péntek, október 12, 2012

Szégyenünk


Megrázóan szomorú hír, hogy emberi jogi aggályok miatt visszautasította a Magyar PEN Club által első alkalommal odaítélt Janus Pannonius-díj nagydíját Lawrence Ferlinghetti amerikai költő.
„Mivel a díjat jelenleg részben a magyar kormány finanszírozza, és mivel a jobboldali rezsim politikája a tekintélyelvű irányítás felé, következésképpen a szabad véleménynyilvánítás és a polgári szabadságjogok korlátozása felé tolódik, nem tartom lehetségesnek, hogy (...) elfogadjam a díjat" – írta levelében a beat nemzedék kiemelkedő költője.
Baljós dolog, ha „egyfajta költői Nobel-díj”-nak megálmodott kitüntetést mindjárt az első kiválasztott visszautasítja, ráadásul azzal, hogy  az adományozó állam méltatlan, vagyis ne tüntetgessen ki senkit addig, amíg nincs rá erkölcsi alapja.
Ezt mondom hónapok óta: az orbáni hatalom az erkölcstelenségébe bukik bele. Addig ez - ha úgy tetszik - nemzeti magánügyünk, amíg szembe nem kell néznünk azzal, hogy világhírű művészek is így találják ezt kívánatosnak.
Szégyenünkben is meg kell értenünk Lawrence Ferlinghettit. Gondoljuk arra, hogy aligha lenne ma olyan magyar költő, aki díjat venne át, mondjuk Lukasenka Fehéroroszországában. 

 .

2 megjegyzés:

tüske írta...

az a baj, hogy míg a világ egyértelműen elutasítja Orbániát, az országlakosságának nagyobb része hozzázüllik a Vezér és bandájához.
Ha a karrierre az egyetlen lehetőség a seggnyalás, a túlélésre a húsz éve munkanélküliségre kényszerítettek körében a megélhetési lopás, ha a nyugdíjast tarhapénzen élősködőnek tekintik, és még az orvosi rendelőkből és saját lakásaikból is kilöknék, itt hiába is hivatkozunk erkölcstelenségre.... magyarázat meg mindig van a világ elutasítására, az a gaz magyarellenes és idegenszívű zsidók aknatevékenységének köszönhető. Ahogy Hofi mondta: "Nem ment be a gól? Ki a hibás? A csatár, á dehogy! A kapufa! Az a hülye akác!"

Névtelen írta...

Az én világképemben a gonoszságot, butaságot, hazugságot nem lehet korlátlanul előállítani, csak a jóságot, bölcsességet, igazságot. Ezért, és csakis ezért vagyok optimista. Ez az, ami a motivációt adja a kitartáshoz. Még akkor is, ha az ország dolgainak jobbra fordulását én már talán nem érem meg.

Orbán és cimbijei talán úgy gondolják, hogy időlegesen lehet halászni a zavarosban, utána meg majd elmennek nyugdíjba. A történelem megmutatja, mi az ilyenek sorsa, jövője.

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések