vasárnap, június 12, 2011

Fingkvóta

A stock.com képe

Ma délután a diófa alatt aludtam - vagyis inkább félálomban voltam, mert gondolkoztam közben -, és leszart egy madár. Mondhatnám, hogy “letojt”, “rámpöttyentett”, de a madár leszarja az embert. Félálmomban azon gondolkoztam, hogy vennék egy tevét.  Mert, mielőtt kimentem pihengélni, azt olvastam, hogy az ausztrálokban hatalmas ötlet kélt:
“A következő héten kerül a parlament elé az a javaslat, amely szerint a megölt tevékért szén-dioxid kibocsátási jogokra szóló tanúsítványt kellene kiadni. A javaslatot a pártok is támogatják. 
"A tanúsítványokat bel- és külföldi cégek vásárolhatnák meg, amelyeknek úgynevezett szennyezési jogokra van szükségük" - mondta el Mark Dreyfus illetékes államtitkár. 
Az ötlet Tim Moore-tól származik, akinek adelaide-i cége, a Northwest Carbon szennyezési jogokkal kereskedik. 
Egy megölt teve a becslések szerint hetven ausztrál dollárt (13500 forintot) jelenthet. Az Ausztráliában nem őshonos tevék puszta létezésükkel károsítják a klímát, mivel egy évben 45 tonnányi metánt bocsátanak ki - a metán huszonegyszer klímakárosítóbb gáz, mint a szén-dioxid. 
Ausztráliában a becslések szerint 1,2 millió teve él szabadon, nagy károkat okozva: felfalják a szegényes növényzetet, kiürítik a vízforrásokat. 
John Cobb, az agrárügyek ellenzéki képviselője szerint ha minden tevét kilőnének, annyi klímakárosító gázt spórolnának meg egy évben, amennyi háromszázezer autó károsanyag-kibocsátásának felel meg. 
A tevéket több mint 150 éve vitték Ausztráliába, ahol a szállításban alkalmazták őket.” - olvasom az MTI hírét ma.hu-n.

Nem tudom, miért érzem azt, hogy ebben a tervben van valami mélységesen embertelen és gusztustalan. Ritka az, hogy ilyen kínosan tudatosul bennem, hogy talán mégsem azért vagyunk a világon, hogy bármilyen élőlényt, bármekkora számban lemészárolhassunk, pusztán azért, hogy fingot adjunk el a világnak. Fingkvóta. Mert, hogy ez az, nincs rá jobb szó a magyarban.
Bárhova odavisszük a lényeket, mert szükségük van a munkájukra. Aztán, ha már nem, akkor felelőtlenül szabadon engedjük őket. Azok meg élnek, ahogy tudnak. Ha meg kiderül, hogy eközben sok metánt eregetnek, és ez megengedhetetlen, akkor le kell vadászni őket, mindjárt egymillió kétszázezret. Az összes nyereség: 16 milliárd 200 millió - forintra átszámolva. Ami bakfitty ausztrál nemzeti viszonyok között. A bélmetánnal nem lenne semmi baj, ha mi nem mocskolnánk a levegőt. Lehetne ugyan kevésbé mocskolni, de egyszerűbb, ha eladjuk állatok életét.
Arra gondoltam, hogy írok az ausztrál kormánynak, és fizetek nekik 13 500 forintot, és akkor legyen nekem egy tevém Ausztráliában. És fölhívom a figyelmüket, hogy ha ezt elkezdik, akkor ezen az alapon fogjuk kiirtani a szarvasmarhákat Indiában, nem is beszélve az elefántokról. Meg a bálnákat. Hány tonna gáz szivárog egy elefántból évente? Megjegyzem - és ajánlom Matolcsy úr figyelmébe -, ha az összes egeret, patkányt, pockot és ürgét vesszük, akkor biztosan többet szellentenek, mint a tevék együttvéve. Pláne, ha hozzájuk vesszük a kutyákat meg a macskákat. 
És mi legyen a pukkantgatós emberekkel? Itt na például a Kovács Józsi bácsi, aki esténként úgy megy haza a kocsmából, hogy egy kis akaraterővel és gyakorlással eltrombitálhatná az a teve van egypuput.
Persze nem írok az ausztrál kormánynak, mert lusta vagyok és nincs is pénzem ilyesmire. Én ember vagyok, csak dumálok. Amíg el nem kezdenek számolgatni a béltartalmammal. Akkor legföljebb elszaladok Ausztráliába. Ahol viszont már csak az léphet be az országba, akinek szint alatt van a gáztartalma.

 .

3 megjegyzés:

kelgyo írta...

Hát, ez meglepő a számomra. No, nem az ember embertelensége, mert arról régen tudok. Nem, hanem hogy a tevék... Miért pont a tevék fingja zavarja az embert? És mi van a többi kérődzőkével? Mert én eddig úgy tudtam, ebben a metáneregetésben komoly szerepe van minden kérődzőnek, így a juhoknak és teheneknek is. Hm. Akkor ezután minden juh és marha levágásáért is járjon már az a tanúsítvány. Igazi ösztönző lenne a hazai gazdáknak. És tán végre a parlagfűgondokra is lenne megoldás.

Péter írta...

Amerikában meg verik a négereket.

Ugye emlékszel ezt mikor mondák, és mire lett ez szállóige?

Muzsi Attila írta...

Rég olvastam ilyen jót. Amikor legelőször hallottam erről a szennyezési kvótáról, azt hittem egy hülye vicc. Néha csak ácsorgok és nem tudom nevessek, vagy sírjak, hogy miket ki nem találnak?
Örvendek, hogy betévedtem ide. Tisztelettel Attila.

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések