péntek, február 19, 2010

Származásos jel

Mesterházy Attila bemutatott programcsomagjában lelhetjük meg ezt a mondatot: „Támogatjuk az ombudsmanok javaslatát, készüljön statisztikai adatgyűjtés a bűnelkövetők származásáról”.
Alighanem itt az ideje tudatni az MSZP-vel, hogy ez az a pont, ahol illene mély önvizsgálatba merülni. Ez a mondat olyan alapértékeket tesz visszamenőlegesen semmissé, amelyekről soha nem volt elképzelhető, hogy kicsúsznak a párt alól. Ez nyíltan vállalt igazodás az egyre terjedő rasszizmushoz. 
Hogy a jogbiztosok milyen meggondolásból javasolnak ilyesmit, az az ő dolguk - bár alighanem jót akartak a származásos bűnelkövetőknek, hiszen egy korrekt statisztika vélhetően azt mutatná, hogy a bűnelkövetés formái, fajtái nem a származásra, hanem a társadalmi helyzetre jellemzőek. Csak az a baj, hogy olyan országban, ahol emberek százezreit minősítettek egyszer már származási alapon, és bűnök nélkül is a legsúlyosabb - végrehajtott - ítéletet kapták, és ahol a nácik a Hősök terén parádézhatnak, ahol a nyolc éves szocialista kormányzás nem tudta megszüntetni, de még csak enyhíteni sem a nyílt szegregációt, a faji alapú elnyomást és kirekesztést, a fasizmus újvirágzását, ezt a mondatot nem lehet leírni. Pláne programban.
Nem mentség az, ha az MSZP retteg attól, hogy a Jobbik alá kerül a választáson, és kell valamit nyújtani a nácik felé nézelődő híveknek. Nem mentség, hogy meg kell tartani az MSZP rasszista híveit. Egyes vizsgálatok szerint a szavazók túlnyomó többsége előítéletes. Ha a kedvükért néhány emeszpés próbál sunyiskodni, akkor jó, ha azt is tudják, hogy ma Magyarországon a rasszizmussal fertőzöttek többsége legalább röstelli, küzd a saját előítéletessége ellen, és egy ilyen mondat olvastán megérzi a veszélyt. Tudatosul, hogy az emberiség legnagyobb szörnyűségei mindig ilyen mondatokkal, ilyen engedményekkel kezdődtek. A numerus clausus előzménye is egy merőben tudományos fölmérés volt.
Már késő, de talán még nem késő kihagyni ezt a mondatot. Késő, de talán még enyhíthető a szégyen, ha Mesterházy Attila elismeri, hogy még a tervezetben is hiba volt ezt a mondatot leírni. Legalább a származásos százezrek miatt, akiknek az MSZP a legtöbbel tartozik.

 

 

5 megjegyzés:

Lajos írta...

Helló Iván!
Bingó! Ez a mondat vállalhatatlan és óriási tévedés. Tudom, hogy körbe lesz "maszatolva" és magyarázva, de ez igazi öngól! Megint jól figyeltél! Gratulálok! Gróf Lajos

Kováts Kristóf (kovapapa) írta...

Ez a mondat menthetetlen. Ugyanakkor, ha tényleg lenne ilyen faji alapú nyilvátartás, ki kell derülnie, hogy roma polgártársaink csak filléreket tulajdonítanak el öszevetve a fehérgallérosokkal...
A BKV pénzéből mennyi került a romatelepekre? Zuschlag pajtás millióiból hány éhes szájat tömtek meg? A millenniumi píármilliók a nyóckerbe gurultak netán?

Unknown írta...

csak hinni tudom, hogy félreértés..valami ostoba, és kétségbeesett szavazat-sandaság.
ezt nem vállalhatja demokrata párt.
surányi andrás

Normanka írta...

Ha Mesterházy ezt a mondatot az MSZP-programjában hagyja, akkor cigánybűn-elkövetővé válik. Mint a cigánygyilkosok.
Normanka

Unknown írta...

Ezen én is kiakadtam. Szerencsére azóta visszavonták.

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések