány-fóbiásak", addig miként is várhatnám el, hogy lemondva önös, hatalmi érdekeikről, mondjuk a demokratikus értékrend mellett letéve a garast, önazonosságukat megtartva kössenek választási koalíciót? Szerintem még sem az LMP, sem az MSZP nem látta be, hogy itt és most, ma, Magyarországon az autokrácia visszaszorításának megkísérlése lehet az egyetlen, járható, józan, demokratikus cél.
Majd, amikor a "nevető harmadiknak", a Jobbiknak bejön ez az áldatlan helyzet, akkor majd siránkozhat úgy az LMP, mint az MSZP. Tisztára, mint a húszas évek Németországában! Hogy a legvégére még kifakadásomat se foghassam vissza! Ettáskáim! Ezt aztán megcoitálhatjátok! avagy:- Csak egy új balközép párt alapításában bizakodnék már. (Talán....)

Pu'Show

zupasta írta...

Az összefogás csak idő kérdése. Ám nem egy időközi önkormányzati választás fogja azt meghozni, hanem majd a 2014-es országgyűlési (ha lesz még olyan). Annál is inkább, mert várhatóan egyfordulós lesz és az egyéni körzetekre terelődik a hangsúly. Az demokratikus ellenzéki pártoknak tehát akkor lesz esélyük nyerni, ha közös listát és jelölteket állítanak.

Ám addig - mint Pu'Show is írta - a pártoknak önmagukat kell definiálni (aminek része a más pártoktól való megkülönböztetés is), kiépíteni a saját imidzset, választóbázist, szóval valamit, amire összefogást lehetne építeni.

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések