szombat, február 26, 2011

Mesterek

Mesterem egyszer kora reggel azt mondta: keljek föl, szedjem rendbe magam, mert azonnal indulunk a hegyre. Vegyek magamhoz ételt és italt, majd az úton megeszem, mert ha későn indulunk, nem érünk oda időben.
Kérdeztem, hogy a kolostorba megyünk-e.
Mondta, hogy igen.
- Miért?
- Valamit meg akarok kérdezni.
- De mit?
- Nem mondom meg, úgyse értenéd.
Engedelmes voltam, mint mindig, és mint azóta is. Egykettőre összeszedtem magam, és oda álltam a Mester ajtajához. Előpattant, még igazított a saruján, aztán már indultunk is. Irigyeltem, hogy neki van saruja, nekem meg mezítláb kell járnom az éles hegyi úton. És hideg is volt. Tavasz, de éjjelente lekúszott a hegy hidege.
Lehetett volna sarum, de Mesterem nem engedte. Azt mondta, addig kell járnom télen is, hóban is, jégen is mezítláb, amíg legalább egy napra el nem felejtem, hogy szeretnék valami lábbelit.
És én még soha, öt percre sem feledkeztem meg a lábam szenvedéséről.
Egyszer a Mestert megkérdeztem, hogy miért nem hazudom azt, hogy elfeledkeztem a szenvedésről, és már nem is kívánom, hogy vége szakadjon, hiszen miért is kívánnám, ha egyszer megfeledkeztem róla.
- Nem tudom - mondta a Mester.
- És ha azt hazudnám, hogy megfeledkeztem, akkor engednéd, hogy valami kis bőrt vagy effélét varrjak egy fadarabra és azt a lábamra kötözzem?
- Természetesen.
- De akkor is tudni akarom, hogy miért nem hazudok!
- Alighanem azért, mert tudod, hogy tudnám, hogy hazudsz.
- És megmondanád, hogy tudod, hogy hazudok?
- Nem. Csak sajnálnám, hogy mennyire elesett vagy, és engedném, hogy legyen neked is lábbelid.
Gyönyörű volt a hegy. A Nap éppen mögöttünk kúszott föl. Arra gondoltam, valahogy úgy kellene, hogy futok a fény elől, mindig árnyékban legyek, de aztán rájöttem, hogy olyan gyorsan kellene, ahogy a Föld forog.
Sehol nem volt ember. A Kolostor olyan picike volt odafönt, mint egy gyufásdoboz. Reménytelennek látszott, hogy valaha oda érjünk.
Figyeltem, hátha valami állatot látok. Egy madarat legalább. De se az apró fákon, sem az égen nem volt semmi. Felhő se járt fölöttünk.
A levegő még erős volt, de könnyű is. Fémes ízt éreztem, ha nem az orromon szívtam be.
Csak mentünk, csak mentünk. Csodáltam a mestert, hogy dacára vénségének, szinte szalad fölfelé. Még csak nem is szuszog. Mentünk a gyönyörű, ragyogó unalomban. Lassan elfogytak a csenevész fák, egyre sziklásabb lett az út, és egyszercsak megéreztem, hogy lassan fogy a levegő. Nem azért, mert fáradtam, hanem azért, mert egyre magasabban jártunk.
Szinte észre se vettem, már majdnem dél lett. A kolostor meg egyre nőtt, szinte már-már azt éreztem, hogy mindjárt beléphetünk a kapuján. De persze tudtam, hogy még vagy egy fél óra az út. Csak hát ez egy ilyen világ: minden vagy közelebbinek vagy távolabb valónak látszik, mint ahol csakugyan van.
A Mester egyszercsak megállt. Én is, persze.
Csak állt előttem, egyenes derékkal nézett a kolostor felé.
Én meg azt néztem, hogy van-e ott valami néznivaló. De nem láttam semmit.
Ő meg csak állt és nézett. Nem mertem megkérdezni, hogy most akkor mi van. Mert akkor mond valami talányosat, amin aztán egész nap törhetem a fejem, ami nem könnyű ritka levegőben.
De aztán, úgy öt perc után mégiscsak megszólalt: - Elfelejtettem.
- Mit?
- Hogy mit akartam kérdezni.
- Eszedbe jut, Mester.
- Nem tudom, ilyen még sohasem fordult elő.
Arra gondoltam, mi lenne, ha azt mondanám neki, menjünk vissza, ott aztán hátha eszébe jut, és akkor estére még vissza is érünk. De nem mertem mondani.
Csak állt. Még vagy öt percig. Aztán elindult, fölfelé.
- Eszedbe jutott?
Csak ingatta a fejét, hogy nem, dehogy jutott.
Lassabban mentünk. Talán azért, mert közben erősen gondolkozott. És nézelődött is, körbe. Mintha a szürke kavicsok, a satnya moha meg zuzmó eszébe juttathatna valamit. Arra is gondoltam, hogy azért lassít, mert röstell odaérni, és azt mondani, hogy nem tudja, miért jött.
De hiába, egyszercsak a kolostor kapuja előtt álltunk.
Nem kellett kopogni, megnyílt előttünk. Arra gondoltam, ki elől zárják. Ember nincs, aki ide lopni fáradna.
Egy kicsi, hörcsögforma szerzetes fogadott minket. A Mester előtt hajlongott, engem pillantásra se méltatott.
- A Mester már vár. - mondta az én Mesteremnek. Ő meg igazítgatta a saruját, porolgatta a köpenyét, mintha csakugyan takarosabban akarna kinézni, mert olyan ember elé járul, akit meg akar tisztelni. A hörcsögforma szolgaféle egy kicsi ajtón át egy nagy terembe vezetett minket, ahol a Mester Mestere ült egy nem túl nagy trónuson. Szép öregember volt ő is, de soha nem tudnám elmagyarázni, hogy egy ráncos öreg arc egy aszott testen ülő kopasz fejben mitől lehet szép.
Elé járultunk, földig hajoltunk, ahogy illik. Aztán az én Mesterem fölemelte az arcát, és azt látta, hogy az ő Mestere nevet.
- Igen! - mondta. A válaszom az, hogy igen!
Megint földig hajoltunk, aztán kihátráltunk a teremből. Még odakint is hallani lehetett az önfeledt nevetését. Röhögésnek mondanám, ha nem tisztelném.
A szolga is addig hajlongott, amíg el nem hagytuk a kolostort.
Egész úton hazafelé azon gondolkodám, megkérdezzem-e tőle, hogy vajon mire mondta az ő Mestere azt, hogy “igen”. Honnan tudta, mit akar kérdezni, ha egyszer ő is elfelejtette?
Már csoszogtam a fáradtságtól. Talán azért kérdeztem meg, mégis, hogy időt nyerjek.
- Ha ő tudja, én is tudom, ha tudnom kell - mondta.
Ebben maradtunk.
Estefelé aztán hallottam, hogy erősen nevetgél az én mesterem.
- Nem! - mondta, amikor benyitottam. - Az a válaszom, hogy nem.

 .

2 megjegyzés:

kelgyo írta...

Van ebben a történetben valami, ami átlengi az egészet. Kellemesen meditatív, elgondolkodtató. Szeretem az ilyeneket olvasgatni. Nem tudom mi az ami átlengi, de egy biztos: jó tudni, hogy mindig van egy Mester, egy megmagyarázhatatlanul szép öreg arc, aki tudja a Választ.
Ja? Hogy mit akartam kérdezni?
Nem tudom ... :)

kelgyo írta...

Azért megérne egy gondolatot, hogy miért csak a "szaftos mocskolódós" témáknál van több vélemény.
Az ehhez hasonló, kellemesebb témák nem érdeklik az embereket? Sajna ez a társadalom (egyik) rákfenéje.

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések