szerda, június 11, 2014

Személyes okok


Rájöttem, hogy Orbán Viktor mért találta ki ezt a teljesen ostoba reklámadót.
Az egésznek nincs értelme. Legföljebb valami hangulatkeltés: hogy nahát itt már mindenkit meg tudunk adóztatni, ezeket a fölforgatókat meg nem. Mert hogy volt hagulatkeltés: az RTL uszít a kormány ellen. Ami nagyjából annyira igaz, mint amikor a CNN Orbán ellenes puccsban vett részt pár éve.
Bevétel ebből az adóból nyilván azért nem lesz, mert a vállalkozások hamar átköltöznek Szlovákiába, mint annak idején Bayer Zsolt a terepjárójával. És ott adóznak. Ha mégis maradnak, akkor a bevételek majd pont úgy alakulnak, hogy ne kelljen adózni.
Hogy mekkora orbitális dilettánsok álmodják itt a törvényeket, abból is látszik, hogy a Google-t, a Facebookot és a Youtube-t is meg akarják adóztatni. Ez lehetséges, föltéve, hogy minden számítógépet és okostelefont - pénztárgépek módjára - bekötünk az adóhivatalhoz. Ott ádázul kutató szoftverek kiszűrik, hogy az adott közösségi oldalakat hányszor láttuk, hányszor használtuk, rákattintotunk-e a reklámokra. Aztán már csak a reklámozókat kell erős, elektronikus felügyelet alá vonni - magyarok-e? - , és dől a pénz. Bár ez  annyiba kerülne, mint egy atomerőmű, nem baj, Putyin arra is adna jókölcsönt, hogy húsz év múlva legalább a Facebook egy kicsi részét együtt ellenőrizgethesse Orbánnal és Kubatov Gáborral.
De ez csak vicc: alighanem sokkal egyszerűbb a képlet. Az EP-választás után Orbán arra hivatkozva, hogy egy luxembourgi illetőségű európai uniós biztos (Viviane Reding) Magyarországnak csak ártott az elmúlt időszakban, kijelentette: nem támogatunk egy Luxembourgból érkező európai biztost. Egy jobb országban azonnal megnézették volna a legközelebbi körorvossal, ám nálunk nincs is természetesebb miniszterelnöki duma.
Csakhogy! Melyik cég lenne az új reklámtörvény egyetlen igazi áldozata - Lázár Jánoson kívül? Az RTL Klub! Vagyis:  Radio Télévision Luxembourg. Bár valójában német illetőségű, egy Orbán Viktor nem tűrhet meg az ilyen nevű céget Magyarországon.
Ez az ügy ennyire egyszerű. Mint a filozófusok-, a Klubrádió története, Iványi Gábor egyházának sorsa - legyen itt elég három példa.
Személyes okok. Ennyi.


Nincsenek megjegyzések:

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések