péntek, március 10, 2006

A csodadoktor


Orbán Viktor és más vezénylő fideszesek már január közepén gazdaságunk szívroham közeli állapotát emlegették. Ehhez képest nagyon erősnek bizonyult, hiszen két hónappal éltük túl, ami orvosilag jónak mondható. Most, a forint – és az összes környező valuta - gyengülése kapcsán Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnök-csodadoktora ismét ugyanezt a kifejezést használja. Egyből tovább is gyengült a forint. Akár azt is feltételezhetjük, hogy erre már Járai szavai is hatással voltak.
Azt leszámítva, hogy ezzel mekkora kárt okoz az egész magyar gazdaságnak, például a devizahitelt felvevők már pár nap múlva érezhetik, milyen hatással lesz törlesztő részletükre ez a különös ráolvasásos gyógyítási technika. Ilyen konokságot látva nem tudok mást elképzelni, mint hogy Járai úr szerint a befektetők elijesztése valamiképpen jót tesz a gazdaságnak. Nyilván azt hiszi, hogy ha túl sok pénzt fektetnek be itthon, akkor az nagyon rátelepszik az ország szívére, és nyomja azt, amitől infarktust kap, vagy mifene.
Nem tudom elképzelni, hogy ne értené azt, amit még én is, aki pedig a saját háztartásom pénzügyeit se nagyon látom át: csakugyan gyengült a forint és a BUX, ám ennek globális okai vannak! A fejlettebb piacokon kamatemelés várható, van, ahol már emeltek is - például az Európai Kereskedelmi Bank - az euróövezet jegybankja 0,25 bázisponttal. De ezt várják az USA-ban, és Japánban is. Emiatt a befektetők az úgynevezett feltörekvő piacokról - ilyen Magyarország is -, ahol eddig magasabbak voltak a kamatok, azaz éremes volt itt tartani a pénzt, elkezdtek átvándorolni a fejlettebb gazdaságú piacokra. Ez magyarul azt jelenti, hogy nem kell nekik a forint, abból sok van a piacon, és emiatt értéktelenedik.
Kizárható, hogy a régiós valutagyengülés és tőzsdeesés mögött politikai okok állnának. Hiszen akkor például Lengyelországot érintette volna legerősebben ez a folyamat, nálunk semmi ok nem volt.
A forint törékeny árfolyamú deviza - bár a gazdasági növekedés jó, az egyensúlyi mutatók rosszak – ám most nem ettől volt a gyengülés. Viszont zűrzavaros környezetben a törékenység is fokozottabb! Ráadásul kicsi piac vagyunk, s könnyen támadható - akár egy nagy külföldi cég tranzakciójával is - a forint.
Ahelyett, hogy Járai nyugtatta volna a piacot szerdán, csütörtökön, azt magyarázgatja, hogy az MNB már régen megmondta, hogy a magyar gazdasággal gondok vannak. Persze erre még gyengült egy kicsit a forint. (Bár a korrektség megkívánja: az utóbbi időben a Járai-féle, úgynevezett verbális intervenció hatástalan volt.)
Én csak egyet nem értek: hogyan képzeli a Fidesz – a pártnak Járai nyilvánvalóan a szócsöve -, hogy ilyen szégyenletes szerep láttán a gazdaság avatott – és befolyásos, hangadó – szereplői, rájuk szavaznak, vagy másokat arra bíztatnak?

Nincsenek megjegyzések:

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések