szombat, november 19, 2011

Egetverések

Minden napra jut valami egetverő. Baromság, mint például a magyar tenyésztésű kutyák adómentessége, gonoszság, mint például az, hogy Tarlós fideszesei és jobbikosai megszüntetik Károlyi szobrának díszkivilágítását. 
Olvasom: a filmek végső vágásának joga is járna az Andrew Vajna által vezérelt Magyar Nemzeti Filmalapnak. "A Támogatót megilleti a produkció végső vágás jóváhagyásának joga. Vagyis az állami pénzért cserébe a filmalap beleszólna a film történetvezetésébe.”
Egy Jancsót Vajna úr bírálhatja fölül? A rendező bemutatja neki a filmet, nézegeti, és ha úgy gondolja, hogy nem jó, akkor átvágatja? Kicsit rambósíthatja? Netán politikai vagy hazafias üzenetű filmeknél Vajna úr meghívja a vetítőjébe Orbán, Kövér, Semjén urakat - legendásan kulturált emberek - és demokratikusan megvitatják, hogy jó-e a vége, és ha nem, akkor mi legyen?
Romániában régen vizionálásnak nevezték azt, mikor a színházban a cenzor megtekintette a darabot a bemutató előtt. Mikor lesz az, hogy a közismerten zeneértő Orbán operákat pakolászgat? És mikor irkálhat bele végre a kiváló költő Simon L. László a verseimbe, ha kapok egy kis állami támogatást a megjelenéshez?
Kik ezek, és mit képzelnek?

.

3 megjegyzés:

kelgyo írta...

Kik ezek, kik ezek ... ? Micsoda kérdés!?
Majd a megvágott filmek meg fogják mondani a közönségnek, hogy kik ezek!
A magyar filmipar (is) csak dicshimnuszokat zenghet róluk, ami azt jelenti, hogy fasza gyerekek, népük jótevői és megmentői.
Hát, ezek! Kik lennének mások?

Gopál írta...

Kik ezek? Kis géniuszok a Kárpátokból.

zupasta írta...

És hogy húzzák meg, hogy menyi támogatásért mekkora beleszólási jog jár?

20 millió Ft alatt: hümmögés joga;
20-50 millió között: plusz nemzetiszínű zászlók és nemzeti érzelmű jelszavak belekomponálása;
50-100 millió: egy plusz hazafias szereplő és vásznon lepergő hősi halál az IMF ellen (vagy mellett) vívott csatában;
100-500 millió: végkimenet hazafiasítása, pozitív vég és összeolvadás a nemzeti egységben alap;
500 millió - 1 milliárd: Orbán Viktor szerepeltetése, lehetőleg a jóságos öreg király vagy a felhőkből leereszkedő Jóisten szerepében (a főhősnek túl sok a forgatási napja);
1 milliárd fölött: rendező, forgatókönyvíró, stáb, színészek kiválasztása, folyamatos államtitkári jelenlét a forgatás során, magyarul: csinálni egy filmet abszolút állami pénzből, csilivili technikával, szakmai szempontok mellőzésével, csupán a jobboldal dicsőítésére. A címe legyen mondjuk: Sacra Corona 2 - I. Viktor időtlen uralkodása. (Csak nehogy valaki szabotőr átírja az ő-t é-re.) :)

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések