szombat, szeptember 11, 2010

Röstellni való szomszédok

“Azért mert valaki Brüsszelbe rohangál panaszkodni, az nem menti fel attól, hogy az emberek pénzéből kapja a fizetését, márpedig tűrhetetlen, hogy kétszeresét keresi az amerikai jegybankelnöknek – jelentette ki Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában annak kapcsán, hogy az Európai Bizottság levélben kért tájékoztatást Simor András MNB-elnök fizetésének csökkentése miatt.”
Aki tudni akar valamit a mostani kormányzás színvonaláról, az szíveskedjen egyszer-kétszer elolvasni a személyes szóvivő szövegét. Általában a beszélt nyelvben meg kell engedjünk némi pongyolaságot, kivéve ha valaki szóvivő, és pláne, ha a miniszterelnöké. Szíjjártó hablatya valami egészen mélységes pitiánerséget tükröz. Pont olyan, mint ez a hatalom, amelyik most ideiglenesen Magyarországon állomásozik.
Itt van például ez a dolog, miszerint valami vidéki Fidesz-közeliek arról dumcsiztak önfeledten, hogy az Állami Számvevőszékkel kell elintéztetni a szocialista polgármestereket. Hogy ezt így meg lehet rendelni, mint valami pártszolgáltatást. De nem ám az a fontos, hogy valódi csalásokat találjanak, hanem csak az, hogy kezdjék el a vizsgálatot, keverjék őket gyanúba a választások előtt. (Nekem ez már eléggé régóta ismerős.) Aztán még belekevertek valami néven nevezett ügyészt is, aki állítólag szintén hajlandó ilyesmire. És aztán persze jött a cáfolat, hogy dehogy, dehogyis, és nahát.
Ezután persze kicsit nehezebb lesz Magyarországon ügyésznek meg számvevőnek lenni, de úgy látszik, hogy senki nem figyelt idejében a jelekre. Ügyésznek és számvevőnek lenni ugyanis rettenetesen nagy megtiszteltetés volt, egy nemzet bizalmát kifejező dolog, mert mindkettő a legmagasabb szintű szolgálat az ország tisztasága ügyében, Ha elterjed az, hogy az ilyen emberek egy párt politikai irányítása alatt bármire képesek lehetnek, akkor halandzsázhat akármit Orbán az utópiáról meg a valóságról: ez lesz a bekeretezett, kimerevített valóság, és a gazemberség gyanúja ráég az egész rendszerre. Mint egy fénykép. (Kérdezzék meg a szocialistákat, hogyan működik ez.)
Már a Kubatov-ügynél is gyanakodni lehetett. Ez a szerencsétlen Kubatov Gábor Fidesz pártigazgató úgy bukott le, hogy önfeledten dicsekedett: Pécsett adatokat gyűjtenek a komcsikról és a nyuggerekről, hamis röpcédulákkal csapják be őket. Személyes vallomását az ügyészség nem találta alaposnak. Már akkor tudni lehetett, hogy a jogállam még kicsit odébb van, és hátrafelé menetelünk. A nép, beleértve a magyar értelmiséget, beleértve a baloldaliakat és a liberálisokat, ezt gyakorlatilag zokszó nélkül tudomásul vette. (Tüntettünk egyet kétszázan a Fidesz-székház előtt, és jól kiröhögtek minket a lakók. Jogosan.)
Tulajdonképpen talány, hogy hogyan működik ez az egész. Hogy egy nép - beleértve az úgynevezett intelligenciáját -, egyszerűen hagyja, hogy csúfot űzzenek mindenből, ami nélkül lehet élni, de ha ezt elfogadjuk, akkor kár volt leváltani a Kádár-rendszert, mert az annyival volt becsületesebb, hogy legalább megmondta, hogy ő egy munkás-paraszt diktatúra, és nem csinált úgy, mintha demokrácia lenne. És igen: nyugodtan be lehet vezetni a Horthy-rendszert, a király nélküli királyságot, a rovásírásos alkotmányt, hogy Orbán a Jobbiknak megint nyújtson valami baromira jelképeset. Legföljebb megint tüntetünk kétszázan, Bauer meg esetleg TGM beszédet mond, tán még Mesterházy is odaugrik egy önfeledt bikicsunájra, aztán mehetünk haza puffogni.
Micsoda ország ez? Hát senkinek nem tűnt föl, hogy azért kell pártembert kinevezni az Állami Számvevőszék élére, mert így arra használja Orbán, amire akarja? Mert ha nem ez lenne a cél, akkor keresett volna egy köztisztelt és független hírű szakembert. Van ezer ebben az országban.
Mire kellett Schmitt Pál? Teljesen mindegy. Már mindegy, mert két hét alatt úgy lejáratta magát, vagyis az elnöki méltóságot, ahogy elnök még nem pusztított ebben az országban. Wass Alberttel kezdte, ami azt jelenti, hogy olyan beszédírója van, aki tudatosan meg akart sérteni sok százezer olvasni is tudó baloldali és liberális embert, mert meghirdette a középszerűség és a giccs uralmát. Elmegy a kormányülésre. Mert Orbánnak derogált volna, ha a kinevezettje magához hívatja a hegyre. Aztán még azt is bejelentik, hogy Kötcsén majd ő főzi a lecsót. (A végén rájöttek, hogy ez azért már túlzás, ennyire nem lehet haverszolga az elnök, mégse főzött.) Na erre kijön, hogy magáról elnevezett érmet ad majd az arra alkalmasaknak. Lehet, hogy fess ember, meg rettentően tud mosolyogni, de azt nem tudja, hogy az úgy szokás, hogy mások neveznek el rólunk érdemérmet, kitüntetést. A kivagyiságnak ez a szintje már nem is nevetséges, hanem visszataszító. Az lenne a méltó stílusgyakorlat, ha mindjárt Orbán kapná az első érmecskét. Hogy viselje a szíve fölött. (Emlékszik még valaki arra, amikor Mikola Úr, a nemzet főorvosa a saját testvérét tüntette ki? Schmitt folytatta ezt a stílust, és be is végezte a folyamatot, mert ennél nem lehet tovább menni.)
És ez mind és mind ott van az árfolyamrobbantó Szíjjártó személyes szóvivő szövegében: mucsai pitiánerség az, ahogy Simor Andrást nyilvánosan alázgatják. És nem tudják, vagy nem akarják észrevenni, hogy ezt is beárazza a világ. Röstellni való szomszédok lettünk. 

.

7 megjegyzés:

Gróf Lajos írta...

Helló Iván!
Ahogy ezt megírtad a képemről majd lesül a bőr... Nekem!! Hihetetlen, de mit lehetne tenni? Ez tökéletesen így van! Elképesztő, ám ez a valóság! Van vagy 3 millió,akinek valamilyen nyelven, módon, stílusban el kellene magyarázni, hogy ideje lenne a homokból kidugni a fejüket!! Jobbos Értelmiség hát ennyire nem lehetnek vazallusok, lefizetettek, megfélemlítettek vagy GYÁVÁK!!! Óriási árat fizet az Ország, nem nehéz megjósolni. Ám lehet,hogy már késő....
Barátsággal Üdvözöllek: Gróf Luji

Kováts Kristóf (kovapapa) írta...

És ha még azt is tekintetbe vesszük, honnan indult ez az ember? No, akkor lesz igazán nagy döbbenet!

kklóóór írta...

Vessenek meg, de azt gondolom, és nem viccelek, hogy az első Schmitt-díjat Schmitt Pál kellene kapja, mert azt gyanítom, az érem kiötlője nem ő, hanem Orbán, aki bólogató kutyának tette Schmittet a hegyre, aki kiválóan teljesít --- megérdemelné a díjat.

Névtelen írta...

Ide csak dicsérő véleményt lehet írni ??
Iván, szánalmas vagy! Nem kicsit ! Nagyon !
Üdv. az örök Éva

Pocakos írta...

Itt egy lista, hogy a különféle nemzeti bankelnökök mit keresnek:

http://www.kathylien.com/site/ecb/salaries-of-central-bank-governors

Simor havi bruttó 8 milkója éves szinte, (Kósa által "kiharcolt") 220.- Ft-os árfolyamon USD 436.364,- na...k felel meg. Ez pedig kevesebb, mint pl. az ECB elnökéé (2008-ban). Mivel Mo. nem az USA, hanem az EU tagállama, ezért az összehasonlítás az Európai Jegybank elnökével volna logikusabb...... vagy Európa, esetleg a világ többi jegybank elnökével

Gróf Lajos írta...

Drága Éva!
Én biztosan nem kerülök olyan emelkedett dimenzióba, ahonnan Te vaskos kinyilatkoztatást tettél, mindazonáltal - tartalmilag - kíváncsi vagyok hogyan jött ki Neked az az eredmény: Iván szánalmas!?
Üdv.: Luji

Sparhelt írta...

Simor fizetésével kapcsolatban - A bérplafon nonszensz. Nem ugyanaz a felelőssége az MNB elnökének és mondjuk egy 25. állami vállalat fejének és a bértörvény szerint a díjazásuk azonos. Amúgy meg nem tetszik a mai modern jobboldal hozzáállása a demokráciához, ami addig demokrácia csak amíg nekik kedvez..

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések