péntek, szeptember 10, 2010

Felemelő

Nem hittem el, de el kell hinnem: tudósítások szerint a kihelyezett frakcióülésen Orbán Viktor kijelentette: nehéz, ám felemelő munka volt Magyarország megmentése.
Ezen kívül meg: „Nyugalom, megfontoltság, óvatosság.” Állítólag ezekkel a tanácsokkal látta el az önkormányzati választásokra készülő jelölteket. Úgy fogalmazott, hogy „csak semmi nagyképűség, bicskanyitogató megnyilvánulás. Ezekre semmi szükség.”
Sajnos el kell hinnem, hogy ez az ember elhiszi magáról, hogy csakugyan ő - persze a fülkeforradalmi frakció áldozatos segítségével - megmentette valamitől Magyarországot. De azt nem hiszem el, hogy senki nem veszi észre a környezetében: ennél nagyképűbb, “bicskanyitogatóbb” kijelentés nem hangzott el miniszterelnök szájából, pláne száznapos ámokfutás után.
Emlékeztetni kell egy tényre: Magyarországot egy bizonyos Bajnai Gordon nevű ember mentette meg - persze a kormánya segítségével. De ettől a miniszterelnöktől soha nem hallottunk arra utalót, hogy a gazdasági válság és a szocialista bénáskodás, valamint az ellenzék - elsősorban Orbán - országrontó politikája miatt beállt csődközeli állapotból felemelő munkával ő húzta volna ki Magyarországot.
Az igazság: szemben Orbán Viktorral - akin kínjában borzad és röhög a világ - Bajnai Gordon tiszteletet és megbecsülést kapott - és hitelt is, minden értelemben. Rendkívül sebezhető állapotban, de stabilizálódott az ország. Ezzel szemben Orbán Viktor hatalomrajutása óta teljes zűrzavar van az országirányításban, az összevisszabeszéd már nem csak a hozzáértés hiányát, hanem az elemi hülyeség országlását föltételezi, aminek következtében családok százezrei jutottak rendkívül kínos anyagi helyzetbe. Ami a törvényhozási gyakorlatát illeti, az egyrészt arról szól, hogy be kell fogni a Jobbik száját - tőlük méltán tart Orbán -, másrészt el kell foglalni minden “ellensúly-pozíciót”. Az egész orbáni magatartásra talán az a legjellemzőbb, amit az ügyészség hozott föl, amikor őrizetbe vette a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő volt vezérigazgatóját: visszaélésszerűen alkalmazta a törvényeket, és pláne a kétharmados fölhatalmazást.
Ehhez asszisztált a Fidesz-frakció, és az egész jobboldal. Megdöbbentő önteltséggel, arcátlansággal és felelőtlenséggel.


 .

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Volt ennek a szegény kis országnak két kormánya az elmúlt évtizedekben, amelyeknek ugyan az a háládatlan feladat jutott. Azaz az előd felelőtlenségéből következő szeméthalmazt rendbe kellett tennie. Az egyik a Németh kormány volt, a másik a Bajnai kormány. Mindkettő sikerrel vette az akadályokat.
És mindkettőt egy felelőtlen, populista és a valódi érdekeket és célokat messze eltévesztő hatalom követte.
És mindkettő tudta, hogy így lesz.
A történelem majd egyszer talán igazságot szolgáltat.
Vagy nem.
Mert a történelem már csak olyan, hogy bizony nem automatikusan szolgáltat igazságot.
De ettől még e két kormány szinte hihetetlenül rövid idő alatt mentette a menthetőt. Ha nem lettek volna, ma talán már mi sem lennénk.

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések