péntek, október 01, 2010

Cigánybűnök - magyarhülyék


Kisnáci körökben elég erős fölháborodást keltettem azzal, hogy az Országos Választási Bizottságnak a Magyar Televíziót és a Magyar Rádiót rendreutasító határozata után gyalázatosnak neveztem azt, hogy ez a testület rá akarja kényszeríteni a közmédiumokat arra, hogy leadjanak egy olyan politikai reklámot, amelyben szerepel a “cigánybűnözés” kifejezés. Pláne az, hogy nácinak neveztem azt, aki használja ezt a kifejezést. A reagálók között akadt, aki engem veszélyesebb bűnözőnek talál, mint a cigányokat, egy másik meg lényegében arra bíztatja a jobbikosokat, hogy béreljenek föl cigányokat, akik betörnek hozzám, és zaklatják a gyerekeimet. Vagy az unokaöcséimet. Érdekes, hogy ezt milyen jól eltalálta: nem is olyan régen rabolta el egy cigány az unokaöcsém telefonját. 
Nagyon érdekes, hogy amikor a nácik úgy próbálják meghatározni a cigánybűnözést, hogy a cigányokra jellemző bűnféleséget sorolnak, mennyire kiürülnek az érvek. Pár napja néztem az egyik tévében cigány vezetők és a Jobbik rendvédelmi mit tudom én kicsodájának vitáját. A cigányok megkérték, hogy soroljon föl olyan bűnfajtákat, amelyek csak a cigányokra jellemzők. Ez a bármelyik hitleres filmben statisztaként kitűnően használható küllemű ember első helyre a gagyizást tette, mint rendkívül veszedelmes bűnféleséget. (A gagyizás az, amikor valaki rézből való ékszert akar arany gyanánt ránk tukmálni. Valóban veszedelmes ez, föltéve, hogy a sápadtarcú áldozatok annyira kapzsik, hogy nagyon olcsón szeretnének aranyhoz jutni, és annyira hülyék, hogy pont egy cigánytól vásárolnak a kapualjban.)
A következő veszedelmes bűncselekményt a jobbikos volt rendőr a késelést találta. Biztos nem figyelt, de például még az én gyerekkoromban is, - egy szigorú rendőrállamban - a késelés, a bicskázás az egyik legmagyarabb bűncselekménynek számított: búcsúk idején a zsebekből és a csizmaszárból gyakran csúsztak elő a kések, és öltek is rendesen. Biztos cigányok is használták ezeket, de kifejezetten magyarellenes megjegyzésnek találom, ha valaki önkényesen el akarja venni ezt a betyáros-legényes hungarikumot a népemtől. (Csak adalék gyanánt: nem is olyan régen Anglia hívta föl magára a figyelmet arra, hogy a kamaszok között elképesztően nagy számban terjed a késhalál. Divat lett kést viselni, és ha fegyvert hordunk magunknál, akkor az vitákban elő is kerül. Nyilván méltán beszélhetnénk angolbűnözésről a késelések tekintetében.)
A harmadik fő cigánybűnnek a zseblopást találta a szakértő - és ezzel be is fejezte a sorolást. Természetesen el kell ismerni, hogy számos cigány zsebtolvaj bukott már le az országban, de valamiért még a legelborultabb náciknak is meg kellene hallaniuk azt a hangot, amivel a rendőrök minden nagyobb ünnep idején fölhívják a figyelmünket: vigyázzunk a pénztárcánkra, mert sokezer külföldi zsebtolvaj lepte el a fővárost. Nyilván van ezek között számos cigány is, de ha szociológiai fölmérésbe kezdenénk, talán mégis az derülne ki, hogy ezek nagyon szegény kelet-európai családokból származó emberek. Sajnos a nagyon szegény kelet-európai családokban túl vannak reprezentálva a cigányok. Talán ebből kellene kiindulni - amint erre minden normális gondolkodó naponta hívja föl a figyelmet. A bűnözés soha nem a fajtára, hanem mindig a bűnöző társadalmi helyzetére jellemző.
A nepszava.hu fórumán valaki még az itt a piros-hol a pirost is fölveti, mint kifejezetten cigányokra jellemző tevékenységet. Ha utazna a világban, és járna piacokra, látná, hogy a világ minden táján dolgoznak ezek a szemfényvesztők a legteljesebb fajtakavalkádban. Az a legérdekesebb, hogy mindenki tudja: csalnak, sőt, alighanem azt is, hogyan, mégis megélnek. Azon kellene elgondolkozni, hogy ha ez a cigánybűnözés kategóriájába tartozik, akkor lehet-e magyarhülyeségnek nevezni azt, hogy minden piacon hagyjuk magunkat átverni. Ez amúgy a gagyizásra is vonatkozik.
Külön figyelmet érdemel ugyanennek a hozzászólónak az a megjegyzése, miszerint a kábel-, színesfém-, és akkumulátor-lopás is a cigánybűnözés jellemző terepe. Talán érdemes elgondolkozni azon, hogy kik veszik meg a - kétségtelenül gyakran - cigány elkövetőktől a fémeket. Biztos-e az, hogy ők keresik ezen a legtöbbet, vagy inkább azok a vállalkozások - beleértve az esetleg mégsem jellemzően cigány tulajdonban lévő kereskedő-hálókat, és talán a kohókat is - amelyekben tisztára mosott fém lesz az ellopott anyagokból. Nem arról van szó, hogy fehérgalléros gazemberek mélyszegénységben élő, sokszor önveszélyesen felelőtlen cigányokat használnak föl a meggazdagodásukhoz?
Az önigazoló fölsoroló még az erdők “tarvágását” említi, mint a súlyos cigánybűnt. Egyrészt az valóban igaz, hogy az életükért küzdő cigányok gyakran járnak erdőkbe fáért, másrészt, az általam ismert falusi szegény “magyarok” is gyakran kényszerülnek erre.  A dologban az igazi tanulság az, hogy ezt a tevékenységet régebben úgy tudták szabályozni az erdőgazdaságok, hogy mindenki jól járjon. Például lehetett kapni úgynevezett “batyujegyet”, ami arra jogosította föl a szegény embert, hogy az erdészek felügyelete mellett tüzelőt gyűjtsön az erdőben, vagy éppen az ártereken. Ez mindenkinek jó volt, hiszen így tulajdonképpen részt vettek az erdő tisztításában, rendbetételében - a munkabér maga a tüzelő volt. Ez jó példa arra, hogy ha a gyűlöletre és kirekesztésre szánt energiáink töredékét arra használnánk, hogy a szegény emberek munkaerejét - ismét - bevonjuk az erdők szakszerű fönntartásába, akkor nem csak a feszültségek oldódnának, hanem mindenki jól járna.
Van még egy jellemző hozzászólás, amit mindig elsütnek. Hogy sose látnak a cigányok autóin T jelzést, ami szerintük azt jelenti, hogy veszik a jogosítvány. Ha ez így lenne, akkor ki követné el a nagyobb bűnt: az a cigány, aki megveszi, vagy az a vizsgabiztos, aki eladja? Lehet, hogy a jogosítványárulás egy igazi magyarbűn?

 .

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ez tökéletesen összevág kedvenc (és végül is párhuzamos) témámmal.
Itten van kérem a zsidó nagytőke, ami rontja hazánkat. Lásd Sukoró, meg úgy általában a privatizáció.
Nohát igen, tényleg. De tessen mondani, ahhoz, hogy a "zsidó nagytőke" ilyen módon rontsa szegény honunkat, ki a fészkes fenére másra lett volna szüksége mint becses magyar testvéreink korrupt, elvtelen és pitiáner személyeire?
Mert ezt a szegény hazát valakinek ki is kellett árulnia, el is kellett adnia annak a "szemét" akárkicsodának.
Akkor most ki a nagyobb gonosz? Aki idejön, és jól felfogott érdekének megfelelően minél jobb pozíciót szeretne kiharcolni. Vagy az a személy, aki a saját pillanatnyi érdekéből fakadóan akár fillérekért is eljátsza a nemzeti vagyont?
Persze, a büdös "kommenisták" lehetnek csak ilyen alávalóak, de akkor a felsorolhatatlanul sok példa a másik oldalról miről is szól?
Sukoró épül Orbán alatt is, jön a vizitdíj, csak más lesz a neve...
Kérem szépen, nem az "idegenekre" kell haragudni, ha közben mi magunk sinkófáljuk el a saját vagyonunkat, életünket.
Szembenézni kéne már a tükörrel, de az valahogy évszázadok óta nem megy.

csomo49 írta...

Teljesen igazad van. Azt szeretném megkérdezni, hogy hol itt a társadalom büne. Az én fiatal koromban, nagypapám, mezőgazdasági állami gazdaságban, volt kerületvezető. Dolgoztak ott cigányok is, a vajdával tárgyalt, ha volt bármi probléma vele megbeszélte,és a nagymamámtól a legkevesebbet a tyukok közül a cigányok loptak el. Ők a nagyobb ünnepségeken nem bicskáztak, mint a falusi legények alső és felső falu legényei. Tiszteletteljesen köszöntek, és nem hözöngtek.
A nagymamám, a vásározó cigánytól vette meg a háztartási eszközöket, és a nem kapható egyéb terményeket. Pénzt is rámert bizni, nem csapta be. A vajda rendszert szétverték, ez olyan mintha mi a 19. századból, egyszere 21. századba lépnénk. Ez egy felfujt valami, és az állam támogatja ezt a fajta ellenségesek.

Na bocsi most hirtelen a méregtől én sem láttam, amikor hallottam, hogy biroság ilyen döntést hozott.
Üdv Izsóné Ildikó

G. Zsigovics írta...

A cigányb... szó ugye azt jelenti, hogy mindegyik csinálja, ránézek egyre s látom a többit aki mind ugyanolyan...

Na, most miért nincs ugyanez az elöitéletes fogalom a "politikusbünözéssel" kapcsolatban elfogadva a szótárokban a tud. akadokban... Pedig ebbe még talán több igazság is szorult...

Gábor a Messzi

Névtelen írta...

A cigánybűnözés helytelen szó. A bűnt egyének követik el, és tudni illik, hogy nem is faji alapú. Attól függetlenül a bűn az bűn. Az eddigi kormányok tehetetlenül álltak szemben az elszegényedett cigányok helyzetével, nem tettek igazán semmit. Az hogy némelyek gagyiznak, hamis jogosítvánnyal rendelkeznek, vagy éppen 88 éves nénikével brutálisan végeznek, vagy mit ne mondjak, faji alapon megölnek egy tanárt, mert véletlenül elsodort egy cigány kislányt, akinek semmi baja sem lett, nem szabad elfelejteni. Ez a cikk nagyon is egyoldalú, mert próbálja felmenti ezeket a bűnelkövetőket, pedig attól, hogy megnézzük az érem másik oldalát, az érem nem lesz kisebb! Komoly pedagógiára és igazságos tervezésre van szükség a társadalom egészére. Segítsünk a nyomorult helyzetben lévőkön, de a bűn az csak bűn marad, az nem ment fel valakit, hogy szegény, netán még cigány is.

K.Zs.

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések