péntek, május 04, 2012

Orbán és a bojkott

Repin: rettegett Iván
és a fia, Iván

Miniszterelnökünk hamarosan olyan konfliktusokba kerül, amelyeket csak az ő trükkjeivel lehet megoldani. Egyre-másra mondják le az államfők a május 11-12-ére tervezett jaltai csúcstalálkozót, mert nem tűrik tovább, hogy Ukrajnában Julia Timosenko volt kormányfőt börtönben tartják, nem gyógyítják emberhez méltó módon, sőt még meg is verték.
Megteheti-e Orbán, hogy nem küldi el új államfőjét, vagy esetleg Kövér Lászlót veti be, aki ugyan nem államfő, de ha május 9-én indul el, akkor még ideiglenesen mégis az, hiszen Áder csak egy nap múlva lép hivatalba? A kérdés persze nem az, hogy mekkorát trükközhet Orbán, hanem hogy mit gondol leszámolási példaképéről, Janukovics elnökről, aki most ugyanúgy tartja Timosenkót, ahogy ő szeretné a politikai ellenfeleit. Gyurcsányt és Bajnait mindenképpen. Ha nem élnénk a schengeni határ nyugati oldalán, ő ketten már legalábbis vizsgálati fogságban sanyarognának Sukoró ürügyén. Így aztán kicsit hamiskás lenne, ha az orbánista vezetők bármelyike finnyáskodva távol maradna Ukrajnától. 
Ennél sokkal mélyebb emberi tragédia, hogy a nyugati politikai vezetők - miniszterelnökök is - egymás után jelentik be, hogy bojkottálják a foci Európa-bajnokság ukrajnai mérkőzéseit is, amelyeken nyilván nem csak miniszterelnökként, hanem felcsúti akadémikusként is rész akart venni. Aligha lehet elképzelni nagyobb csapást Orbán számára, mint az, ha nem ülhet ott páholyának legjobb oligarcháival a meccseken. (Most nem vetheti be azt a bájosan tréfás furfangot, amire nem is olyan régen erősen gyanakodtunk: egy óriási vuvuzela mögé bújik, miután jól elhitette a néppel, hogy Bulgáriában van.)
Jó orbános trükk lenne - cselből persze, mert őszinteséget ebben az ügyben semmiképpen nem várhatunk tőle - ha azt mondja, hogy ő és emberei csakis azért mászkálnak Ukrajnába, mert a meccsek adrenalinfelhőjében háttértárgyalni akarnak a gyönyörű, ám mégiscsak bűnös asszony szenvedéseinek enyhítéséről. Ha aztán nem sikerül, akkor lehet hivatkozni, hogy lám, még a legerősebb nemzetközi nyomás is hasztalan: meg kell tanulnunk, hogy az EU senkit nem zsarolhat jogi és politikai ügyekben.

 .

1 megjegyzés:

Unknown írta...

Kitalálta a megoldást. Áder hivatalba lépési ügyeinek intézése miatt nem tud menni. Így Orbán mehet szurkolni. Ehhez ért.

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések