csütörtök, október 20, 2011

Hétköznapi fasizmus

Tegnap egy férfi, aki megmondta a nevét, a telefonból azt kérdezte, hogy láttam-e a hatvanas években Mihail Romm Hétköznapi fasizmus című filmjét. Láttam persze. Arról szólt, hogy a németek mindennapi életébe hogyan szivárgott be a gyilkos önkény. Amit talán még meg lehetett volna állítani, ha idejében észreveszik a saját lealjasulásukat.
És hogy most, amikor a parlament elé kerülthetett az a törvény, miszerint a hajléktalanokat olyan összegre lehet büntetni a hajléktalanságuk miatt, amelyet biztosan nem tudnak kifizetni, tehát csak börtönben végezhetik, vagy az erdőben, mert nem gondoskodnak róluk, ez jutott eszébe. Hogy valamiért most jött el a pillanat, amikor megérezte: nagyon nagy a baj. Ez maga a fasizmus. És hogy én ezt írjam meg.
Mondtam, hogy nem jó, ha én írom, mert akkor rögtön megszólal a kórus, hogy már megint fasisztázok.
Jó, akkor írjam meg, miképpen lehetséges, hogy egy magát kereszténynek mondó párt frakciója elé egyáltalán lehet ilyesmit beterjeszteni. Hol hol van Semjén, hogyan tűrhetik el ezt az egyházak? Nincs olyan vallás, amelyik ne parancsolná az elesettek istápolását, ezek meg... 
Jó, leírom: HÉTKÖZNAPI FASIZMUS.

 .

5 megjegyzés:

libero írta...

ezt kiegészíteném, bár a lényegen nem változtat: hétköznapi szociál fasizmus

Névtelen írta...

Ezeknek a vallas csak marketing. Ami a szegyen, hogy meg az igaz hivok is elturik .

Névtelen írta...

A baptistak mindenkit elhelyeznek, szukseg szerint. A legjobb minosegu es biztonsagu szallasok naluk...

kelgyo írta...

Hétköznapi? Hát, nem tudom. A történelem már annyiszor figyelmeztetett ... Semmi eredmény. Ez teszi, hogy ez már nem is annyira hétköznapi. Nem bizony, nem tudatlanul nem okuló, hanem hanem nagyon is tudatosan kiszámított, aljas, és a múlt példáiból tanuló, de nem úgy, hogy "még egyszer nem", hanem hogy "bizony még egyszer" ... Hm. Döbbenet.

Kováts Kristóf (kovapapa) írta...

Hogy hol van Semjén? Vadászik. Egyenlőre még nem hajléktalanra, cigányra...

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések