csütörtök, június 30, 2011

Határjelek

Mindenekelőtt le kell szögeznem: semmi bajom a rovásírással. Sőt, kifejezetten kedvelem, évtizedek óta bogarászom a szövegeket. Talán erdélyi származásom miatt találtam először érdekesnek, aztán úgy maradtam.
De amióta azt olvasom, hogy nyolcezer éves fadarabon találtak rovásírást, aztán meg azt, hogy 35 ezer éveset egy boszniai piramisban - ami valamiért kárpátmedenceinek számít - ésatöbbi, aztán meg ebből az jön ki, hogy az egész világkultúra innen származik, a miénk az ősnyelv, ami körbejárta a világot, és különben is a Föld szívcsakrája, ésatöbbi, akkor lassan abbahagyom a mosolygást, mert nincs mit gúnyolódni ezen. A szemünk előtt alakul ki egy új történelem, egy új vallás. És azért rójuk tele Magyarországot, mert ez aztán nem székely ügy ám: hanem a mindenek fölött álló magyar nyelv és kultúra jelelése.
Mindenki láthatja, hogy a szélsőjobboldali szervezetek feliratain, plakátjain, honlapjain ott virít a rovásírás, mintegy jelezve, hogy ha kell keresztények vagyunk - mert a kereszt is ott van, mindjárt kettős -, meg a rovás is, mert még nem döntöttük el maradéktalanul, hogy keresztények vagyunk vagy sámánkodunk.
A minap hazafelé menet azt láttam, hogy a városkám határában megy a nagy sámándobolás meg a rikoltozás, jobbikos és árpádsávos zászlók lobognak. Nem álltam meg, hogy mi van, így csak másnap láttam és értettem meg, hogy a Jobbik rovásírásos helységnévtáblát állított. Jól bebetonozott piros-fehér oszlopok között jó nagy táblára oda van róva a város neve.
Mint ahogy Budapesten és más városokban, falvakban utcák és terek névtábláin. És a Jobbik meg is mondja: azt szeretnék, ha minden falu és minden város határában ott lenne a rovásírásos helységnévtábla. És nincs kétségem: el is éri, mert nincs ellenállás. A mi városkánkban például eleinte az volt hír, hogy a jobbikosok reklámhely-bérleti díjat fizetnek a tábla után. Most meg már az van, hogy mégse. Kérdésemre kiderül, hogy azért, mert ezzel nem ártanak senkinek, a képviselőtestület nem találja veszélyesnek a jelenséget.
Azért én szívesen rendeznék egy szavazást arról, hogy mit gondolnak erről a baloldaliak, a cigányok, a zsidók, a melegek, a mérsékelt konzervatívok, a tudatos keresztények. Vagyis mindazok, akik értik: nyilvánvaló, hogy a szélsőjobboldal a kettőskeresztekkel és a rovásírásos feliratokkal jelöl. Mutatja, hogy itt is az ő territóriuma van meg ott is. És ne legyen kétségünk, hogy egyszer arra ébredünk, bekerítik az országot, a rovásírás oktatása és ismerete kötelező lesz.
Így lehet egy csodálatos székely örökséget valami mássá lényegíteni. Kár érte.
És ezért kár, hogy miközben a Fidesz és a KDNP, és pláne Hoffmann Rózsa mindezt még nálam is jobban tudja, önfeledten kollaborál a Jobbikkal, amikor elvállalja a XII. Kárpát-medencei Rovásírásverseny és Műveltségi Találkozó fővédnöki tisztét. És ráadásul ilyeneket mond: "nem baj, ha a különféle elméletek, ugyan nem megcáfolhatatlan igazságként, de bekerülnek a tananyagba, és a gyerekek elgondolkodhatnak rajtuk." 
Addig is legalább a fölnőttek gondolkodjanak.

 .

5 megjegyzés:

Unknown írta...

És még egy csomó mindenért kár. A kokárdáért, a valódi árpádsávos zászlókért, a himnuszért és a szózatért. Ez az ország most nem a miénk.

LAttilaD írta...

Nem jelölhetnének inkább körbepisiléssel?

Névtelen írta...

Ha tényleg székely lennél, és nem egy román zsidó, akkor sohasem jutottál volna el a rovásírástól a nácizásig.

De hát te egy koszvadt román zsiddancs vagy.

zupasta írta...

A baj ott kezdődik, amikor valaki elhiszi, hogy a ma sokak által használt rovásírás egyenlő a magyarság honfoglalás-kori írásmódjával. Pedig ez semmi más, mint a ma használatos, kétszáz éve mesterségesen kialakított magyar írásos nyelv betűinek behelyettesítése másféle jelekre. (Ezeket a jeleket persze vehették a valódi rovásírásból, de egy írásos nyelvrendszer kicsit több ennél.)

Ennek semmi köze az ezeréves nemzeti kultúránkhoz - annál több a politikai giccsképzéshez.

Pu'Show írta...

Kedves Iván!

Én mindent értek. Legalábbis úgy vélem, hogy mindent értek. Mondhatnám, hála a fülkeforradalomnak: megvilágosodtam. DE! Arra kegyeskedjen már rávilágítani valaki, hogy teszem azt, a székely rovásírással komolyan foglalkozó emberek, vagy az ősi sámánisztikus vallás hiteles gyakorlói miért nem zárják ki soraik közül a neonácikat, vagy miért nem tiltakoznak a neonácik ideológiai megszállása ellen? (!)
Hétköznapi, gyakorló buddhistaként még csak értem az elragadtatást, hogy itt van a Föld szívcsakrája, mintha érteni vélném azt is, hogy Mi Urunk, Jézus Krisztus pártus - magyar király volt. Ki nem szeretne, mely nép nem szeretne ilyen eseményekkel, jelenségekkel büszkélkedni? (ld. Őszentsége a Dalai Láma legutóbbi "állásfoglalása" a magyarországi szívcsakráról a Körcsarnokban.)
Amit végképp nem értek? A vallások összekapcsolódása a politikával, azon belül a szélsőjobbal, azon belül a neo-nácikkal. Illetve a hívek, a hívők ez irányú toleranciáját sem értem, illetve el nem fogadom, el nem fogadhatom.
Három éven át jártam egy autentikusnak imponáló, tibeti lámához meditálni, és előadásait meghallgatni. Egyszer feltette a kérdést, tudjuk-e, hogy a zsidóknak miért volt szám tetoválva az alkarjába? Magától adta a feleletet. Azért, mert így könnyebben és hatékonyabban tudták megszervezni az orvosi ellátásukat, gyógyításukat.
Minden további faksznizás nélkül felálltam. Elköszöntem a tibeti köszöntéssel, és azóta rá nem nyitom az ajtót. Olyan nehéz ez?
Olyan nehéz elküldeni keresztényként a jó édesanyjukba azokat, akik a hittétel egyik, központi elemével, miszerint "az igazság szabaddá tesz", úgy élnek vissza, hogy politikai molinóra festve grasszálnak városszerte egy elfuserált sörpuccs támogatására? (ld. 2006 fideszes felvonulása a rendőr attak ellen.)

Már bocsásson meg a világ, de hová tojt ez a kvázi láma, ezzel a kijelentéssel? A buddhába? A dharmába, avagy a szanghába? Buddha? Önvalójában sérthetetlen. A dharma? Koronkét alakítgatható, de mindig "kinövi" az alakítgatás okozta sebeket. A szangha?

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések