vasárnap, október 17, 2010

Le Monde, Konrád: "demokratúra"

"Orbán olyan etatista Konrád véleménye szerint, "aki egyedül akarja irányítani a politikát, a gazdaságot a médiát, mindent". A 77 éves író definíciója szerint az új magyar rezsim "demokratúra", a demokrácia és a diktatúra között ingadozik."
Szellemes Konrád Györgytől az, hogy "demokratúra", de én meg úgy gondolom, hogy a kicsi- meg a puha diktatúra is diktatúra, Orbán túllendítette azt az ingát. Az is lehet diktátor, akit demokratikusan választottunk. Ráadásul Orbán a kötcsei beszédében előre is jelezte szándékát, tehát csak magunknak tehetünk szemrehányást. De ettől még diktátor, hiszen néhány hónapos működése az antidemokratikus intézkedések láncolata. Ezek egy irányba hatnak: a siránkozás és az óbégatás jogán kívül mindentől megfosztani az ellenzéket. >>>>> A.I. ajánlja

 .

3 megjegyzés:

B.A. írta...

"Le Monde, Konrád" - no és Orbán?

kklóóór írta...

Régi „rögeszmém”, hogy a diktatúra fogalma és a puha minősége egymást kizáró kategóriák. Ha diktatúra van, akkor diktatúra van; nem lehet „osztályozni” a szabadság hiányának állapotát mennyiségileg vagy minőségileg (amiképp a szabadság csak abszolút lehet, úgy a diktatúra is).
Igaz, az abszolút szabadság épp „csak” annyit jelent, hogy szabadok vagyunk minden döntésünkben, így akár korlátozhatjuk saját döntési szabadságunkat (szociális lényként legtöbbször épp ezt tesszük), de teljesen le is mondhatunk eme szabadságunkról... (Na erre mondjuk nem vagyok hajlandó.)

Pocakos írta...

Én a diktatúra helyett a "karikatúra" szóból vezetném le a konrádi új fogalmat. Habár, nem vagyok benne biztos, hogy Gyurié a "copyright".

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések