péntek, november 12, 2010

Szégyentelenül

Pár napja Kopits György, a Költségvetési Tanács elnöke súlyos hibát vétett a kormányzat ellen, amikor nyilvánosságra hozta az igazságot: a jövő évi költségvetésben az van elrejtve, hogy a különadókat - Orbán korábbi ígéretével szemben - 2014-ben is kivetné a kormány.
Még ki se lehetett szellőztetni az országból az  Alkotmánybíróság elleni merénylet undorító illatát, már itt a következő fenyegetés: az Állami Számvevőszék elnöke megkérdőjelezte a Költségvetési Tanács szükségességét. Domokos László a Magyar Nemzetben felvetette - fura módon a válságkommunikáció kellős közepén - , hogy a válság elmúltával szükség van-e egyáltalán a testületre.
Ugyanabban a Magyar Nemzetben, amelyik a héten szabályos rákosista B-listát közölt a “Pénztárak balliberális kezekben” címmel. Ebben azt próbálják sulykolni, hogy a pénztárak élén állók “gyaníthatóan politikai érdekeik miatt próbálnak gáncsot vetni az Orbán-kormány inzézkedéseinek”. (Fura módon a legnagyobbról, az OTP pénztáráról nem esik szó ebben a bérheccírásban.)
Az interjúban Domokos László - akit az ellensúlyok kiiktatásának egyik első lépéseként közbotrányosan pártkatonaként tett Orbán az ÁSZ élére - most fogatlan oroszlánhoz hasonlította a Költségvetési Tanácsot, mert bár eredetileg arról volt szó, hogy a testület vétójogot nyer költségvetési kérdésekben, azt nem kapta meg.  De erről nem az jut eszébe, hogy meg kellene adni azt a vétójogot, ami ugye kétharmaddal nem olyan nehéz, hanem inkább meg kell szüntetni. És az se, hogy pillanatnyilag azért van válságkormányzás Magyarországon, mert a Fidesz és a kormány elképesztő nyilatkozatokkal és intézkedésekkel maga teremti a válságot, valamint azért, mert Orbánnak van szüksége erre, hogy törvénytelenül is teljesíthesse meggondolatlan ígéreteit.
Ne legyen kétségünk: az ország újabb szégyenére meg fog szűnni a Költségvetési Tanács. A kérdés csak az, hogy nem lenne-e egyszerűbb, ha Orbán bejelentené a rendkívüli állapotot és a rendeleti kormányzást. Bármire rátehetné a kezét, nem kellene bíbelődni a lejáratással, sőt a politikai ellenfeleit is kedvére internálhatná, ha a haza védelme ezt követelné.
És még mindig becsületesebb lenne egy önállamcsíny, mint ez a hitvány és nevetséges áldemokrácia.

Schmitt Pál és Domokos László az origo.hu képén



1 megjegyzés:

aero2zero írta...

Azt már csak óvatosan merem megkérdezni, hogy ha Domokos szerint elmúlt a válság, akkor mi szükség a válságadóra? Hát még 2014-ben.

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések