vasárnap, július 03, 2011

Szégyentelenek

Kép: vasnepe.hu Orosz Péter
A múlt héten kiváló médiajogászokkal beszélgettünk a szerkesztőségben. Arról, hogy most, amikor élesbe fordul a helyzet, mit kell tudnunk a hatóságról és a törvényről. A legfontosabb mondanivalójuk az volt, hogy még sohasem találkoztak olyan törvénnyel, amelyiknek életbe lépése után fél esztendővel ennyit nem tudunk. Szinte minden pragrafus virtuális gumiból van, ami azt jelenti, hogy a hatóság azt tesz velünk, amit akar. Vagy gondol tenni.
Ez azon a napon volt, amikor, amikor hírül vettük: Kovács Zoltán kommunikációért felelős államtitkár följelentésére  Bodonovich Jenő média- és hírközlési biztos vizsgálatot indított a Népszava ellen valami Schmitt Pált, esetleg Mádl Ferenc emlékét sértő, úgynevezett kommentek - a nepszava.hu internetes oldalon a cikkek alatt megjelenő olvasói megjegyzések - miatt.
Ennek az lett a következménye, hogy számos internetes portál korlátozta a kommentelési lehetőségeket Magyarországon. A jogbizonytalanságban, a sokmilliós büntetések fenyegetésének árnyékában ezt a “kisebbik rossz” döntést hozták. (Alig van ma olyan szerkesztőség, amelyik élve kibírna egy tíz- vagy pláne húszmilliós büntetést.)
Pár nap után most azt olvashatjuk, hogy “A médiatörvény hatálya az internetes sajtótermékekhez fűzött kommentekre, blogbejegyzésekre, fórumokra nem terjed ki, és az internetes vagy nyomtatott sajtótermékek esetében eleve csak a június 30-át követően megjelent tartalommal kapcsolatban alkalmazható”. - Ezt mondta Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának tagja az MTI-nek.
Ebből az derül ki, hogy Kovács kommunikációért felelős államtitkár fél évvel a médiatörvény megjelenése után sem tudja, mi van a törvényben, hogyan kell értelmezni azt. Az emberei sem. Bodonovich jogbiztos se nagyon, mert különben azonnal visszautasította volna Kovács államtitkár följelentését, és arról hír se jelent volna meg.
Nem követelem, hogy Kovács államtitkár és az egész médiahatóság mondjon le, mert most már az az érdekünk, hogy kormány ezt az eszement politikát folytassa, ugyanazzal a szégyentelenséggel, ahogy eddig tette. Nem csak azért, hogy minden nap lelepleződjenek, hanem mert így jön gyorsabban a pillanat, amikor a hülyeségből és gonoszságból font húrok elpattannak.

 .

3 megjegyzés:

Kecskeméti Ignác írta...

A végére nagyon becsavarodtál, Iván.

Van a dolognak egy jobbik oldala is: ilyesféle becsavarodásra csak azok képesek, akik tényleg komolyan gondolják.

Zsidó...

zupasta írta...

Kíváncsi vagyok, hogy az itteni zsidózgatós kommenteket mikor fogja az NMHH szankcionálni? Ideológiai alapon talán soha - ám ha rájönnek, hogy ezekért is csak Önt vonhatják felelősségre (mert hát kinek a blogja?), akkor szerintem elég hamar.

anna írta...

a zsidó nem szitokszó, bár "kecskeméti ignác" nyilván annak szánta. erre tellett.

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések