csütörtök, február 17, 2011

Elintézett ügy

Deutsch Tamás elintézettnek tekinti a médiatörvény ügyét. Mert a magyar kormány abban állapodott meg az Európai Bizottsággal, hogy pár ponton változtat. 
Nem akarok gúnyolódni, de pontosan az történik, amit vártunk: néhány - nem lényegtelen pontban visszavonul a kormány, a legégbekiáltóbbakat meg majd elsumákolja. Abban a reményben, hogy a világ annyira hülye, hogy nem veszi észre a ravaszkodást.
Bár nem tudjuk, hogy a háttérbeszélgetésekben mi minden hangzott el, meglehetősen fura és kiábrándító, hogy az Európai Bizottság még csak föl sem szólítja a magyar kormányt arra, hogy talán mégiscsak meg kellene gondolni, hogy EU-kompatibilis-e az, ha egy olyan médiahatóság élére, amelyben csak kormánypártiak vannak, kilenc évre egy kormánypárti politikust neveznek ki. Hogy egy ilyen párthatóság a visszaállamosított, vagyis pártszolgálatos közmédiumok mellett a teljes sajtót is ellenőrizheti. Méghozzá olyan büntetőjogkörrel, amit egy vállaltan despotikus hatalom sem engedhet meg magának. Mert, ha megengedné, és az EU-n kívüli országról lenne szó, akkor azt az Európai Bizottság erősen kifogásolná.
Ennyi telik az Uniótól. Persze azt Deutsch Tamás - aki talányos okból vállalta azt a szerepet, hogy beáll a világgal feleselő papagájkórusba -, sem gondolja komolyan, hogy vége a játszmának. Meg kell harcolni az EBESZ-szel, az Európa Parlamenttel, a nemzeti- és nemzetközi újságíró- és jogvédő szervezetekkel, és még persze a saját népével is. Mert talán velünk kellett volna legelőször is egyezkedni, tárgyalni, vitatkozni. De legalább a magyar újságírókkal.
Orbán Viktorról a  nyolcvan éves Mihail Gorbacsov jutott eszembe, akinek a karrierjét köszönheti. Ha ő nincs, Orbán ma járási párttitkár lenne valamelyik végvidéken. Én meg üzemi lapos újságíró, egy jóféle magyar szocialista nagyüzemben. Orbán a rendszerváltáskor rápattant Gorbacsov ajándék hintájára és magasra rúgta magát. Most meg a fejébe vette, hogy eltörli mindazt, amit egyszer ajándékba kaptunk.
Nem adjuk könnyen. Vissza kellene vonni ezt a törvényt. Már késő, de nem csak a demokráciához, a komfortos pártállam konszolidálásához is kellenek gesztusok.

 .

3 megjegyzés:

kelgyo írta...

Hát Deutsch érdekes, a dolgokra pontot tevő ténykedéséről nem szeretnék véleményezni, csakúgy, mint Orbán szemlesütését régi énje láttán. Belefér a képbe.
Ám sajnos az uniós hozzáállás is belefér. Sajnos. Pedig néha reménykedtem, hogy kellemesen csalódom.
Egyre kevesebb esélyt látok erre.

Névtelen írta...

Sokat fantáziálok róla, hogy egyszer megvárlak munkába menet, és leöntelek egy vödör disznószarral.

Talán egyszer meg is teszem. Először is rákeresek az adataidra a kurucon...

kelgyo írta...

Tudja, Kedves Névtelen, azt meg is kell termelni, foglalkozni kell a jószággal, és gyanítom, hogy aki ezt teszi, nem mocskolódásra fecsérli az időt, hanem teszi azt, ami tényleg a dolga, és még a nevét is adja hozzá becsülettel.
Maradok tisztelettel ...

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések