péntek, január 08, 2010

A kevélység


Politikai feladat volt Gyurcsány Ferenc „amortizálása”, ami száz százalékosan sikerült, mondta a Magyar Narancsnak Semjén Zsolt. Szerinte a Fidesz–KDNP-szövetség a magyar történelem legsikeresebb konstrukciója: a szavazatgyűjtésben a Fidesz dominál, a szellemi forrásvidéket viszont a KDNP biztosítja.
Ha Semjén Zsolt lennék, elbeszélgetnék Istennel arról, hogy keresztény módszerek-e azok, amelyekről most kiderült, hogy a KDNP forrásvidékéről származnak. Tudom, hogy a Biblia például nem tér ki kifejezetten a karaktergyilkosság fogalmára - bár Jézus amortizálásán is dolgozott a hatalom, mielőtt megölte -, de azon talán el kellene gondolkozni, hogy szabad-e hazudozni, árulkodni, följelenteni, hamisan tanúskodni, zavart szítani, törvényt szegni, bizalmatlanságot kelteni vész idején, szabad-e hamis ígéretekkel kecsegtetni, például.
De talán a legfontosabb, hogy mit is ír a Szent Írás a kevélységről. Közmagyarra lefordítva, Semjén Zsolt esetére ezt én nagypofájúságnak mondanám. Mert ugye nem egészen igaz például az, hogy történelmünk legsikeresebb csapatának Gyurcsányt száz százalékosan sikerült amortizálni. Az meg végképp nem, hogy a lepusztítás Semjén érdeme. Nagyobb szerepet kaptak Gyurcsány hibái, és pártjának árulásai. Gyurcsány ott van, parlamenti képviselő lesz, iszonyatos fenyegetést jelent arra az esetre, ha Semjén gazdája kormányt alakíthat. Gyurcsány és Orbán között az lesz a különbség, hogy Gyurcsány nem vonulgat ki, nem távolságtartó megvetéssel kezeli a parlamentet, hanem minden egyes alkalmat fölhasznál majd arra, hogy apró darabokra szedje az Orbán kormány összes lépését. Minden nap kérdéseket tesz majd föl a betarthatatlan ígéretek állásáról. És Orbán nem tud majd vitatkozni vele, mert egyrészt a vitában nagyságrendekkel tehetségtelenebb, mint Gyurcsány, másrészt mindigis gyáva volt ebben a műfajban. És hiába a hű vazallus, a szellemi forrásőrző, Semjén Zsolt nem helyettesítheti majd Orbánt. Már csak azért se, mert szónoklás dolgában még őt is alulmúlja. Nem tud úgy fölszólalni, hogy ne mondjon valami olyan marhaságot vagy botrányosat, amit aztán egy Gyurcsány ellene fordíthat. Ilyen a természete.
Nagy baj lenne a világban, ha erre az erősen amortizáltnak tűnő természetre azt mondhatnánk, hogy "keresztényi".


1 megjegyzés:

Névtelen írta...

tao te king 9

megragad
ni és
teletöl
teni
sosem ér
annyit mint
idejében megállni
az éles penge é
lét
köszörülve vigyázni
sokáig
nem lehet
azt sem csinálni
arannyal jádéval teli
csarnok
akárhogy is
hamar elvész az is
gazdagság tisztesség
ágaskodó kevélység
magától a
veszede
lemre visz
munkán érdemen túl
és Én az visszafordul
ballag az Égi Uton

(Karátson Gábor fordítása)

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések