vasárnap, augusztus 14, 2011

Cunami idején


Az MTI képe

A kormány ötpontos otthonvédelmi akcióterve és a szociális családiház-építési programon kívül se szükség, se lehetőség nincs most más intézkedésekre – fogalmazott Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár csütörtökön. Vagyis: nincs szükség a devizahitelesek ügyében arra, hogy összeüljön a kormány, amelynek legbefolyásosabb tagjai nyaralnak.
Na ebből aztán lett jó nagy fölháborodás. Magyarországot valóságos természeti csapás érte, árfolyamcunami képében. És ez talán nem is túlzás: családok ezrei alól sodorhatja ki ez a pénzügyi, spekulációs áradás a puszta lakhatás lehetőségét. A szó szoros értelemben mindenük odaveszhet.
És ebben a helyzetben nem ül össze a kormány. Hanem a népek azt az üzenetet kapják, hogy nincs eszköz arra, hogy a helyzetükön javítsanak, tehát nyaralgatnak tovább - bár kapcsolatban van egymással Orbán és Matolcsy. És még azt is megtudtuk, hogy Semjén Zsolt vezeti az országot.
Hogy a hír hogyan hatott a svájci frank árfolyamára, azt nem tudom, de azt igen, hogyan hatott a kormányra, legalábbis Kovács kormányzati kommunikációért felelős államtitkárra. Gyakorlatilag helyesbítette az MTI-t, mert hogy nemis, meg dehogyis, meg nagyonis. Az majd később eldől, hogy az MTI-nek volt igaza, vagy megint valami dilettáns munkán kapjuk őket, mint pár napja egy külföldi Orbánt bíráló írás fordításának dolgában. Mindegy is. Egyre kínosabb az államilag összpontosított forradalmi kommunikáció. Ezek még a szocialistáknál is dilettánsabbak. Már az is jellemző, hogy azonnal, csont nélkül elhisszük, ha azt halljuk, hogy a nyaralós kormány szerint se szükség, se lehetőség.
És tény, ami tény: Orbán nem szakította meg szabadságát, nem rohant a Szmolnijba, ahogy egy forradalmárhoz illik, nem bontott zászlót, és nem ordibált arról, hogy de igenis megvédi a népét.
Ami azért fura, mert egy olyan forradalmár számára, aki a maradék népszerűségét talán annak köszönheti, hogy ádáz harcot hirdetett az ő népét állítólag kifosztó pénzügyi szervezetek és a spekuláns nemzetközi tőke ellen, az egész világon sárgán irigyelt munka alapú társadalmat hoz létre egymillió új munkahellyel, most nagyot alakíthatott volna.
Lehet ám tenni valamit akkor is, amikor a kormány látszólag nem tehet semmit. Mondok példát. Szeptember elsején szülők tízezrei szembesülnek majd azzal, hogy nem tudják kifizetni az iskolai tankönyv- és füzetcsomagokat. Eddig is volt ilyen a szegény emberek családjaiban. De most majd orvosok, mérnökök, vállalkozók, tisztviselők, vagyis a középosztály gerincéhez tartozó emberek lesznek kénytelenek a gyerekek és az osztályfőnökök elé állni azzal, hogy nincs. Nincs pénz. Mindent levett a bank a számláról. És egy hónap múlva jön a fenyegető levél a gázművektől, a vizesektől, a villanyosoktól. És nem lesz pénz arra se, hogy a gyerek napközis étkezéseit befizessék. Közben az adóhivatalból megérkezik az inkasszó a munkahelyre a hónapok óta, a már akkor is  a magas kamatok és a valutában számolt költségek miatt be nem fizetett adók és járulékok ügyében.
Soroljam még? Magyarázzam el, hogy a kormány ilyenkor közölheti, hogy átmenetileg állja vagy kölcsönzi a devizahitelesek gyerekeinek étkezését és a tanszerellátását? Hogy kéri a közszolgáltatóktól, hogy legalább ne kapcsolják ki a létfontosságú szolgáltatásokat? Hogy utasítja az Apehet, vagy minek hívjákot, hogy legalább ideiglenesen állítsa le az inkasszókat és a végrehajtásokat, hogy legalább ne az állam rúgja az utolsót a szakadék szélén álló családokba?
Soroljam még, mit tehet egy forradalmi kormány az emberekért?
Persze ha hirtelen nem volt ötlete, talán az is elég lett volna, ha Orbán Viktor a jól bevált módon küld egy levelet Bulgáriából, vagy ahol éppen jól megérdemelt nyaralását költi, utasítja Semjén Zsoltot, hogy imádkozzon a népért. Mert nem csak kenyérrel él az ember. Meg az ember gyereke.
(Klubrádió, Hetes Stúdió)

.

7 megjegyzés:

kelgyo írta...

Igen.
Hogy az a ... cunami vinné már el egyszer azt a Bécs környéki létesítményt amikor jó főnökünk éppen Bulgáriában nyaral.
Rosszmájú vagyok? Lehet. Vállalom.

Fekete Károly írta...

Én csak azt szeretném, Iván, ha meghalnál.

Semmi mást. Csak ez az egy nagy óhajom van. Hogy halj meg.

Főnix írta...

Tisztelt Fekete Károly !

Komolyan elgondolkodtató az ön megjegyzése!Áruljon el valamit,ami számomra rejtély!:
Miért olvassa Iván blogját,ha ilyen a hozzáállása??
Vagy személyiség zavarban szenved esetleg,s mikor olvassa még nincs gondja...némi kávé ( esetleg alkohol ) után rájön utálja,s ilyen bejegyzéseket ír??
Nem baj!
Ivánnak sokkal több BARÁTJA van,akik KIÁLLNAK mellette,mint ahogyan azt ön sejtené!
S egy nagyon régi igazságot se felejtsen el:
Kinek halálát kívánják hosszú életű lesz!
Üdvözlettel: Katalin

vontolla írta...

Kedves Iván!
Napokig vártam, abban reménykedve, barátaid, híveid sokasága reagál helyettem erre a förtelemre. Kiderült, valami fura ok miatt ezúttal is nagy a csönd.
Sokunknak (visszafogottan fogalmazva) a Te honlapod egyféle szent hely. Megértem, hogy azokat, akik noha nem mártják be ujjaikat a szenteltvíz tartóba, de illendően viselkednek, nem távolítod el. Azokat viszont, akik a mocskos lábukat mosnák meg benne, nem kellene határozottan kívül tartani?
És: T. Baráti Kör!
Nem lehetne érzékelhetőbben, támogatóbban jelen lenni?!?

kelgyo írta...

Kedves Vontolla. Maximálisan egyet tudok érteni. Egyszer már kifejtettem ezt egy régebbi blognál. én se értem a csendet. Ha valahol, itt bátorításra lel az igazságérzet.
Nem értem.

vontolla írta...

Kedves Iván!
Napok óta halasztom, a megjelenés után tíz nappal megkérdezem: a technika segít megtudni, hányan olvasták (közöttük nyilván ismerőseid, barátaid tucatjai) ezt az írásodat?
Korunk értelmiségének közömbösségéről, gyávaságáról gyűjtök szociográfiai felméréseket.

Andrassew Iván írta...

Aznap és a következő napokban olyan ezren. Sokkal többen hallották a rádióban.

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések