szerda, október 27, 2010

Keresgéld a nőt!

estihirlap.hu
Ha a barátom nem hívja föl rá a figyelmemet, én sem veszem észre a Fidesz-kormány egyik árulkodó gesztusát:
 “A Magyar Köztársaság elnöke - a miniszterelnök előterjesztésére - nemzeti ünnepünk, október 23-a, az 1956-os forradalom és szabadságharc 54. évfordulója alkalmából...”
Nyilván a legmagasabb kitüntetések vannak a sor elején, így megállapítható, hogy a MAGYAR KÖZTÁRSASÁGI ÉRDEMREND NAGYKERESZTJE (polgári tagozata) kitüntetést csak férfiak kapták. Ugyanígy jártak a nők  a MAGYAR KÖZTÁRSASÁGI ÉRDEMREND KÖZÉPKERESZTJE A CSILLAGGAL (polgári tagozata) kitüntetéssel, amiként a MAGYAR KÖZTÁRSASÁGI ÉRDEMREND KÖZÉPKERESZTJE (polgári tagozata) kitüntetéssel is. Az első kategória, ahol a hosszú férfinévsor után végre nők is megjelennek: a MAGYAR KÖZTÁRSASÁGI ÉRDEMREND tisztikeresztje polgári tagozata. Ha jól számolom, a harmincnegyedik név a listán az első nő. Gimesiné dr. Karácsonyi Ildikónak, a Fővárosi Bíróság tanácselnökének, ezúton is garatulálok, hogy ilyen szép eredményt ért el a cseperedő nemi egyenjogúsági mutatón 2010-ben, Magyarországon.
Nem vagyok egy feminista alkat, de egyrészt fölháborítónak találom ezt a nyilvánvaló diszkriminációt, másrészt nem értem, hogy az egyenjogúságért teljes joggal küzdő nők és nőszervezetek miért nem veszik észre, hogy a hatalom mit engedhet meg magának. Nem hiszem el, hogy a magyar minisztériumokban, a kitüntetésre ajánlásra följogosított szervezetekben egyetlen egy ember nem vette észre ezt a szembetűnő aránytalanságot. Ráadásul a szokásosnál jóval nagyobb idő volt a jelölésre és a mérlegelésre, hiszen augusztus huszadika helyett két hónappal később osztották a megtiszteltetést.
Az is lehet persze, hogy az utóbbi nyolc év vérkommunista diktatúrája idején a nőket annyira görcsölte a hatalmi önkény, hogy semmiféle érdemlegeset nem cselekedtek, semmit nem tudtak fölmutatni életművükben - ha egyáltalán életműnek nevezhető az ilyen. Vagy az is előfordulhat, hogy a nők természetüknél fogva annyira megalkuvók, hogy átálltak a kommunistákhoz, és az mégsem várható el, hogy az új forradalmi kormány ilyeneket tüntessen ki a legmagasabb érdemrendekkel.
Na meg még az is lehet, hogy a Fidesz-KDNP világképébe mégis inkább az a képlet illik, miszerint ne nagyon bíztassuk a nőket. A fakanálforgatásban legyenek jók, a többi férfimunka. 
Nem lepődöm meg, ha az új alkotmányba is bekerül Boross Péternek az a vélekedése, miszerint helyes volt az a Rákosi-korabeli szemlélet, ami szegény Ratkó Annát és korszakát a történelembe emelte: asszonynak szülni kötelesség, lánynak dicsőség. Boross Péternél senki nincs közelebb az új alkotmányhoz. Arról sem feledkezhetünk meg, hogy most már - mint azt nemzettesvéri népvezérünk bölcsen megjegyezte -, nem csak egymillió munkahelyre lesz szükség, hanem egymillió gyerekre is.
Nagyszerű alkalom lesz a demagogizálásra, hogy szembe kell nézni azzal a friss hírrel, miszerint Magyarország lakossága tízmillió alá csökkent, aminek nyilvánvaló oka, hogy a szinglihordákban felelőtlenkedő nők, ahelyett hogy teljesítenék hazafias kötelességüket, mindenféle társadalmi posztokra törnek, kutatnak, tanítanak, és egyáltalán.
Ridegen kell tartani őket, hogy visszafogottan ünnepelgessék magukat, mert különben tovább fogyik a magyar.

 .

Nincsenek megjegyzések:

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések