vasárnap, szeptember 16, 2012

Katasztrófa


Úgy tűnik, eléggé erős fölháborodást kelt a katasztrófavédelmi összeírás - valójában sorozás. Az egyik parancsnok a televízióban azt nyilatkozta, hogy erre azért van szükség, mert nincs elég önkéntes. A kérdés: honnan lennének önkéntesek, ha az emberek nem tudják, hogy nincs elég önkéntes? 
A saját blogomon - http://www.andrassew.blogspot.com  - indítottam egy gyors véleménykutatást arról, hogy az embereket egyáltalán megkérdezték-e: baj esetén szeretnének-e önkénteskedni? 
Egy nap alatt 337 ember válaszolt. Igennel 7 - ez két százalék -, ami azt jelenti, hogy ennyien voltak azok, akik valamilyen jelzést kaptak arra, hogy szívesen látnák őket bármilyen vészhelyzetben. 330 embert pedig soha senki nem kérdezte ilyesmiről - ez 98 százalék.
Sokat segítene a hatalom iránti katasztofális bizalmatlanság visszafordításában, ha az önkormányzatok, a súlyos pénzbírsággal és elzárással fenyegető adatkérő levél helyett legelőször egy, az önkéntesség lehetőségét ajánló fölhívást küldenének a polgároknak. (Föltéve, hogy nem olyan ravasz célok vannak az összeírás mögött, amelyekre az emberek gyanakszanak.)
Még egy adat, ami arra hívja föl a figyelmet, hogy mennyire félnek az emberek ebben az országban: a hétvégekre jellemző gyér forgalomban is 1418 ember látogatott a blogomra, vagyis ennyien “szavazhattak” volna, ám csak 337 ember merte ezt megtenni.

 .

2 megjegyzés:

Pocakos írta...

Iván, csak egy keresztkérdés: Ha ezt a levelet mindenkinek kiküldik a "faluba", akkor az azt jelenti, hogy mindenkinek tudják a címét, a nevét, és ez alapján a központi nyilvántartó a többi adatát is ötperc alatt "kiköpi". Ergo, miért van erre szükség?

Csak egyet tudok feltételezni: pénzbeszedés. Aki nem küldi vissza, az fizet (fizessen). Arról nem is beszélve, hogy összeírással vagy anélkül is a (bajba jutott) lakosság menekülni fog. A segítők meg segíteni.

zupasta írta...

Bevallom, az elmúlt hetekben nem jártam a blogon, ezért szavazni se tudtam. De pár éve megtörtént, hogy amikor a Rómaipartot fenyegette a tavaszi ár, akkor az óbudai önkormányzat hívta fel a lakosokat, hogy legyenek szívesek menni és homokzsákot pakolni. Én nem laktam ott már akkor sem, de barátaim (kimondom: a Fiatal Baloldal) hívtak engem is, és mentem. Persze voltak helyi politikusok, akik kijöttek öltönyben és lakkcipőben, fotózkodtak egyet a lapáttal, és mentek is tovább. Meg voltak helyi lakosok, akik a saját erkélyükről nézték, ahogy mások az ő házukért dolgoznak. Mások alatt értendő az abusznyi elítélt is, akiket kihoztak, és szintén szorgalmasan dolgoztak. De az akció - amit mondom: az akkor Tarlós István vezette önkormányzat szervezett - kimondottan eredményes volt.

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések