hétfő, július 18, 2011

Elfajulás

A Jobbik jelöltje nagyot győzött Gyöngyöspatán. Akkorát, amit nem lehet magyarázgatni, elsumákolni. Ha ehhez hozzátesszük, hogy negyedik helyre a Véderő kapitánya vagy mifenéje futott be, aki tán még gyüttmentnek is számíthat a községben, akkor pláne nem. Akkor se, ha a Jobbik és a Véderő között volt elhatárolósdi a “gyöngyöspatai események “idején. Együtt majdnem 45 százalékot kaptak. Az sok. Nagyon sok.
Akkor is, ha természetesen nem kell azt vizionálni azonnal, hogy egy országgyűlési választáson is ilyen eredmény születhet, ha a dolgok így mennek tovább. Persze lehetnek olyan falvak, városkák, kerületek, ahol hasonlóra számíthatunk. Ha a dolgok így mennek tovább.
Szembe kellene nézni a valósággal.
Először is minden szereplőnek tisztáznia kellene, hogy mit rontott el. Nem a másik. Addig nem lehet változás, amíg az elfajulás okait nem tisztázzuk. A kormány, a pártok, a polgári aktivisták, a cigányok, mindenki. Most már látni kell, hogy valami nagyon érik ebben az országban, és az a halál. Meg kellene kérdezni, hogy ez a 45 százalék pár éve még kire szavazott. És mi következik akkor, ha régebben az MSZP-ben bíztak. És mi, ha a Fideszben? Hogy a cigányok kire szavaztak. Mert, ha megint kiderül, hogy a jobbikosra, mert a Jobbiknak legalább van cigánypolitikája, akkor... Mi van akkor? 
Az is lehet, hogy most mégsem az LMP-MSZP-Jobbik alkalmi koalíció van napirenden a Fidesz legyőzésére, hanem egy Fidesz-MSZP-LMP... na jó, ne koalíció, hanem legalább valami tárgyalás, egyeztetés, az se baj, ha a háttérben, a legnagyobb titokban. Arról, hogy miképpen lehet valamit tenni a szegénykérdés kezelésére. Nem a megoldására, mert  ne legyünk nevetségesek, kilátás hiányában nem lehet stratégiát építeni, de valami taktika mégiscsak kellene. Valami egyezség. Arról, hogy nem lehet tovább nyomorítani a népet, nem lehet eltűrni, hogy gyerekek éhezzenek. Nincs tovább. Arról, hogy mégiscsak meg kellene állapodni valamiről a cigányok dolgában, mert ha sem a Fidesz, sem az MSZP, sem az LMP nem mond semmit, amit nem csak a cigányok értenek meg, akkor a Jobbik mindent visz. 
Vagy legalábbis többet, mint amennyit legutóbb, és mindenképpen többet, mint ami elviselhető. Józan ésszel.

 .

6 megjegyzés:

Attila Ruszkibaka írta...

Tudod,úgy van az,hogy a vidéken,a falvakban nem olvassák a baloldali sajtót,publicisztikákat.. Nem nagyon olvasnak semmit.. Hiába figyelmeztet a katasztrófára,a fasizmusra a liberális,baloldali, pesti értelmiség ( és ezt most nem gúnnyal mondom,csak egy sokat hallott szófordulatot idézek ) ha a végeken még a villanyszámlát is nehézkesen olvassák el,ahol meg lehet vezetni a tudatlanokat,ahol érvek helyett pofonok vannak.. Beszélhetünk mi nekik,ha bedőlnek a populizmusnak.. Na ebben van a legnagyobb veszély.. Át nem gondolt szavazataikkal magukkal ránthatnak mindenkit,nyakunkra ültethetik,ostobaságuk okán a fasisztákat is nemsokára..

kelgyo írta...

Megint kiderült, hogy nem igaz a mondás: "saját kárán tanul a magyar". Most még abból se.

Benjamin a Vörösmacska írta...

Igen! Belátható időn belüli megoldásra már nincs remény, mert ez már a pokol legmélyebb bugyra! De legalább a kiutat kéne megmutatni, és a hídépítést kéne elkezdeni!

kelgyo írta...

"Vörösmacska": Mutatni kevés. Tán lennénk is elegen, csak aktív hangadó kellene.

Névtelen írta...

Szerintem menthetetlen a következő választás, a szélsőjobb tarolni fog. Szoktam nézni a forgalomba, hogy adott autó mennyiségre mennyi Nagy Magyarországos, turulos matrica jut, hát, abszolút többségben vannak. A cigánysággal riogatás is kitart a választásokig, mivel a mélyszegénységben élő cigányok valóban lopnak, késelnek, bandákba tömörülnek, persze nem csak ők, de az lényegtelen, a kurucinfo el lesz látva friss, ropogós cigány hírekkel. A normális párbeszédeknek, vitáknak is leáldozott, már nem sok embert érdekelnek az érvek, erőt akarnak látni, sallereket, kokikat, ez kell a népnek. Aztán, hogy a Jobbik fog tarolni, vagy a fidesz válik egy nyíltan szésőjobb pártá azt nem tudom, csak abban vagyok biztos, hogy azon a csujogatós 4 éven, ami 2014-ben fog kezdődni, azon keresztül kell bokáznunk, nincs mese, most már le kell mennünk az aljára, hogy onnan ellökhessük magunkat

Polgár írta...

Én ismerek egy lányt, aki pár éve még hatalmas szocialista párti volt, sok vitánk volt emiatt, mert én az akkori viszonyok között a sok rossz közül a Fideszt tartottam a lehetőség szerinti legjobbnak. Ma belátom, hogy tévedtem, de most nem ez a lényeg. Ez a lány ma jobbikos és a Facebookon rendre olyan megjegyzésekkel egészít ki belinkelt híreket, hogy komolyan nem ismerek rá. És ismerem, nem buta, olvas, gondolkodik. És mégis. Akkor mit mondjak annak, akinek vidéken a mélyszegénységben élő cigányok ellopják a terményét, szerszámait és hazafelé a fiát meg is verik a kocsma előtt? Attól tartok kevés innen, Budapestnek arról a részéről szónokolni, ahol ez a probléma alig vagy egyáltalán nem létezik. Attól tartok, az is kevés, ha fennkölt elméleteket idézek neki, hogy hova vezet az, ha valakit elsődlegesen a bőrszíne alapján kategorizálunk. Mert azonnal megkapom, hogy engem nem fenyegetnek meg naponta, nem kell azzal a tudattal lefeküdnöm, hogy éjszaka bemásznak a kertembe és lelopják a gyümölcsöt a fáról, elviszik a megélhetést adó állatokat... és sajnos az illetőnek bizonyos tekintetben igaza lesz. Mert ő ezzel szembesül nap mint nap, és ide kevés az, hogy tolerancia és kisebbségek iránti nyitottság. Az ilyen ember nem fasiszta, (talán azt sem tudja, mi az), egyerűen csak elkeseredett és kilátástalan, sajnálatos tapasztalatokból von le rossz, helytelen következtetéseket és szinte kivilágított céltáblája a szélsőjobbnak, akik a cigány-veszéllyel való riogatásból akarnak politikai tőkét kovácsolni. És állok tétlenül, mert nem tudok neki okosat mondani, mert nem vagyok róla meggyőződve, hogy hasonló látókörrel és személyes tapasztalattal nem lennék-e én is vevő a szélsőjobbos rasszista retorikára. Persze, jobbnak vagy okosabbnak nem tartom magam, mert mialatt ezek az emberek napi tizenkét órákat dolgoznak, én ülök egy könyvtárban/előadóteremben és kilométerekre a gyakorlati világtól, szépen csengő elméleteket olvasok és gyártok arról, hogy miért veszélyes nacionalista/rasszista/antiszemita ideológia. Mégis, amikor meg kéne mondani, hogyan tovább, akkor tanácstalan vagyok. Kedves Andassew Úr, kérem, mondja meg, mit tehet az értelmiség?

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések