péntek, október 08, 2010

Hoffmann és a magyar gyerek



Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár szerint a közeljövőben megalkotandó új nemzeti alaptanterv biztosítani fogja, hogy „egy magyar iskolában egy magyar gyerek a magyar és az egyetemes kultúrának az alapvető kincseivel szembesüljön”.



Elég sok gyerekem van, azért aztán elég sok tankönyvet nézegettem végig, de sose jutott eszembe, hogy a magyar gyerekeim nem a magyar és az egyetemes kultúra alapvető kincseivel szembesülnek. Hoffmann Rózsa szavai vagy teljesen üresek, vagy azt fedik, hogy "mostantól majd én mondom meg mi a magyar kultúrában a kincs, és miféle kincseket engedünk be az egyetemes kultúrából". Egyébként meg azt enged be, amit akar, mert úgyis én mondom meg a gyerekemnek, hogy mi a kincs és mi a gagyi. Előre mondom, hogy ha például a Wass Albert-féle giccsparádéval próbálkoznak, akkor minden egyes kötelező írását apró darabokra szedem, hogy gyerekeknek megmutassam, hogyan nem szabad írni. Nagyon jó lesz a fölfuvalkodott hólyagírás elemzésére. 
A kérdés persze az, hogy Hoffmann Rózsa azt is meg akarja-e határozni, hogy ki is lehet az a "magyar gyerek". Remélem, annyi ideje nem lesz, hogy ebbe is belekezdjen, bár az ilyen mélysütetű emberek kínjukban mindig eljutnak a lét nagy pótkérdéseihez.

 .

1 megjegyzés:

ekkerjoz írta...

Wass Albert az Alkotmányba is bekerül előbb-utóbb, minimum idéznek majd tőle.
Hucul rovással.
Az a szomorú, hogy Pozsgay Imre minisztersége óta minden kultuszbürökrata első dolga nemzeti alaptantervet fércelni.
Huszonöt év alatt volt legalább négy alaptanterv, vagy több.
Pedig ennyit nem változik a nyelv, meg a történelem, ilyen rövid idő alatt.
Siralmas

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések