szombat, március 16, 2013

Hazafiatlan kérdések


Pár héttel ezelőtt, amikor egy meteor robbant egy orosz város fölött, amitől szinte minden ablak  betört, azt kérdeztem, mi lenne, ha egy magyar város fölött történne ilyesmi. Van-e katasztrófavédelmi tervünk ilyen esetre? Akkor sokan gúnyoltak a szerintem teljesen jogos kérdésért, sőt egy náci internetes portál magyarellenesnek nevezett.
Ma reggel a híreket olvasgatva azzal kellett szembesülnöm, hogy egy országos hóesés következtében például az M1 autópálya hideg pokollá változott. Sokan csütörtök délután óta vesztegelnek, a segítségre váró emberek között kismamák és gyerekek is vannak. A mentés lassan halad. Eddig a rendőrök a társszervek együttműködésével 2405 embert és 1419 járművet mentettek ki a hó fogságából, 26 helyen ezer embernek nyújtottak menedéket forró teával, takarókkal. 
Hogyan fordulhat elő, hogy egy olyan hóesésben, amit legalább egy hete előre jeleztek a meteorológusok, emberek ezrei ragadnak egy autópályán és csak reggel indul el a mentő sereg?  És nem pár órára rekedtek ott, hanem egész éjszakára! (Amikor ezt írom, éppen 16 órája vesztegelnek.) Miért engedték őket az utakra? És ha mégis, ha az állam nem tud vagy nem mer ilyenkor rendkívüli állapotot hirdetni, akkor hogyan létezik az, hogy ugyanazok az emberek, akik kétségbe esve segítséget kérnek az interneten, mielőtt elindultak, nem tájékozódtak ugyanott?
Hazafiatlan kérdések ezek? Vagy olyanok amelyeket még a következő tél előtt meg kellene válaszolni? Jó, hogy sokat beszélünk az alkotmányról, de néha magáról az államról is kellene.

Pápai Gábor képe

 .

Nincsenek megjegyzések:

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések