péntek, április 20, 2012


Sztáréletem botrányos titka
Magnasco:  A kereszt állítása 
Azt hiszem, karrierem csúcsára jutottam: tegnap így hirdette magát a Heti Válasz: “Újabb botrány: Hol szerezte diplomáját a szocik sztárszerzője?”
Kellett néhány perc, mire rájöttem, hogy ez én vagyok, meg azt is, hogy Schmitt Pál bukása miatt kellett lebuknom, bosszúból. Véletlenül olyanokkal, mint a kiváló Friss Róbert, Nádas Péter vagy Selmeczi Tibor barátom.  Életünk szégyenletes titkát fürkészték ki: jártunk a Marxizmus-Leninizmus Esti Egyetemre, én a szociológia-filozófia szakra. (Mindig beleírom minden nyilvános önéletrajzomba, így tudták kioknyomozni a Kikicsodából.)
Úgy tesznek, mintha újságírói végzettségem sem lenne. (Amikor fölvettek az Újságíró Iskolára, jött egy ember és gratulált: “Megkezdheti tanulányait a Marxizmus-Leninizmus Esti Egyetemen.” “De én nem oda jelentkeztem!” “Nem baj!”)
Végig jártam. Örömmel. A pártállam ideológiai és politikai alapjaira voltam kíváncsi ugyanis. (Mostanában megint kitűnően használható a tudásom.) Kiváló tanárok előadásait hallgattam. 
A lap azok közé sorol, akik “mindkét korszakban megtalálták a számításukat”. A rendszerváltásig csak üzemi újságíró lehettem, a könyveim nem jelenhettek meg. Fölajánlották, hogy amennyiben belépek a pártba, szerkesztőt csinálnak belőlem. Nem léptem be. 
Javaslom az oknyomozó kollégának, kérdezze meg Borókai főszerkesztőtől, hogy ismer-e olyan hülyét a Heti Válasz szerkesztőségében, aki csak azért nem lett MSZMP-tag, mert a párt megszűnése előtti utolsó pillanatban jelentkezett. Ha megmondja, ki az, írja bele a lapba.
“A nap idézete” rovat helyett legyen itt a “mértékadó” Heti Válasz súlyosbító körülményre utaló megjegyzése Dömény Jánosról, aki szintén lebukott: “... néhány hete lelkendezve köszöntötte a Népszavában Göncz Árpádot.”

 .

3 megjegyzés:

kelgyo írta...

Nahát, Iván, hogy mik ki nem derülnek. Te, ez már tényleg skandallum. Egy dolgot nem értek. Ugyebár a marxistán tanítottak marxista filozófiát? Nos, sejtem: hülye kérdés, persze hogy tanítottak. De én valamikor azt hallottam, hogy a teológián is tanultak marxizmust. Akkor ennyi erővel a fél egyházat le lehetne buktatni. Na, mindegy, csak játszottam a gondolattal.

Névtelen írta...

Én pl. voltam úttörő! Akkor ebből most lehet bajom? Kihez forduljak feloldozásért? esetleg hozzájuk ?
a teljesség igénye nélkül:

Mikola István - Hazafias Népfront, elnök
Fónagy János - MSZMP tag
Vonza András - MSZMP tag
Varga Mihály - KISZ titkár
Deutsch Tamás - KISZ titkár
Orbán Viktor; - Gimnáziumi, majd egyetemi KISZ titkár
Kövér László - KISZ titkár, és Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága és az alá tartozó Társadalompolitikai Intézet munkatársa
Pozsgai Imre - MSZMP KB tag
Szűrös Mátyás - MSZMP KB tag
Stumpf István - MSZMP tag, Hazafias Népfront alelnök
Járai Zsigmond - MSZMP tag, kormánytag, III/2 ügynök
Matolcsy György - MSZMP tag, III/2 ügynök
Martonyi János - MSZMP tag, kormánytag, III/2 ügynök
Ligetvári Ferenc - MSZMP tag
Chikán Attila - MSZMP tag
Pintér Sándor - MSZMP titkár

LB

kelgyo írta...

Hááát, kedves Névtelen, jó lesz, ha kidobod végre az úttörő igazolványodat, mert valahol elsütsz egy poént, kimennek kereskedni, és megtalálják ... A zisten se mossa le rólad, hogy ki voltál ...

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések