csütörtök, január 02, 2014

A tokrata

Pár napja ezt jegyeztem be a Facebookon: “Érdekes, hogy mielőtt hallottam, mit műveltek Horváth Andrással - ő az, aki ezermilliárdos áfacsalásokról számolt be, de ahelyett, hogy vizsgálatok tucatjai indultak volna a NAV-on belül, nála tartottak házkutatást -, azon gondolkoztam, hogy lesznek-e letartóztatások, vádemelések, rabosítások a választások előtt - mint legutóbb az utolsó héten.” És azt is fölvetettem: ha jó sok embert szednek össze, arra használják-e a praktikus stadionokat, mint annak idején Chilében Pinochet? (A foglyok összegyűjtésére.)
Kisebb vitákba keveredtem, hogy nem kellene ilyeneket írni, mert semmiféle okom nincs azt föltételezni, hogy Orbán bevezeti a terrort.
Amikor elkezdett visszamenőleges hatályú törvényeket hozni, majd amikor nekiállt lebontani az Alkotmánybíróság jogköreit, és később is, amikor már minden féket és ellensúlyt lebontott, szintén vita volt arról, hogy diktátorral van-e dolgunk. Akkor is jöttek a dörgedelmek, hogy szó nem lehet ilyesmiről, igen, igen kicsit valami “tokrata”, mondjuk autokrata, de nem “tátor”, hiszen szó nincs diktatúráról.
Aztán egyszercsak azt vettük észre, hogy már alkotmányunk sincsen, köztársaságunk meg pláne. 
Orbán nem fasiszta, de a szélsőjobbal való szeretői viszonyban odáig jutott, hogy ha ma átadná a hatalmat Vona Gábornak, ő egyetlen nap alatt virtigli fasiszta állammá termékenyíthetné Magyarországot. Minden kedv és intézmény megvan hozzá. Legföljebb egy-két bírót kell agyonverni, jelképesen legalább. És ehhez hozzá kell tenni becsületesen: mivel Orbán mentális állapota gyakran föltűnően talányos, az is lehet, hogy Vona se kell ehhez.
A demokráciák történetének legnagyobb talánya az, hogy évezredek óta tudjuk - de egy évszázada biztosan -, hogy az ember, ha csak teheti, önkényuralomra tör, de semmiféle ellenszerünk nincs. Orbánt már legalább két éve el kellett volna zavarni - nem a baloldalnak, hanem  az úgynevezett konzervatívoknak. Mert ők is látták mekkora kárt, és szégyent hoz az országra.
Most itt állunk tanácstalanul totyogva, mint a ma született csirke a kobra előtt:nyakunkon a legközelebbi vérmentes lehetőség a leváltásra, és fogalmunk sincs, hogyan lehetne megtenni.
Kéretik a következő alkotmányba belevenni, hogy mikor, milyen jelre kötelező elzavarni egy tokratát!



2 megjegyzés:

Kaszandrosz írta...

Ki őrzi az őrzőket? Kik zavarják el? Akiknek osztogat, nem fogják. Akik remélik, hogy nekik is fog, szintén nem fogják. Olyan pedig kevés van, aki emlékszik Kövér mondatára: a hála nem politikai kategória. Lenin mondta, hogy a burzsoázia magától nem adja át a hatalmat, el kell venni tőle. Választással nem fog menni, a hataloméhes tehetetlenek nem fognak össze. Akkor pedig csak a forradalom marad. Amely előbb vagy utóbb, de szintén kitermeli a maga tokratáját.

párizsi lány írta...

Én is ezt kérdezem: ki zavarja el őket? az Ország tehetségesebbik fele már külföldön van, ide a betelepült szomszédos országok magyarjai vannak, akik Fidesz hivők. De valójában mindegy, hogy ki kerülne hatalomra, hiszen mi a németek gyarmata vagyunk. a hatalmon lévő politikusoknak a dolga, hogy minket megvezessenek és ez átkozottul jól csinálják. Várom mikor lesz kötelező tapsolniis hozzá.

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések