péntek, július 21, 2006

A gyávák évada


Valami kampány lehet, mert erős szavak süvöltenek át a légtéren. Huszonnégy órán belül megtudhattuk, hogy Demszky Gábor gyáva, meg a kormány – vagyis Gyurcsány Ferenc - is, mert itt egyszemélyi felelősség van.
A főpolgármester azért lett gyáva Tarlós István főpolgármester-jelölt szerint, mert nem vállalja magára a felelősséget a BKV-cirkusz miatt. A Gyurcsány-kormány meg úgy járt, hogy Mikola István nemzetorvosa szerint akkora a „felzúdulás” a szakma, a civil szervezetek és a beteg-egyesületek részérõl, hogy a kormány nem meri bejelenteni az egészségügy rendszerét érintõ változásokat.
Lehet, hogy ez a párhuzamos közgyávázás véletlen egybeesés, de talán nem árt idejében fölhívni a figyelmet arra, hogy ez a legnagyobb kampányhibák közé tartozik. Ez ugyanis nem csak hogy nem erősíti a szidalmazók pozícióját, hanem kifejezetten gyengítő tényező. A Fidesz egyebek mellett éppen a papagájkodás miatt bukott meg a legutóbbi választáson is. Na meg azon, hogy nem ismerték föl, milyen stratégiai hiba a túlságosan erős szavak használata. Ha mindjárt a gyávázással kezdik, akkor még mi van hátra?
Mindezt nem azért bátorkodom jelezni, mert Demszkyért vagy Gyurcsányért aggódom. Természetesen Demszky Gáboré a „politikai” felelősség a BKV-ügyben. A választók majd eldöntik, hogy megbüntetik-e ezért, vagy méltányolják a körülményeket. Gyurcsány Ferenc meg legyen gyors, mégis gyávaságig óvatos az egészségügy átalakításában, az ellenzék pedig szedje darabokra a terveket, mert ez országérdek. (Engem inkább az idegesítene, ha a kormány most, a társadalmi vita előtt hirdetné ki a kész terveket. Például nagyon szívesen adok vizit- meg napidíjat, többet is, mint amennyit most lebegtetnek, föltéve, ha az a hálapénzt váltja ki, mégpedig úgy, hogy abból ne csak az orvosok, hanem a takarító-, ápoló- és az egész ellátószemélyzet részesüljön. Mert a hálapénzben az a legundorítóbb, hogy ők kimaradnak. Ezt kellene kitalálni. Bátran.)
Mindegy, erről még majd vitatkozunk. Pusztán arra szerettem volna az ellenzék figyelmét fölhívni, hogy az ádáz, önismételgető, taposósan sulykolós sértegetőkampányok hatástalanok. És ami még ennél is nagyobb bűn: rettenetesen unalmasak. Tessék szíves lenni arra alkalmas ötletembereket alkalmazni például a szellemes sértegetések kitalálására. Engedtessék meg nekünk, hogy ebben a borzalmas politikai légkörben legalább egy kicsit szórakozzunk is. (Népszava)

Nincsenek megjegyzések:

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések