szerda, szeptember 24, 2014

Látomás


Olvastam, hogy nagy a veszedelem. Kerényi Imre hirtelen megvilágosodott: a Parlament épülete mégsem képtár. Mert eddig úgy volt, hogy januártól ott lesznek kiállítva azok a tizenhat szent festmények, amelyeket az alaptörvény szellemi erősítésére rendelt másfél milliókért tehetséges és főleg föltűnően gerinces festőktől. Ki nem tágítja a művészet határait könnyű másfél millióért? (Hallottam olyanról, aki nem.)
Ki tudja, miért pont most tört rá az érzés Kerényi Imrére, és volt-e hozzá látomása is. És ha igen, akkor az ravasz látomás volt-e, vagy csak olyan átsuhanó, révedéses.
Például afféle, hogy belelibben Matolcsy György képe és az azzal járó borzongás: ő is Orbán kegyeltje, és mennyivel többre viszi, mint bárki más: valóságos iskolarendszert építhet nemzeti bankból lehullajtott közpénzből - vagyis lophat -, hogy abban a saját unortodox sületenségeit tanítgathassák szintén tehetséges és föltűnően gerinces tanárok. Nyilván azért kell ez, hogy a marxizmust meg pláne a neoliberalizmust kitakarítsák a jómagyar fejekből, de még a Kárpát medencéből is..
Mi van akkor, ha Kerényi Imre rájön, hogy neki meg egy vadonatúj múzeum jár? A szolgálataiért. Igenis, nem csak Orbánt szolgálta roppant szorgalommal, hanem a népet is. Ne feledkezzünk meg azokról a pillanatokról, amelyekben - aki mert - az közösen vihogott a Kerényi-mondatokon.
És bizony az a baj, hogy méltatlan lenne, ha abban az újonnan épülő Kerényi Centrumpalotában csak a tizenhat képet mutatnák be, hanem kellene terem az alaptörvény sok-sok ragyogó asztalának, például, egy a kiadott könyveknek,  és sok-sok tucat szoba a számtalan csodamondatának… Ja és persze kellene néhány terem a Kerényi-rendezéseknek és valahol folyamatosan vetíteni illene csodálatos tréfás tévé-műsorait.
Nem tudom elképzelni, hogy Orbán ezt a csekélységet ne adja meg a diszcselédjének. (Esetleg mindez beleférne egy párszáz milliárdos palotácskába is.)

Néhány hónapig nem kell épület, mert úton vannak a képek, nyilván valami vonaton, vándorkiállítás állomásaira utazgatnak, de semmiképpen nem írom ide, hogy merre járnak. Nehogy valami buzilobbisták rájuk támadjanak.


Nincsenek megjegyzések:

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések