kedd, november 15, 2011

Kényelmetlen

Az origo.hu képe

A Petőfi Irodalmi Múzeumban vasárnap, a Magyar Nyelv Napjának ünnepélye előtt a rendezőkkel kicseréltették az első széksort, hogy Szőcs Géza államtitkár kényelmesebben ülhessen. Nem egy karosszéket cseréltek le - amit szintén testes emberként én is hálásan vennék -, hanem az egész sornyit, hogy ne legyen föltűnő. 
Ennél persze fontosabb, hogy úgy tűnik, a kiváló költőből lett teljesen súlytalan államtitkár kényelmetlenül érzi magát a lényegében nem létező szerepében: a kibontakozó kulturkampfban szembefordult a szánalmasan bugris fideszes-jobbikos nyomulással. Ki merte jelenteni: a Kossuth tér 1944 előtti arculatának visszaállítása nem elégséges érv a József Attila szobor elmozdításához. "Nem is tudom, mit mondanék, ha itt ülne József Attila, és meg kellene magyaráznom, most mi történik a szobrával".
Az is lehet persze, hogy megértette: a szobor eltávolítása egy újabb dörneri pont, ahonnan már nem lehet hátrálni. A hét végére már kétnapos versmaraton - tüntetés - készül. Addig kell fölállni a kényelmetlen rongyszékből, amíg lehet.
Persze ezt csak azért írom, mert szerkesztő vagyok. Valójában tudom, hogy a romlott társaságba keveredett Szőcs Géza jó ember, és belehalna, ha József Attilát megint egyszer meg lehetne alázni.

 .

3 megjegyzés:

zupasta írta...

Jómagam ebben is csak a Fidesz rossz zsaru-jó zsaru játékát látom. A Fidesz nem hátrál meg, mert azt ő - és a szavazói - gyengeségnek érzékelnék, ezért csak azért is meg kell mutatni, hogy amit kiterveltek, az véghez is viszik, még ha rögtön bejelentés után rá is jöttek, hogy az hülyeség. De amikor valami nagy visszhangot kelt, mindig akad valaki, aki úgy csinál, mintha abban az egy kérdésben, ő egyedüliként nem értene egyet a döntéssel, és ezzel némiképp kielégíti azokat a Fidesz-szavazókat, akiknél éppen telik befelé a pohár.

A Zöld Pardon bezárásával kapcsolatban például Tarlós István nyilatkozta, hogy nem támogatja, és csinált úgy, mint akinek köze nincs az egészhez, csak jól megcsóválja a fejét. Pedig azt mindenki láthatta, hogy az az intézkedés is remekül belepasszol az ő kultúrpolitikai koncepciójába, csak áttolja a piszkos munkát másra. A magyar kormány kulturális élethez való hozzáállásába is József Attila eltüntetése teljesen beleillik, aminek ki a feje? Egész véletlenül pont Szőcs Géza államtitkár, aki azt gondolja: ha most kicsit összevonja a szemöldökét, ezzel kicsit megnyugtatja a választókat - és talán a saját lelkiismeretét. Hogy fog ő tévedni..!

kelgyo írta...

Azt hiszem Szőts helyében irtózatosan kényelmetlenül érezném magam sok esetben. Ő bírja, na.

kelgyo írta...

Bocsánat, rosszul írtam a nevét. SzőCS.

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések