kedd, január 07, 2014

És lőn!

A Fidesz alapvető viselkedési - vagy talán neveltetési - problémája a mohósága. Ha egyszer rákap valamire, állandóan újra és újra át kell élni a hedonista örömöt. Erre a gyerekes viselkedésre a legfurább példa eddig az volt, amikor 2006-ban addig-addig bizonygatták, hogy “rosszabbul élünk, mint négy éve”, amíg a választók el nem kezdtek gondolkodni, és rájöttek hogy nem is. A Fidesz belebukott.
Az idei vezérmotívum az, hogy “Magyarország jobban teljesít”, annyira, hogy immár Európában egyedül és irigyelve, húsz százalékkal csökkent a rezsi. Nem magától, nem is piaci alapon, pláne nem azért, mert a kormány hatalmas kereskedelmi eredményeket ért el, hanem azért, mert Orbán megparancsolta. És lőn! Aztán majd jön az ‘oszt jónapot. 
Addig-addig erőlködnek a jobban teljesítés szinte színtiszta hazugságában, amíg az emberek el nem kezdenek gondolkodni, és szembesülnek azzal, hogy dehiszen: rosszabbul élnek. Bizony. Sőt: a népek elkezdenek azon is gondolkozni, hogy miből is lehet rezsicsökkenteni, és mi lesz ennek a következménye. A Fidesz nem veszi észre, hogy még túlságosan sok az idő a választásokig, és a zemberek beleunnak. Pláne akkor, ha megvalósul az, amit a Fidesz immár kötelezővé tett - eddig a társasházi közös képviselőknek -, hogy jól látható helyre kötelesek kiírni, a csekkeken bevált Ariel betűtípussal, hogy mekkora a ház nyeresége a rezsicsökkentésből adódóan. Van, aki a Kádár rendszert emlegeti. Pedig akkoriban ilyen tenyérbemászó utasítások nem voltak. Volt annyi eszük, hogy ez az, ami mindenképpen a hatalom ellen fordul, mert nevetségessé teszi. 
Például azért, mert ha valaki letépi a papírt, akkor igazságtalanul büntetik a közös képviselőt. Arról nem is beszélve, hogy mi van akkor, ha a képviselő nem csak azt írja ki, hogy mekkorát nyertünk a rezsizéssel, hanem azt is, hogy mekkorát vesztettünk ebben a hónapban a tranzakciós díjakon és a bankok pofátlan áremelésein, a telefonharácson, a benzinárakon, és még mindenki tegye be a sorba azt, ami éppen ebben a hónapban bosszantotta.
A Fidesz csak az utolsó pillanatban veszi majd észre, hogy erősen túlspilázta a kampányát - amit ráadásul túl korán kezdett. Így aztán megint kiderül, hogy teljesen fölösleges volt a médiák megszállása is - ahogy annak bizonyult 2006-ban, a rosszabbul élünk időszakában is.
Mivel az ellenzék ma teljesen alkalmatlannak látszik az összefogásra - hiú pávácskák gyülekezete - az egyetlen esély a betegesen gyerekes - vagy inkább primitív - Orbán-rendszer kimúlására, ha így folytatja, ahogy eddig - gömböcke módjára..


Nincsenek megjegyzések:

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések