kedd, október 18, 2011

Kiszivárgás

Néhány napja írtam egy jegyzetet Egészség legyen! címmel, amelyben kicsit gúnyolódtam egy kormányon, amelyik - egészségvédő - csipszadót vet ki a kávéra, amely bizonyos felmérések szerint kifejezetten egészséges ital.
Aztán hallottam a rádióban, hogy a kormány ezt cáfolja: nem felelnek meg a valóságnak azok a kiszivárogtatások, amelyek szerint ez a kávéra is vonatkozik.
Talán nem kellene "kiszivárogtatásról" beszélni. Az ugyanis azt jelenti, hogy mi valami kormányközeli pletykából jutottunk hozzá az információhoz. 
Nézzük a Hír TV honlapját: "2011-10-09 10:06 Megerősítették: a kávé és az ízesített sör sem bújhatna ki alóla
Kiterjesztené a népegészségügyi termékadót a Vidékfejlesztési Minisztérium. Fazekas Sándor tárcavezető a Hír Televíziónak megerősítette azokat a sajtóértesüléseket, miszerint a kávéra (...) is kivetnék a chipsadót."
Tehát semmi okom nem volt kételkedni, hiszen a Fideszhez közismerten igen közelálló, ezért jól értesült Hír Televíziónak maga a miniszter árulta el, hogy megadóztatják a kávét. Ez nem kiszivárogtatás. Ez a lehető legfölsőbb szintű tájékoztatás. Az más kérdés, hogy ki tehet arról, ha egy minisztérium vezetője se tudja, mit beszél.

Az eredeti írás:

Egészség legyen!

A kormány bejentette: átlagosan kétszázötven forinttal emelkedik a kávé ára, kilónként, mert csipszadóval sújtják. De nem azért ám, mert az úgynevezett “luxuscikk”, ami nem jár csak úgy az embereknek, hiszen ha erre hivatkoztak volna, az még a végén valami megszorítás lenne. Hanem azért, mert az egészségtelen. 
Azt kell csipszadóval megbélyegezni, ami árt az embereknek, amitől esetleg orvosi ellátásra szorulnak, kárt okozva a hazának. Meg a nemzetnek. Pláne, ha meghalnak, fiatalon. Gondoljunk bele: kiképzünk tízmillókért egy orvost, például, aztán pofátlanul meghal harmincöt évesen kávémámorban. És akkor nem a nemzetnek dolgozott, hanem elkótyavetyélte a tudását. Csodálom, hogy Hoffmann Rózsának még nem jutott eszébe, hogy aláírasson egy papírt, miszerint, ha egy diplomás korán hal, mert csipszet eszik, kávét iszik, a családja köteles visszafizetni a tanköltséget. Lenne vigyázás a gyerekre, a házastársra!
Kicsit meglepő, hogy még a fideszes orvosokat se kérdezik meg, hogy a kávé csakugyan árt-e az embernek. Bár a kormány tagjai között van orvos, úgy látszik, vagy nem volt ott az ülésen, vagy hallgatott. Talán azért, mert nem mert ellentmondani. Ki tudja, hova vezet az ilyen rebelliskedés.
Helyette Matos Lajos doktor nyilatkozott a Klubrádióban. Eléggé híres ember a szakmájában, amit arról lehet tudni, hogy például - egyéb megtisztelő címek és rangok mellett - ő volt még nem is olyan régen a Council on Clinical Cardiology, World Heart Federation elnöke. Fordítsuk ezt lazán Kardiológusok Világszövetségének. 
Azt merészelte mondani, hogy a kávé kifejezetten egészséges ital. Évtizedeken át végzett kutatásokról mesélt, amelyekből például kiderült, hogy az olyan nők, akik naponta négy kávét isznak, jóval tovább élnek, mint azok az emberek, akik megvonják maguktól ezt az italt.
Most akkor mi van? Egy országban, amelyben a legkártékonyabb nemzeti drog, a pálinka szinte szabadon főzhető, megadóztatják az egyik legegészségesebb “fogyasztási cikket”? Ha csak azért nem, mert amúgy jó is, kellemes illatú, sőt társasági ital. Józanul lehet sutyorogni, meg rendszer ellen szolidan összeesküdni mellette.

 .

3 megjegyzés:

kelgyo írta...

Igen, hát meg kéne tanítani az urakkal - sok más egyébbel egyetemben - hogy mi az a kiszivárogtatás.

Más.

Dr. Matos Lajos szakvéleményét hallottam, és rögtön az a tojásellenes kampány jutott eszembe, amikor a koleszterinszint növelő hatását ecsetelgették, aztán egy magyar orvos kutatása kiderítette, hogy bizony nem úgy van a'! Szóval a kávéval is ez a helyzet. Érdekes, az alkoholtartalma miatt legalább annyira veszélyes (??) pálinka szabad főzése már nem gond? Hm.

Elmennek ezek a ... Szóval oda.

Kuksi írta...

És egyre többször mondanak ilyet. Látom, nem csak én bosszankodom ezen. Még csúnyát is mondok magamban néha.
Saját fülemmel hallok nyilatkozni egy állami vezetőt, aztán néhány nap múlva kiszivárogtatás, téves sajtóhír, kacsa a minősítés.

Brcak Anton írta...

akkor majd megint ausztriából hozzuk a kávét. minden csesztetésre van megoldás.

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések