szerda, február 09, 2011

Ami Bakácsot illeti

Nem is tudom hány levelet, hány kérdést kaptam Bakács ügyében. Hogy lopott egy áruházból. Szalámit. Mert éhes volt. És hogy mit szólok. Ugye azzal összefüggésben, hogy Bakács “elárult engem”, amikor vacsorát főzött a gój motorosoknak, és - amint az egy filmen is jól látszik - együtt röhögött velük, rajtam.
Ami ezt a gójos filmet illeti, az családi ügy: bármennyire is haragudtam néhány napig Bakácsra, ez a mi kettőnk dolga. Soha nem fogjuk kibeszélni, mert én túl vagyok rajta. Megértettem. Most értettem meg, amikor lopáson kapták. Nyilván rettenetesen félt attól, hogy a gójok kihasználják, hogy valami megrovást kapott a bíróságtól, és beperlik polgárilag, és szakítanak róla egymilliót. Ez örökre megroggyantotta volna, mert annyira szegény. 
Bakács hosszú idő óta rendkívül szűkösen él. Ez nyilván összefügg azzal, hogy filléreket keres, gyerektartást fizet, a megasztáros szereplése óta kipiszkálták bizonyos, az úgynevezett jobb körökből. Úgy néz ki, hogy a Vígszínház igazgatója ott ülhet a zsűriben, azt elviseli a magyar elit, Bakács meg nem. Kirekesztették azok a lapok, amelyeket régebben egyebek mellett azért olvastunk, mert Bakács Tibor Settenkedő írásai voltak bennük. Az egyik legnagyobb ma élő újságíró írásai - mert ezt le kell szögezni. Azt is, hogy nem lehet nem hallgatni, ha a rádióban van.
Félt a gój motorosoktól. Attól a cinikus gonoszságtól, ami árad ezekből a bírósági tárgyalásokból. Attól, hogy sohase tudhatod, hogy igazad van-e, sohase tudhatod, hogy milyen alapon ítélnek. Én ott voltam, amikor Bakácsot száznegyvenezerre ítélte a bírónő, aki eltűrte, hogy a tanú cigánybűnözésről beszéljen, és amikor beszéltünk, számomra kiderült, hogy nem csak azért fogja leülni - ha a másodfok nem mentesíti -, mert az ember nem fizet, inkább politikai fogoly lesz, hanem azért is, mert bizony nem tud kifizetni ennyi pénzt.
Egymilliót meg pláne. A gój motorosok elnöke, Mészáros úr meg nyilván megajánlotta, hogy kivásárolhatja a pert egy vacsifőzéssel. Tudom, hogy ebbe belehalt Bakács. Ebbe a megaláztatásba. Pláne abba, hogy az örökösen ádázul fotografáló gójok megígérték neki, hogy a vacsorán készült filmfelvételt nem mutatják meg senkinek. Abból látszik, hogy mennyire naiv, hogy ezt elhitte. Azok után, amiket láttunk a gój motorosoktól és Mészáros Imrétől, még mindig úriembernek nézte őket. Hülye Bakács.
Valójában az történt vele, hogy elszegényedett. Hogy miképpen lépte át a határt, azt nem tudom. Az is lehet, hogy dühös volt: rohadjatok meg, végigdolgoztam az életemet, baromi híres vagyok, és nem tudok egy rúd szalámit megvenni. És akkor jött az a borzalmas pillanat, amikor becsúsztatta valahova azt a szál szalámit. Nyilvánvaló, hogy nem volt eszénél. Nyilvánvaló, hogy abban a pillanatban nem mérte föl cselekedete súlyát, lehetséges következményét. Talán valami adrenalin tódult az agyába meg a lelkébe, ami a pénztárig sem szívódott föl.
Azt is el tudom képzelni, hogy mostanában átélte azt, hogy nem tudta elhozni a gyerekeit, mert nem volt mivel megetetni őket. Sokan élünk mostanában az ilyen döntések határán. Bármelyik nap bedőlhet minden. Most ért el hozzánk a világválság nevű világháború. Leraboltak minket és elfogytak az utolsó tartalékok is. 
Ráadásul jött az új hatalom. A totális bosszú hatalma. Mindenki azt gondolja, hogy a médiatörvény a legveszedelmesebb a sajtószabadságra nézve. Pedig dehogy. Nincsnek hirdetők. Jött az új kormány és azonnal eltűntek. Például az a cég, amelyik profiljának megfelelően a legtermészetesebb módon folyamatosan arra kívánta rávenni a médiafogyasztókat, hogy próbálják ki a szerencséjüket, hirtelen fölismerte, hogy a baloldali és liberális olvasóknak, rádióhallgatóknak nem való a lottó, a totó, a kenó. Kár beléjük, vagy mi. Ugyanez a kiváló cég a Fideszt megelőző nyolc évben szorgalmasan hirdetgetett a jobboldali lapokban. Ez csak egy példa. Ha valaki arra kíváncsi, hogy miért kell koldulnunk mellékletekre, rádiópercekre. Hogy miért van az, hogy újságírók megalázó pénzekért dolgoznak, elemi anyagi gondokkal küzdenek, többnyire reménytelenül.
A környezetem tele van szorongó emberekkel. Úgynevezett értelmiségiek, több diplomával. Teljesen védtelenek. Tegnap hallottam egy szerkesztő barátomtól, hogy Magyarország egyik legnagyobb írója fölhívta: sajnos nem tud elmenni egy találkozóra, mert nincs pénze az útiköltségre. 
Tudom, mennyit keresett Bakács. Most majd még kevesebbet kap. Ha választhat a börtön és a bírság között, a börtönt választja. Nem viccből, nem kivagyiságból, hanem mert erre kényszerül. Talán ki kellett volna ülni, koldulni, valahova. Vele ültem volna, ha hív. Talán jelentkezni kellett volna az Ezek megőrültek című celebjátékba. Vagy a valóvilágba. Bár én is inkább lopnék.
Amit tett, az persze megbocsáthatatlan, ha megbocsátjuk akkor is. De kik vagyunk mi, hogy bocsánatot adjunk, bárkinek, aki maga ellen vétkezett? Én, személyesen azt gondolom, hogy az a két büntetés, amit kap, éppen pont sok a bűnhöz képest. Az egyik az, hogy a gyerekei elé kell állni. Őket csúfolják majd miatta. A másik az a csúfolódás, amit kap sokszázezres példányszámban, amit, milliós nézettséggel, el kell viselnie, mert celebkedett, és az ezzel jár. Nem beszélve a börtönről, ami fenyegeti. 
Legyen ennyi elég. Legyen néha kegyelem is. Talán mások is így gondolják. Mindenesetre erre utal, hogy sem a Klubrádió, sem a Tilos nem rúgta ki. Felelős emberek felelős döntése. Nem képzelik Istennek magukat.
Mindig azt hangoztatom, hogy az újságírás tíz százaléka tehetség, kilencven pedig etika. Tegyünk most egy próbát Bakácsért. Legyen úgy, hogy a médiafogyasztás tíz százaléka etika, a többi tisztelet a kivételes tehetségnek. A többit intézze Bakács Tibor. Lesz dolga.

 .

38 megjegyzés:

kocos jewels írta...

emberséges vagy mindig, mindenkor - ezért nagyon szeretlek

kelgyo írta...

Amit most fogok írni, azért előre is bocsánatot kérek.
Bocsánatot Bakácstól, mert tisztelem a munkásságáért.
Bocsánatot a többi tisztelőitől.
H Ü L Y E B A K Á C S ...
Maradok tisztelettel ...

Névtelen írta...

Ennyire emberségesnek lenni nem szabad, mert visszahull Rád, ránk a mocskolódás, a bélyeg, a bosszú.( Pedig én is "szeretlek" TISZTELLEK nagyon)
Pár éve egy netes fórumon is szó volt róla, hogy Bakinak nincs pénze, javasoltam neki tanítson magyart, hittant, vagy menjen el valami fizikai munkát végezni.
A válasza egy felháborodott értetlenkedés volt, hogy én nem tudom KI Ő? Ő NEM MEGY EL FIZIKAI MUNKÁT VÉGEZNI.MÉLTATLAN HOZZÁ.
és ez??????
Tudom, hogy mi a mostani helyzet ( az én bőrömöm is csattan + ezer kivédhetetlen mássak összekötve) még sem lopok, se most, se régen, se soha."felelős vagyok a rózsámért".... gondolom érted.
Üdvözlettel,
Cicukám nick voltam, de egyébként tudod ki vagyok ( talán):-)))

Texaco Benzin írta...

Igen, biztosan elkeseredett pillanat volt. Nagyon sajnálom, hogy nem uralta!
Köszönöm! Első emberséges írás ebben a témában, amit olvastam.

evalajos írta...

Legyen kegyelem...ahogy Andrassew mondta...

evanagyi írta...

Ivan, igazad van, mint altalaban. Koszonom az irast Bakacs neveben.
Nem vagyok ra buszke, velem is elofordult mar, hogy loptam, es nem is volt szuksegem ra. Az idegorvos azt mondta, hogy az adrenalinra volt szuksegem. Elkaptak, buntetest fizettem, es nagyon szegyelltem magam.
Talan Bakacsnak is az adrenalinra volt szuksege. Ugy gondolom, hogy annal tobb baratja van, hogy ne kenyszeruljon csak az anyagi helyzete miatt a bolti lopasra. Talan, tudat alatt (de talan tudatosan) fel akarta hivni a figyelmet a sajat es ujsagirotarsai helyzetere. Eddig igy ismertem meg, mint aki felelosseggel van masok irant, eppen a goj motorosokkal folytatott kuzdelmeben is.
Nagyon sajnalom, es remelem, hogy ezzel a ballepessel talan felhivta magara a figyelmet, es lesz, aki munkat ad neki, hogy jobb idegallapotba keruljon.
Elofordult mar, hogy betelefonaltam a Klubradioba, hogy figyelmeztessek mar, ne izgassa annyira magat, mint ahogy az atjon a musorain, mert megart az egeszsegenek.
Ugy latszik nem tud kibujni a borebol.

Unknown írta...

Rögtön feltettem az Egymillióan...ra és magamhoz, hogy ha valaki elindítja a gyűjtést a büntire, hogy nem kelljen bevonulnia és leülni, akkor egy jelképes összeggel beszállnék. Még nem jelentkezett senki.
GrayIstv.

Névtelen írta...

...Emberségből példát... köszönjük tisztelt Iván. Még akkor is, ha nem jót lépett Bakács, s a neheze még előtte van. Csak kellene egy kéz...amit mint tudjuk, nem mindig fogad el.

Névtelen írta...

ez ugyanaz az ember, aki nem kevés pénzt kapott azért, mert egy kereskedelmi tévé zsűrijében bohóckodott, ugye? akkor hadd ne sajnáljam. újságíró vagyok és is, de inkább ezsem vajas kenyeret, mint hogy szalámit lopjak vagy egy kertévében eladjam magam...

maria írta...

Pontosan, félre kellett volna tenni a Megasztáros fizu egy részét! Nem érdemel sajnálatot, én egyedülálló anyuka vagyok, én _tudom_ milyen az, fillérekből élni és úgy gyerekeket (kettőt!) nevelni. Bakáts sokkal többöl "éhezik", mint amiből mi, nem celebek élünk.
És hát a mondás, hogy aki k---ának áll, ne csodálkozzon, ha megb---ák, rá is igaz.

Kücsük írta...

Nagyon tisztességes, nagyon megható és nagyon elgondolkodtató írás...
Kücsük

Antal Dániel írta...

Bakácsnak egyetlen komoly vétke van: adót csalt. Ez a szalámilopásnál messze-messze súlyosabb.

Remélem elég tökös lesz hozzá hogy leülje a büntetést!
Kíváncsian várom a pénteki honthy-hannát. :)

árpád írta...

Szerintem nincsen mentség.
Nem ismerem Bakácsot,csak amit a médiából tudok róla.
Nekem eddig az sem jött be.
A Magyar nyugdíjas,bár lehet,hogy évekig nem eszik téli szalámit mégsem lop.
Ha éhes akkor miért nem megy el egy barátjához és kér tőle egy szelet kenyeret vajjal.
Ennyire szarul még talán nem állunk,hogy ezt ne tehette volna meg.
Várjuk ki a végét,hogy mi lesz a továbbiakban.
Régi dolog,hogy a negatív reklám is reklám és ráadásul ingyenes.
A végére mit hoz ki a média...
Kiváncsi leszek.

Unknown írta...

Bűnt csak tudva és akarva lehet elkövetni. Éhségtől beszűkült tudatállapotban nem lehet bűnt elkövetni, ám ezt sem a szokásjog sem a morál nem ismeri...

Névtelen írta...

Szánalmas, ostoba, ballib menteget(őz)és és többnyire Andrassewnek nyaló kommenthorda... Szánalom. Mindezen túl burkolt és részben nyílt Fideszezés, Orbánozás, ahogy Andrassew szokta. Ő sem tud már kibújni a bőréből: Fideszezésre és Orbánozásra született és arra van predesztinál(tat)va. Még akkor is, amikor nyolc évig a szoclibek voltak a hatalomban, és Orbán csupán csak az ellenzék vezetője volt, országgyűlési frakcióvezetői poszt nélkül. Borzalmasan unalmas ez az andrassewi séma...

Hé, te Andrassew! A saját politikai oldalat mikor és hányszor bíráltad a 2002-2010-es, két parlamenti ciklus ideje alatt? Mert, ha a politikai haverjaid nem kúrják el azt a nyolc évet, amikor egyhuzamban a hatalomban voltak, akkor ad1, még most is ők lennének a hatalomban (zsinórban harmadszorra megválasztva), ad2, több lépéssel előrébb lennénk, vagyis jobb lenne Magyarország és annak lakóinak sora, kisebb lenne az emberekben lévő idegi feszültség, vagyis jobban élnénk. És már 2006-tól Euró lenne a hivatalos pénznem Magyarországon... De hát elkúrták. Nem kicsit. Nagyon. Úgyhogy rosszabb lett a helyzet... Ezért is növekszik a bűnözés, közte a lopások (és azon belül a bolti lopások) száma is.

Ami a konkrét bakácsi lopást illeti, találtam róla egy igen érdekes kijelentést. Bemásolom a forrásával együtt, de előtte elmondom, hogy nem kedvelem Bakácsot. Az általa elmondott indok nevetséges, mert aki éhes, az inkább péksüteményt (kenyeret, kiflit, zsemlét) és/vagy felvágottat lop (vagy inkább eszik, illetve fal be ott a tett helyszínén), nem pedig egy rúd téliszalámit. De Bakács ott vásárolt is. A téliszalámit "csupán csak" nem akarta kifizetni. Csak. Mert. Mert ő a Bakács, oszt jó napot! Biztos be volt baszva. Ja, és amit tett, annak üzenet értéke van: ad1, a saját személye gallyra vágásával cupákra verte a médiahisztis tünti hitelességét, illetve ad2, látva a példát, mit szóljanak azok, akik valóban a nyomorban élnek, ennek ellenére mégsem lopnak? Még egy szelet kenyeret sem, nemhogy egy rúd téliszalámit, ami ugye nem alapvető, hanem prémium kategóriás élelmiszer. Az ide és erre vonatkozó, hétfőn feltett, HírTV-s riporteri kérdést Bakács méltatlannak nevezte, majd angolosan letette a telefont. És miért is...??? Ha éppen loptunk, akkor már nincs gerincünk a médiába' szerepelni? Csak akkor, ha amatőr és többségében tehetségtelen, repedt fazék hangú éneklőket kell fikázni zsíros jó susiért? Hogy is van ez, Bakács? Hogy is van ez, Andrassew?

És egy ellenpélda. Nekik ARRA tényleg NINCS pénzük, mégsem lopnak. Csak nézik azt, ami van:

http://www.youtube.com/watch?v=Y0Zarqya5fg

PS: Azt ajánlom, hogy engedd be ezt a kommentet! Ne játszd az önző cenzor szerepét!

Itt a ma lelt anyag:

17. imperatrix 2011. 02. 09. 15:41

""A neves műsorvezető, " -Soha nem volt az.
"A művelet balul sült el:" - Mert, ha nem így, akkor dicséretes cselekedett lehetne?
Selmeczi Gabriella egy péksüteményből tört le, minek darabját helyben fogyasztotta, a maradékot a kosárba helyezte, fizetési szándékkal. A különbség csak ennyi.
Viszont Settenkedő Úr, éhségét csillapíthatta volna szerényebb termékkel is. Ugyan is arról nem írnak, hogy más árú készletből is vásárolt mellette, amit ki is fizetett.
Arról is csendesen hallgatnak, hogy a havi jövedelme /innen-onnan/ ötszázezer magyar pénz.
Hogy a média "munkásai" éheznek hazánkban, ráfogható lehetne a jelenlegi média törvény körül kialakított kavalkádra, viszont ez nem igaz. Szerényebben kellene élni, fogyasztani, beosztani.
Ezért nem jár Karinthy Gyűrű!"

http://fsp.nolblog.hu/archives/2011/02/09/Bakacs_Tibor_Lopakodo

Padre írta...

Feltéve, hogy igazad van. MIért kell fenyegetőzni, miért kell alpári stílusban előadni? Nem gondolod, hogy nagyobb nyomatékot kapna amit leírsz, ha mint normális. európai ember tennéd? Elképzelhető, hogy többen elfogadnák amit írsz, de így? Hogy?

utcalampa írta...

itt és most én például nem bakátsról szeretnék értekezni - hanem arról, hogy andrassew olyan mélyen emberit és érzékenyet írt, hogy igeis szégyellje el magát a teljes sajtó.
azt pedig őszintén kívánom mindenkinek, hogy soha ne tudják meg, milyen elszegényedni...

kelgyo írta...

Várható volt, hogy Bakács tette ballibezést, zsidózást, gyűlölködést fog maga után vonni, ez sajnos Bakács felelőssége is.
De azt mélyen méltánytalannak és jellemző gyáva magatartásnak tartom, hogy a kettővel fentebbihez hasonló kimerítő mocskolódást csak névtelenül merik megtenni.
Kedves fenti hozzászólók! A tulajdonneveket akkor is nagy kezdőbetűvel illik írni, ha gyűlöljük azt, aki viseli.

Névtelen írta...

Hát mit mondjak, amilyen kettős az ember, olyan kettősség van bennem is. Egyfelől megértem Bakácsot, legalábbis, aki ismeri, az tudja, hogy e mögött a tette mögött megvan az ő filozófiai eszmefuttatása. Másfelől, akár mennyire is harcosnak született, muszáj észrevennie, hogy milyen példát mutat a gyerekeinek, hiszen ő tanult nemcsak teológiát, de pszichológiát is. Az az alaptétel, hogy lányként olyan párt választunk, amilyen apaképet láttunk otthon, az egyik legalapvetőbb dolog. Felelősséggel tartozunk a gyerekeinkért, és lehet, hogy nekik vitte azt azt a szalámit, csak azt a felelősséget felejtette el, hogy ha akarja, ha nem, celeb, és bizony az hírveréssel jár. Sajnálom, mert tisztelem a munkásságát, és sok mindenben a filozófiáját, de ezt mégsem kellett volna.

kelgyo írta...

Igen, hát a kettősség .. A példa a gyerek előtt. Nehéz kérdés.
Merem remélni, hogy Bakács valami nagyom mély filozófiával jön elő, mert a lopás bizony igazából semmivel nem indokolható.

Névtelen írta...

Ez a Bakács tulajdonképpen ért egyáltalán valamihez?
Mert a kapitalizmusban azért ne csodálkozzunk már annyira, ha elszegényedik az, akire a piac nem tart igényt.
Kevesebb siránkozást, paternalizmust és egyebeket!

Liberté elvtársak! No pasarán!

Benjamin a Vörösmacska írta...

Nagyon tetszett az írás, mert nem elítél, hanem megérteni, és megértetni akar.
Sokkal nehezebb, mint pálcát törni valaki felett!

Vénember írta...

Hát ja! A hirdetők pont úgy tűntek el hirtelen, mint az első hatalomra jutáskor a robbantgatások.
Hajrá Bakácstibi! Veled vagyok.

try2rémeber írta...

Andrassew, Andrassew, nagyon bájos vagy te ezzel a hatalmas megbocsájtással.
Csak mintha izzadságszaga lenne. Nagyon verítékes!
Egy szavadat sem hiszem, hazudsz még álmodban is. Mint a volt fõnököd, a gemütlich Fera-Baba.
Ha egy Kaiser elõtt ácsorgó hómlesz bemegy és odaben a csámborgása alatt elmajszol egy kiflit, akkor kirugják, lealázzák.
Ez a retek sunyi Lopakodó most elgaloppírozta magát, hát hiába, az erkölcs ilyen apróságokon nyaklik meg.
Tudod mit Andrassew?!
Sem te nem kellesz, sem a Lopkodó haverod!
Remélem soha nem jön vissza, és soha nem látom a visszataszító fejét a képernyõn.
Te is lapulj meg Szentendrén, és húzd meg magadat, öreg!
Gyanús vagy, mint a képmutatók általában.
Hazabeszélsz öreg, kancsalul kettõs a morálod, ha egyáltalán lehet morálnak nevezni a síkos, taknyos csúszkálásodat.

Névtelen írta...

Na, mi van, Andrassew? Cenzúrázgatsz? Cenzúrázgatsz? Nem engeded be azt a kommentemet, amit két másik, itteni hozzászólónak címeztem? Nem engeded, hogy válaszoljak nekik? Te ennyire szereted a szólásszabadságot? Ennyire vagy oda meg vissza a vélemények sokszínűségéért és azok elmondhatóságáért? Te ostoba, tetves, libsi cenzor. A macsétával metélt faszodat cenzúrázgasd, te hótostoba, pukkancsosított zsírzsiddancs! Az elkúrásért és a cenzorkodásért pedig államilag megkapjátok a magatokét. Nagyon kemény lesz a móka. Hamarosan. Olyan hamarosan, hogy gyakorlatilag le sem lehet már tagadni... Amúgy leszophatod magad. Jó kéjjel, bő nyállal. Te borzalmasan ostoba, kettősmércés libsi...

kelgyo írta...

Fentihez csatlakozva javasolnám az ominózus kommentek - akár utólagos - átengedését. Ugyanis létezik egy bumerángeffektus nevű hatás, nevezetesen, hogy egy-egy komment legalább annyira minősíti a kommentátort, mint akihez szólt.
Nem árt tudni, hogy valójában kiktől is kell félteni a demokráciát. Bár, a névtelenség mögött bárki lehet. Akár egy nagy senki is.

Andrassew Iván írta...

A moderálási alapelv az, hogy engem lehet gyalázni, mást nem. Amúgy teljesen félreértik a dolgot, akik ilyenkor cenzúráról írnak. A cenzúra az, amikor egy állam ellenőrzi, mi jelenhet meg nyilvánosan. Ez az én blogom, így jogom van eldönteni, hogy az ocsmányságok megjelenhetnek-e. És élek is a jogommal.

kelgyo írta...

Azért meg kell mondani, Bakács most akarva akaratlan megint rávilágított valamire.
A lopást senki nem pártolja, de kiválóan előcsalt valamit. Valami színvallás félét, ami remekül megmutatja, milyen mentalitás mentén is vagyunk itt megosztva. Csak rá kell nézni a kommentekre. A stílus magáért beszél. És Orbánék remekül lubickolnak már összvissz legalább 9 éve ebben a "divide et impera" hangulatban. De ilyen talajon lehet is.

aero2zero írta...

Hű és ha. De megnyilvánult egyesek részéről a "polgári" (gy.k. útszéli proli) stílus. Csak úgy fröcsögnek a gyűlölettől a narancszombik. Leülhettek, elégtelen!

ajsa írta...

Én egy darabig nagyon "liberális" voltam a fórumok és blogok moderálása kapcsán. De egy ideje szimplán és minden külön indoklás törölném/nem is engedném megjelenni a bármelyik oldalról jövő trágár, kirekesztő, megkülönböztető, gyalázkodó megnyilvánulásokat. Egyébként meg jellemzően egyfelől érkeznek és jellemzően névtelenül, erősen emlékeztetve a kommunista (és bármely egyéb) diktatúrák névtelen feljelentgetéseire...

Névtelen írta...

Én úgy gondolom, hogy a dolog abba a kategóriába tartozik, minthogy a budapestiek jelentős része nem vesz BKV-bérletet, hanem bliccel, és emiatt még lelkiismeretfurdalása sincs, a nokiásdoboz édes története óta pláne nincs... nekem sincs. Az ellenőröknek meg utánaköpnek.
Ami pedig az újságírókat illeti: kellenének tényfeltáró riportok, pl. arról, hogy 12 órás műszakokat végigállva a Flextronicsban nettó 65 ezret visznek haza emberek, és ezt munkabérnek nevezik... télen is, amikor 30 ezer a gázszámla egy pici családi házban is. Igen, éppen az újságíróknak kéne definiálni az éhbér fogalmát... merthogy az éhbér Magyarországon létező fogalom, és korántsem csak újságíró-celebek számára.
A Bakács meg adja el a budakeszi lakását, vegyen helyette egy olcsó, de lakható panelt, a különbözetből meg hozza rendbe az anyagi dolgait.

Enikö írta...

Keveset tudok Bakácsról, csak a KR-ból ismerem. Hol magával ragadott, hol bosszantott a hülyéskedése és a saját feje fölé tartott glóriája. De azért vártam és figyeltem az adásait.

Ez a szalámi-ügy nagyon megráz: Hogy lehetett ilyen hülye! Hogy ennyire labilis, azt nem sejtettem. Iszonyúan sajnálom. Igazi önsorsrontás volt. Aminek még messze nincs vége, attól tartok.

Ami a "közönséget" illeti: A reakciók rémesek, szegényröl hét bört nyúznak le, még a hivei is, hát még az ellenségei. Nekem az is sok, hogy a KR szünetelteti - ez plusz büntetés, márpedig az is elég lesz, amit a biróság kiszab. Féltem, borzasztó volna, ha összeroppanna. És az nem csak a saját felelössége lesz.
Mit fog kezdeni? Visszajön-e a KR-ba? Máshova meg ki veszi most fel? Újságirónak, tanárnak? Vagy akár csak kuktának?

Aki most véresre tépi a száját a mocskolódással, talán gondoljon arra, hogy ö maga hányszor bliccelt életében a buszon, hányszor intézett privát telefonokat a munkahelyén stb. Talán az is kitett kétezer forintot.
Persze, megengedhetetlen, egy karizmatikus igényü és képességü embertöl különösen. Vagy a sajtószabadságért folyó tüntetések vezérszónokától.
De: Az dobja az elsö követ, aki vétlen.
A többi meg segitsen. Szerintem nem halat, de hálót adva.

Névtelen írta...

No, azért álljunk meg egy szóra! Andrassew úr azt állítja, Bakács "rendkívül szűkösen él", és "filléreket keres", valamint érezteti, hogy mindebből következően kvázi szükségből lopott.

Csakhogy ez a jelek szerint nem igaz.

Bakács saját nyilatkozatából leszűrhető, hogy anyagi körülményei inkább átlagosak, semmint szűkösek; azt pediglen explicite kimondta, hogy volt nála pénz, amikor a tettet elkövette. Egy csomó élelmiszert és egyebet vásárolt a barátnőjével, tehát szó sincs arról, hogy éheznének.

Vagyis minden anyagi és egyéb kényszer nélkül lopott - egyszerűen magához vett valamit, ami nem az övé, és nem fizette ki. Egyértelmű eset; kis értékű lopás, ennek megfelelő büntetéssel (pénzbírsággal vagy hatvan napos elzárással). A bírságot akár az exkluzív interjúért kapott honoráriumából is ki tudja fizetni.

Ebből következően maga a tett sok további szót nem érdemel. Az Andrassew-, Sebők- és Verebes-félék reakciója viszont annál többet. Mert miközben adott egy teljesen egyértelmű történet egy nem különösebben szűkölködő médiamunkásról, aki lopásra vetemedett (és nem kényszerült), ők ahelyett, hogy helyén kezelnék a dolgot, rettenetesen felfújják a sztorit, és olyan dolgokhoz kapcsolják, amelyekhez semmi köze. (A másik oldalról ugyanezt teszi Szentesi Zöldi László.)

Tehetik, joguk van hozzá. De roppant tanulságos, sok mindent elárul az illetők világnézetéről, gondolkodásáról, igazsághoz való viszonyulásáról.

Névtelen írta...

Régen olvastam ennyire emberséges cikket ilyen témában.
Tiszteletem előtted Iván!

Málna

Polgár írta...

Kedves Iván!
Én általában nem szoktam Önnel egyetérteni (bár a legújabb húzásai miatt az új kormánnyal sem, a Gój motorosokkal meg még úgyse), azt hiszem, ez a Bakácsos eset magáért beszél: adott egy újságíró, aki az utóbbi időkben kisebb médiafigyelmet kapott. Márpedig az ő szakmájában (celeb-médiamunkás vagy mi a franc) ennél veszélyesebb nincs. Kikopni, eltűnni a szürkeségben. Stohl Andrásnak is jól jött a figyelem, a szalámilopás sem rossz ötlet, most mindenki Bakácsra figyel, szegény Tibi bácsiból egy csapásra címlapsztár lett. Kell ennél jobb reklám?
Legyen kegyelem? Inkább sajnálom azt a szerencsétlent, aki zsemlét lop, mert nem tud enni adni a gyerekeinek, mint ezt a szenzációvadász majmot.

Enikö írta...

http://www.borsonline.hu/news.php?bakacs-nem-csak-szalami t-lopott-exkluziv-video-&op&hid=38861

Ha ez igaz, akkor Bakinak vége. Borzasztó.

tüske írta...

olvasgatom itt a másfél évvel ezelőtti hozzászólásokat..... egyrészt egyetértek azokkal, akik Bakácsot kárhoztatják, másrészt kíváncsi lennék, hol vannak most ezek a felháborodott jobboldaliak, amikor az Orbán kormány hazugságait és lopásait kellene a jó erkölcsük szerint határozottan és felháborodva elítélni.

Névtelen írta...

Bakács, nem csak szalámit lopott, hanem TÉLISZALÁMIT, a legdrágábbat és még mást is!!! Ha simán éhes lett volna, akkor nem ilyeneket lop! Szégyen és gyalázat, hogy még védik is!

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések