csütörtök, február 17, 2011

Halvány reményke

A delmagyar.hu képe

Lázár János azt mondja, hogy az MSZP és az LMP politikai hisztéria és sértődöttség okán nem akar részt venni az alkotmányozásban.
Talán azért csúfolódik, mert az utólagos magyarázatokhoz lesz szükség arra, hogy úgy állítsák be ezt a kéti pártot, mintha felelőtlen és hazafiatlan lenne. Pedig talán már érti, hogy a kétharmad lehetőséget ugyan ad az alkotmányozásra, sőt semmibe vehetik a politikai etika jobb országokban ismert szabályait, de ha az ellenzék szavazatai és a nép fölhatalmazása nélkül fogadják el az új alkotmányt, az akkor is illegitim és csak “Fidesz-alkotmány” lesz, ha amúgy minden “le lesz papírozva”, alkotmányosan.
Ez a rendkívül eszes ember, aki, látván azt a népi megvetést, ami felé fordult egy álomautó-használat miatt, le tudott mondani a pofátlan luxusról, egészen pontosan tudja, hogy a Fidesz alkalmatlan az alkotmányozásra. Szinte minden eddigi cselekedete ezt mutatja. Visszamenőleges hatályú törvényhozás, -adóztatás, praktikus kis alkotmánymódosítások, szerzett és egyezményes jogok önkényes csorbítása, visszaélés az egyéni képviselői indítványok kiskapujával... soroljam?
Lázár úr ne tudná, hogy a Fidesz akkor is nullára erodálódott hatalomerkölcsi értelemben, ha ez még nem látszik a támogatottságán?
Nem hisztéria vagy sértődöttség, ha egy ilyen párttal vagy egyáltalán nem, vagy csak igen szigorú feltételek mellett vállalnak ellenzéki erők bármilyen együttműködést.
“Lehetőséget kívánnak adni az ellenzéki pártoknak”... Jó lenne, ha Lázár úr megértené: fordult a kocka. Most úgy néz ki, hogy az egész világ előtt porig leszerepelt pártja kap egy lehetőséget a kicsi, erőtlen, “ügyefogyott” ellenzéktől, hogy szigorú feltételek mellett legalább a legitimitás halvány reményében barkácsoljon új alkotmányt.
Jó jel: Lázár úr oda nyilatkozott, hogy szerinte elképzelhető egy népszavazás az alkotmányról. Talán megértette: nem hisztéria, ha akadnak olyanok, akik szerint egy demokráciában a népszavazás nélküli alkotmány szánalmasabb még egy állítólag sztálininál is. Mert arra legalább volt mentség. A diktatúra.

 .

2 megjegyzés:

Sparhelt írta...

Mintha a mostani kormány se nagyon akart volna részt venni az előző ciklus parlamenti munkáiban. Gondolom, az persze más volt..
Alapvetően nem értek egyet a politikai sértődöttség intézményével, de szerencsére nem vagyok párt.

Benjamin a Vörösmacska írta...

Ez nem sértődöttség, hanem egy fajta vélemény, tiltakozás. A " nincs hatásom az eseményekre" nyilvánítása. Egy gond van vele, hogy nem vezet sehová.

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések