csütörtök, november 03, 2011

Minden élet

Carol Guzy Pulitzer-díjas képe menekültekről, 2000-ből, Koszovóból

A hajléktalanná vált külföldi menekültek ellátásával kapcsolatban Szabó Máté ombudsman azt javasolta, hogy a téli fagyok miatt fenyegető közvetlen életveszély elhárítására engedjék vissza a befogadó állomásokra azokat az engedély nélkül távozó, így jogosultságukat elvesztő menekülteket, akiket a hajléktalanellátó rendszer nem tud elhelyezni. Pintér Sándor válasza: ha egy menekült nem képes teljesíteni a befogadó állomások ellátásainak igénybevételéhez meghatározott feltételeket, akkor megkérdőjelezhető az együttműködési készség, és ilyen esetben az államot nem lehet kötelezni a segítségre.
Tarlós István azt közölte az ombudsmannal, hogy az ellátó intézmények ismerik a hajléktalanná vált külföldi menekültek problémáját, ám a jelenlegi feltételek alkalmatlanok az ilyen emberek biztonságos ellátására. 
Az az érzésem, hogy ezek az emberek félreértik a szerepüket. Bizonyos kormányzati pozíciókat azért adunk, mert emberi életeket bízunk rájuk. Ha úgy tetszik a belügyminiszter elemi és megkérdőjelezhetetlen kötelessége, hogy a Magyar Köztársaság területén minden emberi életet megvédjen. Nincs de, nincs ha, nincs esetleg. Ha bármilyen ürüggyel kijelenthető, hogy az “államot nem lehet kötelezni a segítségre”, akkor minek az állam? Ha Pintér tábornok úgy véli, hogy azok az emberek, akik nem működnek együtt megfelelőképpen az állammal, azok dögöljenek meg a fagyban, akkor erkölcsi értelemben teljesen alkalmatlan a belügyminiszteri feladat ellátására.
Egyre nyilvánvalóbb, hogy Tarlós István főpolgármesterré választása is súlyos tévedés volt. Átnevezgetésre, provokálásra van esze, de lássuk be, hogy aki egy világváros felelős vezetőjeként azt mondja, hogy tudomása van a menekültek problémájáról, ám a jelenlegi feltételek alkalmatlanok az ellátásukra, és nem arról kezd el beszélni, hogy a nagy fagyok beállta előtt hogyan véd meg mégis mindenkit a halától, az szánalmas botrány.
Ezek az emberek feladatuk elvállalása előtt elfelejtettek arról tájékozódni, hogy mi a fene dolga van egy politikusnak. Most tanácstalanul lepődgetnek, hogy mik nem vannak. 
Van olyan, hogy valaki alkalmatlan. Néha az egész rendszer.

Magyar menekültek, 1956 - egy Ata Kandó
és Violette Cornelius fotói közül


 .

3 megjegyzés:

kelgyo írta...

Úgy látom, a mi államunkat semmire se lehet kötelezni. Legkevésbé a tisztességre.

margó írta...

Na de ha alkalmatlanok, mikor zavarjuk már el őket? Már tegnap is késő lenne...váltsuk valóra Orbán forradalmi álmait.

kelgyo írta...

Margó: elég elolvasni Kertész Ákos állításait. Bár ne lenne igaza! De sajnos igaza van. Az elsőtől az utolsó betűig.
Hát, ezért vannak még ott, ahol vannak.

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések