vasárnap, november 04, 2012

PC


Csermely Péter a Magyar Nemzet és a Hír TV ügyeletes Bayer Zsoltja, hétvégi írásában engem a leghülyébbnek és leggonoszabbnak minősít, mert Jeszenszky Géza cigányozós tanításáról ezt írtam:  „...ekkora gonosz hülyeséget itt, Európában már nem lehet... Sőt: nem illik…”
De én még jól járok: szerinte a külügyminisztérium gyáva és gerinctelen társaság és pláne a Corvinus Egyetem is, mert nem állnak ki Jeszenszky mellett. A legfőbb bűnünk az, hogy ragaszkodunk a politikailag korrekt beszédhez. Régi nagy szomorúsága ez a szélsőjobbnak. Mert ugye, ha tapintatos módon beszélünk és írunk, akkor elhallgatunk, letagadunk valamit.  Pedig csak az van, hogy a világ tisztességesebbik fele fölismerte: nem közölhetünk úgy általánosságokat például egy embercsoportról, hogy azzal minden tagját vérig sértjük. Csermely idéz egy tanulmányt, amelyben benne van, hogy  valaki 24 cigány család életét tanulmányozva 15 esetben derített fel rokonházasságot, és majdnem mindegyikben lelt fogyatékos gyereket. Erre akkor lehet politikailag korrekt módon hivatkozni, ha mellette áll egy másik tanulmány, amelyik hasonló módon vizsgálja a nem cigány családokat. Ennyi. Ennyit kérnénk.
De hiába mondanám ezt Csermelynek. Ha elfogadná, akkor mi éltetné?

 .

2 megjegyzés:

Kaszandrosz írta...

Tanulmány 24 cigány családról? Ez nem tanulmány, ez félrevezetés. Milyen mintavétel volt ez? Esetleg ha 1000 családot kérdeznek meg a statisztikához, megfelelő csoportokból véve az alanyokat, talán hiteles lesz. De igaza van Ivánnak, ugyanezt kérjük a nem cigány családokról is ugyanilyen megoszlásban, ugyanekkora mintával. Esetleg még a zsidó, az örmény, a szlovák és a sváb családokról is. Ők is Magyarországon élnek ugyanis. A pártpreferenciákra már gondolni sem merek...

Névtelen írta...

Kaszandrosz: Úgy érezem, megint sokan beszélnek valami olyanról, amit csak kevesen olvastak. Kis kereséssel megtalálható ez a tanulmány a neten a Magyar Elektronikus Könyvtárban.
Egy helyi pedagógus készített egy tanulmányt, felmérést a helyi roma gyerekekről, körülményeikről. Egész egyszerűen értelmezhetetlen egyetlen ilyen munkából az egész magyarországi cigányságra következtetéseket levonni. Ugyanígy értelmezhetetlen ezer fős mintát követelni egy 6-700 fős település esetében. Pláne, hogy szerintem éppen a mikroközösség vizsgálata volt a cél.

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések